Gerrie Mühren die in de jaren zeventig in een vol Bernabéu de bal hooghield. Keje Molenaar die in de jaren tachtig de rechterflank elegant bewandelde. Wim Jonk die Dennis Bergkamp in de jaren negentig op maat bediende. Net zoals muziek is technisch voetbal met het vissersdorp verweven. Tegen FC Rijnvogels lieten de beloften van FC Volendam zien dat dit bij de nieuwe generatie ook wel goed zit.

De 1-2 winst op Rijnvogels was echter niet terecht. Techniek is niet het enige dat telt in het voetbal. Vooral de tweede helft liet Rijnvogels zien over een enorme arbeidsethos te beschikken en was het fysiek sterker. Een gelijkspel zou volgens het spelbeeld terecht zijn geweest.  Toch trokken de Kooltuinbewoners aan het kortste eind.

,,Als hij dat nog vijftig keer probeert, dan scoort hij misschien maar één keer.”

Maar hoe wapen je als team tegen spelers die sneller en technischer zijn? Mart Spierdijk had er na de wedstrijd een duidelijk antwoord op ,,Wij hebben geprobeerd de linies kort op elkaar te houden. Zo kunnen wij veel meer in de duels komen. Want zodra Volendam de ruimte krijgt, maken ze gebruik van hun techniek en snelheid. Wij speelden daarom vandaag ook iets meer ingezakt dan normaal. Dit spel zullen we bijvoorbeeld niet hanteren tegen een ploeg als Harkema.’’

Die tactiek lukte vrij aardig tegen ‘de wijdbroeken’. Het enige doelpunt van Volendam de eerste helft kwam voort uit een vrije trap. ,,Als hij dat nog vijftig keer probeert, dan scoort hij misschien maar één keer’’, analyseerde Spierdijk de vrije trap. Daar had de centrale verdediger misschien gelijk in, maar de schoonheid van het doelpunt stond buiten kijf. De beste speler van de eerste helft, Jermano Lo-Fo-Sang, schoot het speeltuig vanaf dertig meter stijf het kruis in.

guijt           Teun Guijt moet het antwoord schuldig blijven op de schitterende openingstreffer van Volendam

De 0-1 voorsprong in de rust was conform de verhoudingen op het veld. Volendam dicteerde het spel en was het eerste bedrijf scherper. Ballen sprongen bij de oranjehemden wat minder vaak van de voet, de ruimtes werden makkelijk gevonden en acties succesvoller doorgevoerd. De equipe van Van Heek moest de tweede helft uit een ander vaatje tappen.

Loon naar werken
Als herboren begonnen de Katwijkers aan het tweede bedrijf en dat resulteerde in een aantal kansen binnen vijf minuten. Uit een van die kansen kwam een corner voort die door Arno Dijkstra werd binnengekopt. De spits die vandaag zijn contract verlengd, kreeg loon na werken. De aanvallers had tijdens de wedstrijd geen moment stilgestaan. Continu was de aanvalsleider gaten aan het trekken of bood hij zich aan.

Rijnvogels ging gedurende de tweede helft door met aanvallen maar kreeg uiteindelijk toch de deksel op de neus. Een schitterende aanval van Volendam werd doeltreffend afgerond. Spierdijk stak echter ook de hand in eigen boezem. ,,Het is een klein schakelmomentje dat wij niet goed staan. En die gasten doen tik-tik-tik en hij ligt erin. Voor zo’n jonge ploeg waren ze tamelijk effectief.’’

dijkstra                                   Arno Dijkstra verdiende door zijn enorme arbeidsethos een treffer

De thuisploeg had vooral moeite met scoren de tweede helft, een terugkerend euvel op de Kooltuin. Spierdijk ziet daarin dan ook aanknopingspunten. ,,We creëren elke wedstrijd genoeg kansen, maar moeten het vizier net iets scherper hebben. Als we voor hun winnende treffer zelf de 2-1 maken, halen we misschien wel een overwinning binnen. Niet dat we er recht op hadden, maar het had zomaar gekund.’’

FC Rijnvogels – Jong FC Volendam 1-2 (0-1)
21. Lo-Fo-Sang 0-1, 49. Dijkstra 1-1, 64. Stroo 1-2

FC Rijnvogels: Guijt, Ampong, Wijmer, Spierdijk, R. Zandbergen, Van der Horst (81. Kaya), De Vlugt, Van der Stoep, Van Veen (76. Verhagen), Dijkstra, Van Duijn

Foto’s: Kooltuinstrijders