"banner

Het lijkt een herhaling van zetten bij SV Hillegom. Net als vorig seizoen knokt de club tegen handhaving in de Eerste Klasse en dat is een hard gelag voor de Hillegommers. Er werden verschillende spelers gehaald en een nieuwe trainer aangesteld, waardoor het leek dat de ploeg een flinke kwaliteitsimpuls had gekregen. Misschien was dat laatste wel het geval, maar de realiteit leert dat het wederom op veel fronten fout gaat bij de club. Zo ook op bezoek bij RKVV Velsen: 2-1.

Ook het verhaal na afloop van een verliespartij lijkt een herhaling te zijn. Hillegom is gelijkwaardig aan de tegenstander, maar verliest de wedstrijd uiteindelijk op een ‘zure’ manier. Een paar keer kan dat natuurlijk pech zijn, maar het lijkt erop dat het structureel begint te worden bij de Hillegommers. Fases in wedstrijden gaat het goed, maar op het moment dat de punten echt worden verdeeld, gaat het mis.

Op dat soort momenten komt er een tweestrijd binnen het elftal. De ene helft denkt: op de aanval en gaan voor die overwinning. Terwijl de andere partij in de selectie denkt: dit resultaat vasthouden. Niemand in de ploeg of langs de kant neemt dan de leiding om een beslissing te nemen. Een kwalijke zaak. Net als het feit dat de ploeg, die in zwaar weer verkeert, niet scherp start aan een wedstrijd.

,,Ik heb er vertrouwen in dat wij dit nog kunnen omdraaien.”

Weersomstandigheden
,,Wij hadden het erg moeilijk met de weersomstandigheden”, zei Hillegom-trainer Stefan Teeken kort na de wedstrijd. ,,Uit twee dode spelmomenten scoren zij twee goals. Volgens mij stonden we na tien minuten al met 2-0 achter. Natuurlijk hadden wij een analyse van de tegenstander gemaakt en wisten we dat ze sterk waren op dit soort momenten. Die ballen vielen voor ons heel lullig. Ik vond dat dat meer te maken had met de kwaliteiten van de tegenstander, dan die van ons.”

Vanwege de 2-0 achterstand  moest Hillegom wéér alle zeilen bij zetten om een resultaat te halen. De oefenmeester was dan ook blij dat het bij die stand bleef voor de thee. ,,We konden in de rust een ander plan bedenken, want het tactische plan waarmee we wilden beginnen, kon na tien minuten in de prullenbak. De tweede helft waren de rollen omgedraaid, maar was het uiteindelijk weer hetzelfde verhaal.”

Weggespeeld
Twee keer werd de lat geraakt en ook aanvoerder Frank de Groot was dichtbij. In de zoektocht naar punten wisselde Teeken zeer offensief. Aanvallers Jasper van Trigt, Ronald Turenhout en Calvin Arendse werden er in gebracht om voor de nodige dreiging te zorgen. Dat lukte, want het elftal kwam op 2-1. Een corner van Jeroen Dedel vloog binnen.

,,Het is vooral zuur voor deze ploeg. Doordeweeks trainen we goed en leggen wij er ongelofelijk veel arbeid in. Ik ben ervan overtuigd dat het daar niet aan ligt. Tijdens de wedstrijden zie je dat het dicht op elkaar zit. Daarom blijven wij er ook in geloven. Ik ben van mezelf vrij positief en dat blijf ik ook. Dat komt door de wedstrijden die ik zie. Als we elke keer worden weggespeeld, was het anders. Dat is alleen niet het geval.”

,,Zo lang de spelers op het veld niet het plan gezamenlijk uitvoeren, gaat het een lastig verhaal worden.”

Overigens hadden de bezoekers in de tweede helft nog een resultaat kunnen pakken. De ploeg kreeg een strafschop en Dedel mocht aanleggen. Hij miste de pingel. Zodoende bleef het 2-1 en lieten de blauw-witten een grote kans liggen om goede zaken te doen. Bij winst stond de club weer op een veilige plaats. ,,Het zit dicht bij elkaar”, gaat Teeken verder. ,,Ik heb er vertrouwen in dat wij dit nog kunnen omdraaien.”

Stabiel
Toch is er weinig reden voor positiviteit op De Zanderij. De ploeg staat op de laatste plaats in de Eerste Klasse en afgelopen zomer werd het beleid van de club op dat niveau ingericht. De spelers krijgen tegenwoordig premies bij de punten en het doel is om een stabiele eersteklasser te zijn voor de komende vijf jaar.

Dat beleid is alleen niet terug te zien op het veld. Winst en verlies liggen wekelijks te dicht bij elkaar. Hillegom balanceert op een zeer dun lijntje en is hekkensluiter. Ook op het veld is er nog te weinig balans. Zo lang de spelers op het veld niet het plan gezamenlijk uitvoeren, gaat het een lastig verhaal worden. Het seizoen is nog lang, maar het gaat nog heel lastig worden voor Teeken en zijn mannen.