Het beeld van Rob Zandbergen, zittend op de kunstgrasmat van RKVV Vredenburgh, was er één van een verslagen voetballer. De knieën gebogen, z’n armen rustend op de gewrichten. Tien meter verderop stond FC ‘s-Gravenzande uitbundig de winst van de Districtsbeker te vieren. Door het hoofd van de Ter Leede-verdediger gierden verschillenden beelden. Van het feestje van afgelopen zaterdag toen de Sassenheimers de titel pakten, van z’n toekomstige transfer, tot het beeld dat op dat moment z’n netvlies binnenkwam. En die laatste teleurstelling van de 4-0 nederlaag in de finale van de Districtsbeker had even de overhand.

Na een diepe zucht stond de verdediger op. ,,Het liefst stond ik daar zelf tussen”, kon er nog net een besmuikt lachje vanaf. Maar naar mate de verdediger de wedstrijd liet passeren tijdens het interview, verschoof z’n emotie van teleurstelling van de verloren finale naar trots op het hele seizoen.

,,De ploeg was net niet scherp genoeg, had niet de absolute wil om te winnen”, vond Zandbergen in het veld. ,,We hebben net vijf dagen geleden de absolute hoofdprijs gepakt. Fysiek zaten we er net niet genoeg in, misten net de power en de wil om door te lopen op de ballen. Zonde.”

,,Die titel is tien keer belangrijker.”

Zandbergen had dolgraag met een beker van De Roodemolen gestapt. De verdediger verkast na twee goede seizoenen bij Ter Leede naar VVSB. ,,Straks moet ik een praatje doen bij mijn terugblik en dan moet ik dit ook laten passeren, een verloren finale. Dat we met 4-0 worden weggepoetst in de finale. Maar als je terugdenkt aan zaterdag, dan kan je er eigenlijk wel weer om lachen. Die titel is tien keer belangrijker.”

In de analyse op de wedstrijd verschilde het geschetste beeld van Zandbergen niet veel met z’n trainer Henk Wisman. Beide heren voelden na de late 1-0 in de eerste helft van Jan Verduijn dat er nog niets was gespeeld. De Sassenheimers hadden in het eerste bedrijf zelf de beste mogelijkheid om op voorsprong te komen. Op het moment dat spits Joey van den Berg in het strafschopgebied wilde uithalen na een half uur voetballen, werd hij op het moment van schieten gevloerd. De toegewezen penalty werd alleen niet verzilverd door Jeffrey Bok.

Aan de andere kant mochten de Sassenheimers hun doelman Michael Bekkers danken dat hij vooral in de één-tegen-één-situaties zich meerdere malen sterker toonde dan de tegenstanders uit het Westland. In die fase profiteerde die ploeg vooral van foutjes van Ter Leede om zo via de omschakeling toe te slaan.

Lob
Maar toen FC ‘s-Gravenzande tien minuten in de tweede helft de tweede treffer scoorde, leek het verzet van Ter Leede plots gebroken. Waar bij de ploeg van trainer Richard Elzinga in de vijf daarop volgende minuten alles goed ging, stortten de Sassenheimers ineens volledig in. De prachtige 4-0 van Yuri Westhoff was daarvan misschien nog wel het beste voorbeeld: de spits zag doelman Bekkers net iets te ver voor z’n goal staan en met een magnifieke lob van zo’n 35 meter verschalkte hij de verbouwereerde goalie.

Het half uur dat daarna werd gespeeld voelde aan als een formaliteit. Alleen Jim Gillissen kwam namens Ter Leede nog dicht bij een treffer. Van een meter of tien schoot hij alleen hoog over. Wisman zag zelf ook dat vooral na de 2-0 van Sander Koeleman de wedstrijd gespeeld was op het terrein van Vredenburgh.

,,We hebben niet meer de kracht op kunnen brengen om ons terug te spelen. Dat hebben we in de competitie vaak wel kunnen laten zien. Zelfs uit bij FC ‘s-Gravenzande. Toen stonden we 2-0 achter en wonnen we met 2-4. We hebben twee keer van deze ploeg gewonnen en nu is het aan hun. Terecht ook op basis van de tweede helft.”

,,Hoofdsponsor Peter Kales heeft ons uitgenodigd in Scheveningen om een hapje te gaan eten en in het Kurhaus te gaan slapen.”

,,Ik zag net even iets te snel berusting bij die gasten na de 2-0. Dan kan je het als trainer nog met wissels gaan proberen om te keren. Dat hebben we gedaan, maar is ook niet gelukt. Dan gaat het kaarsje uit.” Ook bij Wisman leek de teleurstelling snel plaats te maken voor trots op het hele seizoen. ,,Je wordt kampioen en je speelt een bekerfinale. En tja, die kan je ook verliezen. Maar er is geen aanleiding om te gaan staan huilen.”

Kurhaus
Net als Zandbergen trekt ook Wisman na dit seizoen de deur dicht bij Ter Leede. Dat hij de ploeg achterlaat in de Derde Divisie vervult hem met trots. ,,Van dit team gaat er uiteindelijk maar ééntje weg, dat is alleen Rob. Dus ik denk dat dit team het prima kan gaan doen straks in de Derde Divisie. We gaan vrijdagavond eerst met Ter Leede het seizoen afsluiten. Hoofdsponsor Peter Kales heeft ons uitgenodigd in Scheveningen om een hapje te gaan eten en in het Kurhaus te gaan slapen.”

Als zowel Zandbergen en Wisman op vrijdagavond hun ogen sluiten in de kustplaats, zullen de beelden van de bekerfinale nog even de revue passeren, maar kunnen de heren dromen van de schaal die zaterdagavond trots door de kantine van de Sassenheimers ging. En dus duurt de teleurstelling van de verloren finale een dag, maar kunnen de mannen een jaar lang trots zijn als ze volgend seizoen hun ‘oude cluppie’ zien spelen in de Derde Divisie.

FC ‘s-Gravenzande – Ter Leede 4-0 (1-0) 45+1. Verduijn 1-0, 56. Koeleman 2-0, 58. Westhoff 3-0, 60. Westhoff 4-0.

Ter Leede: Bekkers, Petronia, Van der Lans, Zandbergen, Mouchih (46. Hoekstra), Robertson, Wajer (65. Gillissen), Van Otterlo, Bok, Van den Berg, Limon (65. Steemers)

Archieffoto: Hans Schalk

Lees ook:Hoe is het met: Emiel van der Plas’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels