Sonny ten Hoope vertrekt na het seizoen bij FC Rijnvogels. Dat meldt de rechtsback (24) aan VIDB. Ten Hoope heeft zijn basisplek verloren aan Bright Ampong en koestert niet de illusie dat hij volgend jaar wel aan de bak gaat komen. ,,In anderhalf jaar tijd ben ik een jongen van de club geworden, maar ik denk dat het beter is om mijn eigen koers te varen. Het is helaas niet anders.”

Ten Hoope kwam vorig jaar zomer van EDO en speelde zich direct in de basis. De Haarlemmer was ook aan het begin van de huidige voetbaljaargang een vaste waarde, maar maakte vervolgens pas op de plaats. Inmiddels krijgt Ampong alweer enige tijd de voorkeur. Een beslissing waar Ten Hoope naar eigen zeggen ‘heel moeilijk mee kan leven’.

Plussen en minnen
,,Ik ben mijn basisplaats kwijtgeraakt”, vertelt Ten Hoope. ,,Niet zozeer door mijn eigen spel, maar als ik de woorden van Hein van Heek moet geloven, is het puur gekomen omdat de resultaten slecht waren en hij toch wat moest proberen. De laatste tijd waren de resultaten nog steeds slecht, maar speel ik nog steeds niet. Tegen ASWH, op dat moment de koploper, kreeg ik een kans in het centrum. Die wedstrijd wonnen we met 0-3 en ik speelde een goede pot. De volgende wedstrijd ging weer prima in het centrum, maar de week erop stond ik er weer naast. Dan denk ik: wat zijn voor mij de plussen om een langer verblijf bij Rijnvogels te overwegen.”

Ten Hoope vindt dat hij weinig krediet heeft en wijst op zijn eerste seizoen. ,,Ik heb alles gespeeld, veel vertrouwen gehad. Ook van de groep. De eerste reeks wedstrijden van het seizoen stond ik ook in de basis, maar uiteindelijk werd ik gewisseld door het uitblijven van resultaten. Ik heb gevraagd of het mijn schuld was dat we verloren, en of de doelpunten over mijn kant kwamen. Het antwoord was nee. Het verhaal was dat er maar één verdediger op de bank zat en die moest geprobeerd moest worden. Een vreemde verklaring.”

,,Ik kan hem wel begrijpen. Hij wil zekerheid en die kan ik ‘m niet goed geven.”

Van Heek houdt er een andere lezing op na. ,,In het begin van het seizoen maakte Bright een goede indruk, maar Sonny ook. Bright liep een voetblessure op en daarom mocht Sonny starten. Als hij het verschrikkelijk goed had gedaan, dan had Bright nog steeds niet gespeeld. Uit het feit dat we op gegeven moment de keuzes hebben veranderd, blijkt wel dat we niet helemaal tevreden waren over Sonny en wel tevreden over Bright. Hij heeft het in het centrum wel aardig gedaan, maar daar hebben we al veel spelers lopen. Ik kan hem dus wel begrijpen. Hij wil zekerheid en die kan ik ‘m niet goed geven.”

‘Knetterhard werken’
,,Ik vind het verschrikkelijk jammer dat hij vertrekt. Niet alleen als voetballer, maar ook als persoon. Het is een jongen die heel graag wil spelen, echt een voetbaldier. Ik denk nog steeds dat Bright knetterhard moet werken, want het is geen uitgemaakte zaak dat hij tot het einde van het seizoen blijft spelen. Bright heeft ook mindere wedstrijden gespeeld. Ik ken Sonny nu anderhalf jaar, en die gaat er nog een mooi halfjaar van maken om het netjes af te sluiten. En dan hoop ik dat er voor hem een mooie club op zijn pad komt.”

Iets waarop Ten Hoope zelf ook hoopt. ,,Ik probeer positief te blijven en weet van mezelf dat ik geen negatieve factor in de groep ben. Ik train kei- en keihard. Alleen wat betreft kansen ziet het er somber uit. Vandaar deze beslissing. Ik ben nu 24 jaar en hoop nog wel op niveau te blijven spelen. Het liefst in de Tweede of Derde Divisie, of anders in de Hoofdklasse.”

Bij Ten Hoope hebben zich al vier clubs gemeld. Twee daarvan zijn van het niveau waarop Ten Hoope inzet. De andere twee niet. ,,Dat is meer voor het plezier, en ook voor het geld. Maar dat laatste is voor mij niet leidend. Het is eerder een extraatje. Ik wil gewoon spelen bij een mooie club uit de Bollenstreek of uit Amsterdam.”

Foto: SV Kooltuinstrijders


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen0-2Katwijk
Ter Leede2-0VVSB
Hoek1-0FC Lisse
Rijnsburgse Boys2-1De Treffers
Quick Boys1-1Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 21-2Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels1-1SJC
Valken '683-5Excelsior Maassluis 2
Kagia2-0VVSB (zat.)
TeylingenTer Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen