Voordat er überhaupt een bal gerold had in de wedstrijd tussen Ter Leede en Longa ’30, was het gespreksonderwerp het naderende onweer en niet de eerste ronde van de KNVB-beker. Buienradar zal overuren hebben gemaakt in Sassenheim. Diverse scenario’s werden uit de kast getrokken. Wat te doen bij onweer? Hoe lang gaan we staken?

De draaiboeken die klaar lagen, kwamen uiteindelijk goed van pas. Het onweer werd het gespreksonderwerp van de avond in Sassenheim. Wat velen bijna vergaten is dat er gewoon werd begonnen aan het bekerseizoen. De ‘grote’ KNVB-beker welteverstaan. En Ter Leede startte goed. Er werd relatief eenvoudig gewonnen van Longa ’30 uit Lichtenvoorde: 7-3.

Echt, er werd gewoon gevoetbald. 7-3 zou eerder passen bij een waterpolowedstrijd. Terwijl de eerste helft vorderde leek het alsof de spelers en scheidsrechter uit een zwembad waren gelopen. De regen kwam met bakken uit de hemel en na 25 minuten was het onweer zo dichtbij dat scheidsrechter Ruperti logischerwijs de spelers naar binnen riep. ,,De enige correcte beslissing”, waren speler Vincent Ammerlaan en zijn trainer Henk Wisman eensgezind.

Coulant
Ondertussen had Ammerlaan het scorebord al op 1-0 gezet. ,,De scheidsrechter was verder coulant”, gaat Ammerlaan verder. ,,In de boeken staat dat je na 30 minuten de wedstrijd moet staken. Onze tegenstander kwam van ver, zo’n tweeënhalf uur reizen. Gelukkig dacht hij mee en zijn we na iets meer dan dertig minuten weer van start gegaan. Ik moet zeggen dat ik er tijdens de wedstrijd toch ook wel een klein beetje mee bezig was. Er kwam echt een rare lucht aan. Ik was blij dat de scheidsrechter ons naar binnen riep. De bliksem kwam dichtbij.”

Ter Leede speelde voor de onderbreking een prima wedstrijd en scoorde al na twee minuten. Na de hervatting waren de grootste kansen voor Longa ’30, dat via een goede rush van rechtsback Te Brake zelfs een goede kans kreeg. Waar juist de bezoekers faalden in de afwerking, was het bij de eerste kans van Ter Leede na de onderbreking gelijk raak. De goals vielen daarna snel. In acht minuten tijd stond het van 1-0 ineens 4-0 voor de Sassenheimers. ,,Drie kansen, drie goals”, stelt Ammerlaan. Wisman vervolgt: ,,Je kan de wedstrijd in drie delen splitsen. Voor de onderbreking spelen we goed, maar krijgen we weinig kansen. Na de onderbreking spelen we slecht, maar zijn we bijzonder efficiënt. De tweede helft kunnen we het uitspelen, maar krijgen we teveel tegengoals. We waren te onnauwkeurig in de omschakeling.”

Droog
Om maar in het verhaal van de dag en de weertermen te blijven, de speler van de avond – Vincent Ammerlaan – stond zelf al een tijdje droog. Tegen Longa ’30 maakte de aanvaller van Ter Leede een valse hattrick. Twee goals in de eerste helft en één in de tweede. ,,Lekker voor het zelfvertrouwen. Net zoals de overwinning. In de voorbereiding hebben we ook veel wedstrijden met twee doelpunten verschil gewonnen. Dat neem je toch mee naar de competitie.” Wisman was iets minder gortig met complimentjes. ,,Het is maar voorbereiding. Maar mentaal kan het wel prettig zijn. Ik heb de jongens gezegd dat het vanavond ergens om ging. Daar zijn ze goed mee omgegaan.

Ter Leede mag in de tweede ronde flink aan de bak. De Sassenheimers zijn gekoppeld aan Spakenburg. Uit, ook dat nog. ,,Je treft liever een BVO”, blikt Ammerlaan terug. ,,Spakenburg-uit. Twee jaar geleden verloren we daar nog kansloos in de Topklasse. We gaan er in ieder geval alles aan doen om daar iets goeds neer te zetten. Zij zullen er ook vol voor gaan om de derde ronde te bereiken.” Wisman heeft wel een ideetje hoe Spakenburg te gaan bestrijden. ,,Ik ga even bellen met Ed Bos van Rijnsburgse Boys”, refereert Wisman tot besluit aan de 3-0 competitiezege van Rijnsburgse Boys op Spakenburg.

Tekst: Frank Venema