Er zijn zoveel scenario’s te bedenken voor de apotheose om de titel in de Hoofdklasse komende zaterdag. Feit is in ieder geval dat Ter Leede op dit moment als koploper de beste papieren heeft. Noordwijk heeft de vorm terug in diezelfde competitie en in de Derde Klasse maakt Kagia zich op voor nog één echt lastig potje.

Met drie elftallen op een minimale afstand van elkaar is het ontzettend spannend in de Hoofdklasse. Ter Leede en Spijkenisse staan samen aan kop met 53 punten. Ter Leede had daar een duel minder voor nodig en mag zich lijstaanvoerder noemen. Achilles Veen achtervolgt op drie punten van de Sassenheimers. Wint Ter Leede zaterdag en laat Achilles Veen punten liggen tegen Noordwijk? Dan zijn de Sassenheimers heel dichtbij. Wint Spijkenisse wel en verliest Achilles dus, dan heeft Ter Leede volgende week aan één punt genoeg tegen Sliedrecht.

Verliest Ter Leede en wint Spijkenisse, dan gaat de titel waarschijnlijk aan de Sassenheimers voorbij. De ploeg van Henk Wisman speelt zaterdag in Mijdrecht het uitduel tegen Argon. De nummer tien van de competitie. Argon heeft zich als promovendus inmiddels veilig gespeeld en kan het seizoen rustig uit voetballen. Clubtopscorer is Jesse van Nieuwkerk. De 22-jarige aanvaller speelt volgend jaar op Nieuw-Zuid bij Quick Boys.

,,Maar je kent me inmiddels wel een beetje hè? Misschien ben ik wat te bescheiden ingesteld.”

Na het vertrek van Dogan Corneille bij Noordwijk, heeft de hoofdklasser niet meer verloren. In de Districtsbeker werden de beloften van Excelsior Maassluis verslagen en in de competitie won het inmiddels van Zwaluwen en DFS Opheusden. De Noordwijkers spelen zaterdag tegen de nummer drie van de Hoofdklasse: Achilles Veen. Noordwijk zal zelf willen winnen om zich steviger in de top vier te nestelen. Daarmee zou het een plek in de nacompetitie bemachtigen. Met winst van Noordwijk, kan het streekgenoot Ter Leede de titel ‘geven’.

Daarnaast maakt Noordwijk bij winst op Achilles ook nog eens een goede kans om de tweede periode te pakken. Drie punten zijn dus gewenst op de Duinwetering. In Veen werd er eerder met 1-0 verloren. Bij de Noordwijkers werd deze week Kees Zethof gepresenteerd. De huidige coach van SJC staat volgend jaar voor de groep in Noordwijk. Hij reageerde op een authentieke wijze op zijn presentatie:  ,,Natuurlijk zijn de enthousiaste reacties leuk. Maar je kent me inmiddels wel een beetje hè? Misschien ben ik wat te bescheiden ingesteld, maar ik vind het allemaal niet zo bijzonder, zo’n bekendmaking.”

Ronald Kuyt: ,,Het leek wel of we kampioen waren geworden.”

Het verhaal voor Valken ’68 is al enkele weken hetzelfde. De titel is te ver weg, sterker nog die gaat deze speelronde zeer waarschijnlijk naar Te Werve. Die ploeg heeft zaterdag genoeg aan een gelijkspel tegen de nummer zeven van de Tweede Klasse: HVC’10. Valken moet zelf vormbehoud tonen in de aanloop naar de nacompetitie en krijgt zaterdag LYRA op bezoek op ’t Duyfrak.

Na de 0-1 overwinning van de Valkenburgers vorige week bij VDL reageerde matchwinner Ronald Kuyt redelijk euforisch. ,,De terugreis in de bus zei voor mij alles”, vertelde Kuyt. ,,Er was een feestmiddag bij VDL en we zijn wat langer blijven hangen. Het leek wel of we kampioen waren geworden. Nee, maar serieus: de sfeer zat er goed in, al het hele seizoen.” Om er aan toe te voegen: ,,Ik heb echt een goed gevoel over de nacompetitie.” De Valkenburgers lijken er dus klaar voor.

,,We weten dat we in deze competitie een paar keer tegen FC Bal op het dak moeten spelen.”

Er rest nog één echte testcase voor Kagia. De ploeg van Anton Wijsman strijdt met VVC FC en Blauw-Wit Beursbengels om de koppositie in de Derde Klasse. De Kagianen moeten hopen op een misstap van de concurrenten en krijgen komende zaterdag zelf een lastige tegenstanders: Zandvoort. Waar de eerste drie clubs strijden om de titel, is Zandvoort op dit moment ‘the best of the rest’. Met drie punten achterstand op de ploeg uit Lisserbroek staat Zandvoort op de vierde plek.

Ambitieus
Kagia verloor eerder dit seizoen met 3-0 van de ambitieuze derdeklasser. Donderdagavond werd bekend dat Kas de Vries (FC Lisse) en Bud Water (ADO ’20) volgend seizoen in het geel spelen van de kustbewoners. Binnen nu en vijf jaar wil die club in de Eerste Klasse voetballen en het halen van deze twee jongens is daarvan een goed begin. De Lisserbroekers wonnen afgelopen zaterdag met 0-6 bij SCW. ,,We weten dat we in deze competitie een paar keer tegen FC Bal op het dak moeten spelen”, zei coach Wijsman daar vorige week met een knipoog over.

Foto Ter Leede: Hans Schalk
Foto Valken ’68: Saam de Mooij
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
ASC3-3Foreholte
Hillegom0-3DEM
VVH/Velserbroek3-2Van Nispen (zon.)