Sassenheim huilt en Sassenheim lacht. Afgelopen week ging hoofdklasser Ter Leede op eigen veld hard onderuit tegen de amateurs van Ajax (0-3). De reparatie van het vertrouwen heeft zich snel voorgedaan. In Amsterdam-Zuid was de ploeg van Henk Wisman zaterdag met 0-2 te sterk voor subtopper Swift. Door de overwinning namen de roodgelen de koppositie over van Achilles Veen. De concurrent heeft één punt minder verzameld, maar nog wel een inhaalwedstrijd tegoed.

Ter Leede-trainer Henk Wisman was een tevreden man. ,,Het is altijd lekker om goed te reageren op een nederlaag. Dat hebben we gewoon heel goed gedaan vandaag”, sprak hij na afloop. Hij zag de Amsterdammers lange tijd gelijke tred houden met zijn ploeg. Speldenprikjes overheersten in het eerste bedrijf. Jeffrey Bok deelde namens Ter Leede de eerste uit in de openingsminuut. Vanaf rechts bewoog hij naar binnen en zag zijn schot worden gered door Swift-keeper Teerink.

,,Het is speciaal om hier te zijn, alhoewel ik moet zeggen dat hier nog weinig oud-ploeggenoten spelen. Eigenlijk ging het vooral om het winnen van de wedstrijd.”

,,Na die bal in de eerste minuut wist ik dat ik nog meer kansen zou krijgen. Nadat ik later nog een keer had gemist, zei ik tegen mezelf dat ik vandaag toch echt een doelpunt moest maken”, keek Bok terug op zijn eerste wapenfeiten. Doelpunten vielen voor de pauze uiteindelijk niet. In een wedstrijd die door fysieke arbeid werd gedomineerd, gaf Ter Leede vijftig minuten lang nauwelijks kansen weg.

Wisman had dat ook zo ervaren. ,,In de eerste helft hielden we het heel goed dicht.” Swift draaide de rollen na rust aanvankelijk om en het doel van Ter Leede-keeper Bogdan Constantin werd regelmatig gezocht. De Amsterdamse pogingen gingen echter naast of over. ,,Zij hadden de score kunnen openen in de tweede helft. Daar zijn we goed weggekomen”, bekende Wisman.

Individuele actie
Bok bewaarheidde in de slotfase zijn gedachten. Hij maakte zijn doelpunt in de 83e minuut na een indrukwekkende individuele actie. Overtuigend zette hij vanaf twintig meter een solo in en schudde twee Swift-verdedigers af. Om de bal daarna koelbloedig in het doel te schuiven. De treffer leverde een verdubbeling van de score op, aangezien Bok een kwartier eerder al belangrijk was bij de 0-1. Zijn schot vanaf tien meter werd in eerste instantie nog gered door Teerink. De rebound was vervolgens een makkelijke prooi voor Vincent Ammerlaan.

,,We speelden vandaag vooral met veel meer pit ten opzichte van vorige week”, keek Bok terug. ,,En natuurlijk is het heel lekker om beslissend te zijn voor het team.” Wisman vulde aan. ,,Net als iedereen hebben we nog een pittig programma. Volgende week wacht eerst Spijkenisse-uit. We spelen dinsdag ook nog thuis in de halve finale van de Districtsbeker tegen DHC.”

Weerzien
Het duel met Swift was voor één Sassenheimer in het bijzonder heel speciaal. Het was voor goalie Constantin het weerzien met zijn voormalige en toekomstige club. Na drie jaar het doel van Ter Leede te hebben verdedigd, keert hij volgend seizoen terug naar de club van voor zijn tijd in Sassenheim.

,,Het is speciaal om hier te zijn, alhoewel ik moet zeggen dat hier nog weinig oud-ploeggenoten spelen. Eigenlijk ging het vandaag vooral om het winnen van de wedstrijd. Dat wil ik altijd.”

Swift – Ter Leede 0-2 (0-0). 69. Ammerlaan 0-1, 83. Bok 0.2

Ter Leede: Constantin, Boelee, Arroyo, Van der Lans, Robertson, Kappenberg (32. Troost), Zwetsloot, Kruys, Bok, Ammerlaan, Oussama (82. Van Stijn)

Tekst: Stefan Baars