Geel en rood uit Sassenheim staat volgende week dinsdag in de return van de eerste nacompetitieronde voor een uitdagende opgave. Een 2-0 opgelopen achterstand moet in de terugwedstrijd in het tweeluik met Staphorst worden goedgemaakt. De Sassenheimers waren dinsdagavond niet opgewassen tegen het fysieke spel van de ploeg uit Noord-Overijssel.

De eerste horde voor het afdwingen van promotie naar de Derde divisie op zaterdag, lijkt al een struikelblok te worden. Op sportpark Het Noorderslag kwam de ploeg van Henk Wisman nauwelijks in het stuk voor. Ben van der Lans, de door een enkelblessure afwezige centrale verdediger, verwoordde zijn verwachtingen voorafgaand aan het duel heel treffend. ,,Zij spelen een spel waarin veel energie wordt gestopt. We moeten daar onze eigen speelwijze tegenover zetten. Proberen te voetballen dus.”

Diepe ballen en beweging
Van de zijde van Ter Leede werd voetbal verwacht, de werkelijkheid was voornamelijk tegenhouden. Staphorst strooide met diepe ballen en dwong met veel beweging in de voorste linie de kansen af. Het stroperige en hobbelige veld werd in deze spelopvatting optimaal omgezet in een voordeel. ,,Wat een opportunistisch voetbal, zeg”, deelde Vincent Ammerlaan mee na het laatste fluitsignaal. Ogenschijnlijk leek hij na de wedstrijd nog te moeten bijkomen van de storm in Staphorst.

De aanvallende middenvelder was de enige speler die voor Ter Leede in kansrijke positie kwam. Hij miste in de eerste helft vanaf randje doelgebied na goed doorgaan van Jeffrey Bok. De poging van Ammerlaan werd op de doellijn weggekopt. Met een vergelijkbare actie voorkwam Toon Zwetsloot kort daarvoor het openingsdoelpunt na een diagonaal schot van Staphorst-sluipschutter Martijn Brakke.

,,Geen enkele aanval is begonnen met een opbouw. Het is zonde dat wij zijn meegegaan in het spel van hen.”

Diezelfde Brakke voorkwam dat beide ploegen met een brilstand de pauze aanvingen. In de blessuretijd schoof hij eenvoudig binnen nadat de Ter Leede-verdediging te kijk was gezet met een fraaie steekpass. De 1-0 achterstand werd binnen dertig seconden na rust bijna verdubbeld. Ruben van der Does, vervanger van de zieke Bogdan Constantin, redde knap op een kopbal van Frank van der Burg.

Wedstrijd gestaakt
Twee defecte lichtmasten trokken daarna de hoofdrol naar zich toe. De zomeravond compenseerde lange tijd het ontbrekende kunstlicht, invallende duisternis bracht daar echter een einde aan. Scheidsrechter Bijl staakte in de 63e minuut de wedstrijd en gaf de lokale elektricien een half uur de tijd om de lichtmasten te repareren. Met de succesvolle ingreep werd, na een onderbreking van dertig minuten, het duel hervat.

Ter Leede bleef ook na het tweede intermezzo onveranderd achteruitlopen en het wachten was op de tweede tegengoal. Jeroen van der Meer schoot knap binnen in de bovenhoek: 2-0. De thuisploeg bleef vervolgens aandringen en was in de extra tijd met Rob Mijnheer het dichtst bij de derde treffer.

,,Geen enkele aanval is vanavond begonnen met een opbouw. Het is zonde dat wij zijn meegegaan in het spel van hen. We hadden moeten gaan voetballen, dat is niet gelukt. Dat veld werkt dan ook niet mee”, analyseerde Ammerlaan. Om daar over de onverwachte onderbreking aan toe te voegen: ,,Jammer dat de wedstrijd gestaakt werd door die lichtmasten, ik had het gevoel dat we in die fase iets meer grip kregen.”

Staphorst – Ter Leede 2-0 (1-0). 45+1. Martijn Brakke 1-0, 71. Jeroen van der Meer 2-0

Ter Leede: Van der Does, Boelee, Arroyo, Troost, Bayram, Zwetsloot (77. Kappenberg), Robertson, Ammerlaan, Bok, Siali (77. Duthler), De Kruys.

Bijz: Scheidsrechter Bijl staakte het duel in de 63e minuut voor een half uur vanwege defecte lichtmasten.