Van draaidagen in Antwerpen en Volendam tot scènes in de koude oktober nachten in het stadion van Excelsior Rotterdam. Tien jongens van Ter Leede mochten bijdragen aan de film ‘Catacombe’. De opnames begonnen in juni 2017 en eindigden in oktober van dat jaar. Vanaf 13 september is de film te zien door heel het land.

Dat de keuze op de Sassenheimse ploeg viel was niet zo vanzelfsprekend. Acht andere amateurverenigingen werden eveneens gevraagd om proefopnames te laten maken. „Een van de leden van de filmcrew heeft hier zelf  bij Ter Leede gevoetbald. Hij had wat dingen nagevraagd en op een gegeven moment zijn ze hier een proefopname komen doen.”

Matchfixing
,,Dat vonden ze blijkbaar goed gaan en daarna hebben ze besloten om wat jongens uit ons team te vragen”, aldus Jonathan Robertson die net als Tony Schreurs, Joey van den Berg, Marc de Kruijs, Jeffrey Bok, Toon Zwetsloot, Thierry van der Kooye, Oussama Siali, Jelle Vooys en Melvin van Stijn meedeed aan de film. Teammanager Dion Piket en SJC-er Benji Broekhof kregen ook een rolletje.

,,Willem (De Bruin red.) en Glenn (Helder red.) deden heel vaak voetbalspelletjes met ons mee tussen de scènes door.”

De film gaat over een voetballer, gespeeld door Willem de Bruin -bekend van The Opposites-, die in de laagste regionen van het profvoetbal speelt bij FC Barkas. Hij heeft problemen met gokken en heeft flinke betalingsachterstanden. Van daaruit komt hij in contact met Chinese matchfixers. Moet hij als profvoetballer in zee gaan met dit soort louche praktijken? De mannen van Ter Leede waren figuranten die mee moesten spelen in wedstrijden van FC Barkas. Of ze moesten meedoen met een training en zaten in de kleedkamer voor een wedstrijdbespreking.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

CATACOMBE donderdag 13 september in de bioscoop📽📸 #Catacombedefilm

Een bericht gedeeld door Melvin (@melvinvanstijn) op

En zo werd De Roodemolen het decor van een Nederlandse speelfilm. Een volledig nieuwe ervaring voor Robertson. „Het is iets totaal anders dan met de groep trainen en wedstrijden spelen. Het is tof dat we met zijn allen in zo’n grote film spelen die door heel het land te zien is. Dat we het samen met vrienden en gasten uit het team hebben mogen doen het een uniek ervaring. Het is toch heel anders dan wanneer je in je eentje wordt gevraagd om een rolletje te spelen tussen mensen die je helemaal niet kent.“

‘Tienen’
Tijdens de draaidagen werkten de voetballers van Ter Leede met hoofdrolspeler De Bruin en ex-prof Glenn Helder. „Het maakt mij niet uit of ik met bekende mensen werk, als ze maar gezellig zijn. Dat was bij deze twee sterren absoluut het geval. Willem (De Bruin red.) en Glenn (Helder red.) deden heel vaak voetbalspelletjes met ons mee tussen de scènes door. Dan gingen we bijvoorbeeld latje trap doen of  ‘tienen.'”

,,Ik ben geen acteur. Ik denk ook niet dat ik dat ooit zou willen, want het was behoorlijk zwaar met lange dagen en veel uren.”

Maandag 3 september was de première in de Amsterdamse bioscoop Tuschinski. „Mooi om te zien wat uiteindelijk het eindresultaat is geworden. Met de jongens die nu nog voor de club spelen heb je het er natuurlijk wel over, maar andere gasten die sindsdien vertrokken zijn heb je al een tijdje niet meer gesproken. Het was leuk om weer herinneringen op te doen.“

Maar is er voor de linksback van de Sassenheimse ploeg dan nog een rol als acteur weggelegd in de toekomst? „Nee, dat is niks voor mij”, lacht Robertson. ,,Ik ben geen acteur. Ik denk ook niet dat ik dat ooit zou willen, want het was behoorlijk zwaar met lange dagen en veel uren. Dat komt vooral omdat je heel veel scènes opnieuw moet doen. Het is een soort ritme van bewegen en stilstaan en daardoor ga je na een tijdje je benen wel voelen.“

Tekst: Roy van der Meij

Foto’s: Ter Leede

Lees ook: ‘Sleutelmomenten doen Ter Leede de das om tegen Spijkenisse’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Bewerken
Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)