Vooraf dacht iedereen dat Ter Leede wel ‘even’ over Fortuna Wormerveer heen zou lopen. De gedegradeerde eersteklasser zou een fijne horde zijn op weg naar de tweede voorronde van de KNVB Beker. Maar de middag liep voor de Sassenheimers af in mineur, want het team van Jeroen Beukman won met maar liefst 1-4.

Rond de twintigste minuut corrigeerde omroepster Olga Klein haar foutje van nog voor de wedstrijd: „Excuses, maar ik ben vergeten om de scheidsrechters van dienst op te noemen’’, klonk het door de speakers. Klein was blijkbaar nog niet scherp de zomerstop uitgekomen. Hetzelfde gold voor Ter Leede, want de ploeg van Steef Roodakkers presteerde ondermaats.

„De afgelopen paar wedstrijden hebben we echt fases gekend waarin we heel slecht voetbalden’’, was Jonathan Robertson duidelijk. „De automatismen zitten er nog niet echt in bij ons.’’

Rommelig
Dat was ook te merken. Af en toe liepen de irritaties hoog op en het spel oogde heel rommelig, maar dat had volgens Roodakkers ook een reden. „We missen achterin nog wel wat pionnetjes. Jongens die vorig jaar gewoon speelden. Daardoor misten we wat vastigheden en vertrouwen. Daarnaast stond er nu ook een andere keeper op goal. Dat is ook altijd even wennen voor iedereen.’’

De Sassenheimse ploeg kwam al na zes minuten op achterstand door een goal van Danyl Plasmeijer, maar Ian van Otterlo wist vrijwel direct, na een fraaie combinatie met Jeffrey Bok, de stand gelijk te trekken. Ondanks het feit dat het niet liep, twijfelde niemand eraan dat Ter Leede deze wedstrijd in de tweede helft wel naar zich toe zou trekken. Het elftal van Roodakkers had het balbezit en kreeg ook nog genoeg kansen voor rust.

„Dat kan, maar er was er eentje zo dom om er daarna wat van te zeggen.’’

Maar de laatste minuut voor de thee veranderde in één klap het hele duel. Fortuna Wormerveer kreeg een penalty en schoot zichzelf met een voorsprong de rust in. Brayan Caicedo zeurde daarnaast te veel en kreeg zijn tweede gele kaart, nadat hij eerder in de eerste helft al een prent kreeg voor het wegschieten van de bal.

„Van mijn laatste man hoorde ik dat er niks aan de hand was bij de strafschop’’, uitte Roodakkers zijn frustratie. „Dat kan, maar er was er eentje zo dom om er daarna wat van te zeggen. Al strooide de scheidsrechter ook wel heel snel met kaarten. Dat was denk ik het verhaal van de wedstrijd.’’

Verandering
In de tweede helft speelde de thuisploeg met drie verdedigers achterop en ondanks de rode kaart bleef het spelbeeld hetzelfde. Maar de echte overtuiging ontbrak en de bezoekers counterden de Sassenheimers uit het bekertoernooi. Hoewel dit een flinke klap was, waren de eerste weken onder Steef Roodakkers wel goed bevallen volgens Robertson.

„Hij benadert iedereen heel persoonlijk. Van speler nummer één tot speler nummer dertig. Zijn speelwijze probeert hij duidelijk te maken in de trainingen en daarnaast probeert ‘ie ons er ook bij te betrekken en mogen wij ook onze ideeën laten horen. Ik denk dat dat alleen maar goed is.’’

„We hebben een prima voorbereiding gehad, dus ik maak me geen zorgen.’’

De automatismen ontbreken alleen op dit moment nog en dat is vooral te merken aan een verandering in de speelwijze. „Dat is vooral in het drukzetten een stuk anders. Daarin is onze communicatie van achteruit heel erg belangrijk, maar daar moeten we nog flinke stappen in gaan maken.’’

Over een week wacht VVSB alweer voor het eerste competitieduel in de Derde Divisie. Daarin zal Ter Leede een stuk beter voor de dag moeten komen dan tegen Fortuna Wormerveer, maar daar heeft Roodakkers alle vertrouwen in.

„We hebben een prima voorbereiding gehad, dus ik maak me geen zorgen. Daarnaast komen er nog een paar jongens terug die wat lichte pijntjes hadden, dus ik denk dat wij er volgende week klaar voor zijn.’’

Ter Leede – Fortuna Wormerveer 1-4 (1-2): 6. Plasmeijer 0-1, 12. Van Otterlo 1-1, 45. Snelders 1-2, 78. Van der Pol 1-3, 85. Plasmeijer 1-4.

Rood: 45. Caicedo

Ter Leede: Vos de Mooij, Hoekstra (45. Gillissen), Boelee (77. Darrazi), Robertson, Mouchih, Echahbouni (73. Van den Berg), Wajer, Van Otterlo, Bok, Limon, Caicedo

Foto’s: Hans Schalk