Aan een lang en vooral memorabel seizoen is een einde gekomen. Het was een voetbaljaargang met hoogte- en dieptepunten, hosanna en ook treurnis. Onze redactie kijkt en blikt terug. Vandaag is de beurt aan verslaggever en redacteur Tom van der Wilt.
Naam: Tom van der Wilt
Leeftijd: 29
Functie: verslaggever en redacteur VIDB
Achtergrond: sportjournalist voor o.a. Dagblad de Limburger/Limburgs Dagblad

Beste prestatie

,,We hebben veel hoogtepunten gekend, met natuurlijk als absolute hoogtepunt het bekeravontuur van VVSB. Ook het kampioenschap van Quick Boys was verdiend, maar wat SJC heeft laten zien vind ik heel bijzonder. Zestien keer op rij winnen en zonder enige moeite promoveren naar de Hoofdklasse. Voor de eerste keer in de historie. In het begin liep het niet echt, maar toen eenmaal alles stond, en trainer Kees Zethof de juiste poppetjes had staan, was de ploeg niet te houden. Het is een hecht team, met eigenlijk geen zwakke plekken. Het wil altijd dominant zijn en de tegenstander aanpakken. En als dat niet lukt, kunnen ze ook knokken. Het enige wat ontbreekt is een echte spits, die ze erin legt. Daarom vond ik het een goede zet om Hillegom-spits Nick van Staveren te benaderen. Dat Nick met Hillegom is gepromoveerd naar de Eerste Klasse is mooi, maar hij kan hogerop. Dat weet hij ook, maar hij wil zijn club helpen op een hoger niveau. Dat siert hem. Maar misschien had hij dit ook niet verwacht. In ieder geval redt SJC het ook volgend seizoen in de Hoofdklasse. Met Van der Zalm, Verweij, Steenvoorden, Groot, Van Dijk beschikken ze over goede spelers, die ook een niveau hoger aankunnen.”

Tegenvaller

,,Het niet promoveren van Noordwijk. Simpel. Als je acht punten voorstaat en je geeft het nog weg, hoe vroeg in het seizoen ook, dan heb je iets niet goed gedaan. Quick Boys bleef maar winnen, en Noordwijk verspeelde rond de winterstop te veel punten. De goede serie op het einde kwam te laat. Dat ze op twee punten zijn gestrand is op zich geen schande. De nacompetitie zijn ze iets te lichtzinnig ingegaan naar mijn mening, juist door die goede reeks. En ook rommelde het met te veel rare incidenten rondom de rode kaarten van Mustafa Amezrine en Mark Veerman en een aantal spelbepalers die geblesseerd waren. Ik had het idee dat Noordwijk zo overtuigd was van eigen kunnen, dat ze ASWH zo een rode lap hebben voorgehouden. Het voetbal in dat tweeluik, was ver van het niveau dat ze lieten zien in het slot van de competitie.”

Mooiste doelpunt

,,Ik wil vooral nog even terugkomen op de productie van Yordi Teijsse. Dertig goals maakte hij er dit seizoen. Hij had daarmee een heel groot aandeel in het kampioenschap van Quick Boys. En het waren niet de 3 en de 4-0, maar heel vaak de beslissende treffers. Of de Katwijkers ook zonder hem kampioen waren geworden, weet je nooit. Haal Jaap van Duijn weg bij Noordwijk en je hebt dezelfde situatie. Ik wil maar zeggen dat mooie treffers er natuurlijk uitspringen, maar al die goals van Teijsse zijn natuurlijk veel meer waard. Exemplarisch waren daarom de twee in de kampioenswedstrijd tegen Deltasport. Een hele beheerste een-op-een en een kopbal. Precies de twee sterke punten. Zowel over de grond als door de lucht is Teijsse ijzersterk. Een transfer naar de Schotse Premier League was misschien onverwachts, maar met zijn instelling en karakter past hij daar goed. Iedereen op Nieuw Zuig gunde hem dat ook, dat zegt iets over zijn persoon. Ik denk zelf dat Teijsse niet te vervangen is door een amateurspits. Quick Boys zal moeten kijken naar een speler in het betaalde voetbal wil het enigszins de kwaliteit in de punt van de aanval benaderen.”

Ontroerendste moment

,,Niet ontroerend, maar ik kies voor een verdrietig moment. Het overlijden van Han de Haan heeft mij persoonlijk ook veel gedaan. Ik heb Han jaren geleden leren kennen toen ik bij het Haarlems Dagblad kwam werken. Een aantal keer per jaar ging ik met Han naar een duel om de speler van de week uit te kiezen en verslag te doen. Meestal bracht hij mij na afloop dan in zijn Mercedes naar het station, want ik had toen nog geen rijbewijs. Later ben ik hem in de Topklasse nog heel vaak tegengekomen in mijn rol als verslaggever. Het is vaak gezegd, maar Han was een hele lieve man. Altijd in voor een grapje, en een arm als het even niet liep. Han was zo iemand aan wie je je hele levensverhaal kwijt kon. Een paar maanden voor zijn dood bij een borrel van de krant sprak ik nog openhartig over de kanker die bij hem was gevonden en ook weer was verdwenen door een speciale behandeling. Ik weet dat het onheil iedereen kan treffen, en dat het altijd even verdrietig is, maar hier was ik zelf goed van van slag.

Hier gaan mijn nekharen van overeind staan.

,,Dit jaar zijn er bij Noordwijk een aantal dingen gebeurd omtrent de media die eigenlijk, en dat zeg ik een tikkeltje gechargeerd, alleen in Noord-Korea hadden kunnen plaatsvinden. Dat heeft de club veel sympathie gekost en alleen maar omdat voetbalbestuurders te veel naar de korte termijn kijken en zo soms last hebben van een iets te groot ego. Het hele gedoe met Van der Sar hadden ze makkelijker op kunnen lossen door transparant te zijn en niet te vragen dingen achterwege te laten. Nu leverde het een boze tweede keeper op, veel negatieve aandacht en veel verspilde energie. Hetzelfde geldt na de rode kaart van Amezrine tegen Quick. Noordwijk vroeg Omroep BO om de beelden van het incident niet te tonen. Dat is een regelrechte aanval op de persvrijheid en niet te tolereren. Gelukkig is hier niet mee akkoord gegaan, ook niet toen gedreigd werd om dan maar de betaling stop te zetten. Het derde incident met Jaap van Duijn doet ook de wenkbrauwen fronsen. De speler zegt van niks te weten, en wil terecht hogerop. Wie er gelijk heeft, moet nog blijken, maar het toonde eens te meer aan dat de mensen op het pluche de zaken niet in de hand hebben. Noordwijk moet zich eens goed achter de oren krabben en nadenken hoe ze dit beter kunnen doen. 

Nieuwe voetbalpiramide vind ik…

,,Een goede zaak. Overal ter wereld kun je promoveren en degraderen. Alleen in Nederland niet. Wel vind ik de belofteneftallen niets toevoegen, vooral als het gaat om sfeer en beleving. Wat mij betreft hadden ze de Tweede Divisie er niet perse tussen hoeven zetten. Al moet dat wel als je de beste amateurploegen in een competitie wilt hebben. Dat was ook zo met de invoering van de Topklasse. Volgens velen is het niveau daar hoger door geworden. Dus dat verwacht ik nu ook.”

Cijfer voor 2015-2016

,,Als je alles bij elkaar optelt, hebben alleen Noordwijk, Rijnsburgse Boys en Valken’68 niet voldaan aan de verwachtingen. Quick Boys wordt kampioen, Katwijk, VVSB, FC Rijnvogels, SJC, Teylingen en SV Hillegom promoveren. Je hebt altijd plussen en minnen, maar de tevredenheid overheerst enorm. Ik ga daarom voor een dikke acht dit seizoen.”

Dit wil ik nog even kwijt

,,Dit seizoen toonde eens te meer aan wat voor geweldige streek de Bollenstreek eigenlijk is. Maar ook dat onderling tussen de verschillende supportersgroepen nogal veel oud zeer en soms bijna haat is te herkennen. Dit kwam goed tot uiting in de vele reacties die werden gepost onder onze berichten. Soms inhoudelijk, maar vaak ook heel erg op de man, ongenuanceerd en zinloos. Het was vaak op het randje. Supporteren voor een club moet je met heel je hart doen (anders is er niks aan), en natuurlijk is onderlinge rivaliteit leuk, maar laten we afspreken dat we altijd ons fatsoen houden. Het gaat tenslotte maar om voetbal, de belangrijkste bijzaak van het leven, zoals iemand ooit eens zei.”

Foto: Hans Schalk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 20.00SEP
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)