Aan een lang en vooral memorabel seizoen is een einde gekomen. Het was een voetbaljaargang met hoogte- en dieptepunten, hosanna en ook treurnis. Onze redactie kijkt en blikt terug. Vandaag is de beurt aan verslaggever en presentator Frank Venema.

Naam: Frank Venema
Leeftijd: 28
Functie: verslaggever schrijvend en video, redactielid. Clubwatcher VVSB, SJC en FC Lisse
Achtergrond: freelance journalist

Beste prestatie

,,Simpel. VVSB. Groot geworden door normaal te blijven. De Noordwijkerhoutse club doet niet mee aan het grote geld. Misschien is Noordwijkerhout daar het dorp ook niet naar en zal VVSB altijd moeten opboksen tegen de financieel sterkere clubs, maar daar hebben ze voor zover ik weet vrede mee in Noordwijkerhout. Daarom vind ik het des te knapper dat de paars-gelen zich eigenlijk moeiteloos hebben geplaatst voor de Tweede Divisie. En eigenlijk vindt iedereen dat de normaalste zaak van de wereld. Vergeet dan niet dat de ploeg pas enkele jaren geleden tegen Gemert moest knokken om in de Topklasse te blijven. Good-old Menno Ooijendijk scoorde -jawel, als verdediger- een bijzonder belangrijke goal. Nu, jaren later doet de ploeg moeiteloos mee in de top van het amateurvoetbal.”

,,Architect achter het succes? Rust op bestuurlijk vlak en coach Wilfred van Leeuwen. Nadat hij het roer heeft over genomen in Noordwijkerhout, telt de club mee in de Topklasse. Vergeet verder ook niet de as van het elftal. Die spelen al jaren samen. VVSB is geen handelshuis. Ik ben erg benieuwd hoe VVSB zich staande gaat houden tegen grote verenigingen als VV Katwijk, Spakenburg of Kozakken Boys. Misschien hebben die individueel sterkere selecties, maar het team van VVSB valt niet te onderschatten. Vandaar ook de briljante prestatie in de KNVB-beker. Als clubwatcher van VVSB heb ik alle rondes van heel dichtbij mee mogen maken, vele jongens van de selectie ook beter leren kennen en uiteindelijk in samenwerking met de club, Bollenstreek Omroep en Delano Videoproducties een reportage mogen maken. Een jaar om nooit meer te vergeten in Noordwijkerhout.”

Tegenvaller

,,De KNVB. Warrig en hautain. Het begon bij SJC, waar de club in september moest(!) spelen tegen FC Boshuizen, terwijl ze net een jeugdlid, Sieb van Went, verloren bij een tragisch ongeluk. Leidse verenigingen kregen een paar weken later wel vrij voor Leids Ontzet. Mij ontgaat daar de logica. Daarna geven ze na de aanslagen in Frankrijk, waar ook het voetbal bij betrokken was omdat er ook bommen ontploften tijdens Frankrijk – Duitsland, geen statement af. Ja, later pas. Te laat.”

,,Ook zo vreemd: de wisselende regels met betrekking tot schorsingen in de KNVB-beker.  Een schorsing in de beker voel je in het amateurvoetbal in de competitie wel, maar in het prof-voetbal niet. Daarnaast heb je nog ‘code 4’ (gewelddadig gedrag buiten een duel om de bal). In het amateurvoetbal ben je al snel zeven duels geschorst, zie casus Hessing. Een profvoetballer met geluk drie, misschien vier. Dit is natuurlijk om excessen tegen te gaan in het afvoerputje van de KNVB qua niveau. Maar eigenlijk is het klassenjustitie.”

,,Daarnaast is er een aantal dingen bij VV Noordwijk voorgevallen waar ik als journalist op z’n minst vraagtekens bij stel. Maar daar is deze week al genoeg over gezegd.”

Mooiste doelpunt

,,Dat zijn er twee. Allereerst de goal van Frans van Niel in de KNVB-bekerwedstrijd tegen FC Emmen. Wat een vlammend schot. En ik denk dat bij die wedstrijd het idee bij VVSB is gegroeid dat er dat seizoen iets heel moois kon gaan gebeuren. De winst tegen Rijnsburgse Boys was lekker, maar een profclub verslaan is toch een ander verhaal. Van Niel scoorde de 2-0 en gaf VVSB dat extra zetje om FC Emmen te verslaan. Eigenlijk waren alle goals die avond mooi.”

,,Doelpunt nummer twee is die van Donny van Oijen tegen Spakenburg. Op dat moment een bijzonder belangrijk duel. Katwijk gaf Spakenburg de genadeslag en leek zelf op weg naar een kampioenschap. En om dan met 2-6 te winnen knap. Van Oijen had misschien een moeilijk seizoen, maar als je zo kan scoren, op zo’n moment. Tja, dan ben je er wel ééntje.”

Ontroerendste moment

,,Die is heel recent: SJC. Blijkbaar hebben Danny van den Bosch en ik hetzelfde gezien, want ook Danny koos dit moment uit. Goed, we stonden vlak naast elkaar, dus dat is niet eens zo heel gek. Wij zagen samen hoe Kees Zethof en de vader van Sieb van Went even de tijd namen om apart met elkaar te gaan staan. De mannen hadden duidelijk een ontroerend onder-onsje en dat tijdens alle feestvreugde vanwege de promotie naar de Hoofdklasse van de Noordwijkers. Het tekent trainer Zethof. Niet alleen een oefenmeester, maar ook een mensen-mens. Meerdere clubmensen hielden het niet droog die dag. Die vereniging heeft zoveel meegemaakt in één jaar. Vier leden zijn overleden en dan zo’n succes. Het kwam er afgelopen zondag allemaal uit. Als één van de meest familiaire clubs uit de Bollenstreek is het ze van harte gegund.”

De openbaring van dit seizoen:

,,SJC-speler David Verweij kreeg dit seizoen bijna alle aandacht. Terecht, als verdediger werd hij clubtopscorer, wat hem de bijnaam ‘David Botteghin’ opleverde. Hij gaat bij elke corner en vrije trap mee en scoort gigantisch vaak met het hoofd. Maar in de luwte van David Verweij heeft Stef van der Zalm een zich dit seizoen ontzettend ontwikkeld. Hij vertelde mij dat hij vorig jaar amper in actie kwam vanwege een blessure en dat dit jaar daarom zijn jaar moest worden. En hoe. Als aanvallende middenvelder raasde (zo noemen de spelers van SJC dat onderling) hij over het veld. De energie die hij elke wedstrijd op de mat legt is bewonderenswaardig. Daarnaast heeft hij zo’n vijftien doelpunten gemaakt en heeft hij nog overzicht ook. Van der Zalm is een echte SJC’er en zal daar nog lang willen blijven voetballen. Maar deze jongen kan nog hogerop als je het mij vraagt.”

Nieuwe voetbalpiramide vind ik…

,,Een uitstekende zaak. Nederland liep zo ontzettend achter op de rest van Europa, omdat er hier geen promotie/degradatie regeling was voor profs en amateurs. Clubs die klagen over dat de traditie of dat het gevoel van het amateurvoetbal is verdwenen moeten niet zeuren. Geniet dan een niveautje lager van het voetbal. Promoveer dan maar niet, geef je plek aan een club die het wel wil. Wel moet de KNVB goed kijken naar alle licentie-eisen. Maar volgens mij verlopen die gesprekken wel in een goede sfeer. Let wel, het is voor clubs, die toch leven van vrijwilligers, vaak best een flinke investering om in de Tweede Divisie te gaan voetballen. Ook de TV wil een graantje mee pikken, prima, maar laat de clubs daar dan op een goede manier van profiteren.”

Cijfer voor 2015-2016

,,Voetballend gezien hebben veel clubs een succesvol jaar gehad: SJC, VVSB, Quick Boys, FC Rijnvogels, SV Hillegom, Teylingen en Kagia eigenlijk ook. Dan kunnen we toch tevreden zijn? Daarnaast vind ik dat we met Voetbal In De Bollenstreek ook een fantastisch jaar achter de rug hebben. We zijn dubbel zo groot als vorig jaar. Dat had nooit zonder jullie gekund. Waarvoor dank. Daarnaast hebben we zelf kunnen laten zien hoe snel we nieuws of interview kunnen brengen, hebben we liveblogs bijgehouden, maken we video’s. Het laat maar zien hoeveel te gekke dingen er mogelijk zijn tegenwoordig. Omdat ook wij een topjaar achter de rug hebben geef ik zelfs een negen. En volgend jaar gaan we keihard door met groeien, want stilstaan is achteruitgang.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)