Aan een lang en vooral memorabel seizoen is een einde gekomen. Het was een voetbaljaargang met hoogte- en dieptepunten, hosanna en ook treurnis. Onze redactie kijkt en blikt terug. Vandaag is de beurt aan verslaggever Gerben Oostdam. 

Naam: Gerben Oostdam
Leeftijd: 28
Functie: Mede-oprichter van VIDB, één van de hoofdredacteuren en clubwatcher van vv Katwijk, Quick Boys, FC Rijnvogels en Valken ’68
Achtergrond: Journalist: ook werkzaam op de media-afdeling van Ajax.

Beste prestatie:
,,Het machtsvertoon van SJC in de tweede seizoenshelft was indrukwekkend, maar werd al vaak benoemd en geroemd. Datzelfde geldt voor het bekeravontuur van VVSB. Ik wil graag de promotie van twee Katwijkse clubs uitlichten. Om te beginnen bij Quick Boys. Er heerst op Nieuw Zuid een serene, haast ongewone, rust. Ik ben nu tien jaar als verslaggever in de regio actief en kan me niet herinneren dat Quick Boys zo’n baken van rust is geweest. Ik heb het idee dat technisch manager, Gert Aandewiel, een stevig fundament aan het bouwen is. Overigens hoor ik ook goede verhalen over zijn collega bij Katwijk, Cees Bruinink. Ik ben erg benieuwd wat Quick Boys volgend seizoen in de Derde Divisie gaat laten zien, en wie de nieuwe spitsen worden.”

WW16051417414

,,Daarnaast vind ik de prestatie van FC Rijnvogels erg knap. Die hebben echt gepiekt op de juiste momenten, om maar een sportcliché uit de kast te halen. Rijnvogels had zijn zinnen gezet op de eerste periodetitel en slaagde in die opzet. Vervolgens kwam er een stevige voorjaarsdip, maar stond het team er weer in de nacompetitie, al kan ik niet ontkennen dat Vrouwe Fortuna ditmaal in het roodwit was gestoken. Maar zonder een beetje geluk vaart niemand wel.”

Tegenvaller: 
,,Toch wel Rijnsburgse Boys. De verwachtingen waren vooraf hooggespannen, en terecht. Het lijstje nieuwelingen sprak zeer tot de verbeelding. Het was voor mij zelfs reden om ze als kampioen te tippen. Uiteindelijk is Rijnsburgse Boys net tekort gekomen. In mijn ogen terecht, want ze hebben het niet tot nauwelijks afgedwongen. Het voetbal was ruim driekwart van het seizoen ver onder de maat. Misschien wel nog meer dan het mislopen van een ticket voor de Tweede Divisie vind ik het spel van Rijnsburgse Boys de grootste tegenvaller.”

Mooiste doelpunt:
Na afloop van FC Den Bosch – VVSB was er vooral aandacht voor de goal van Maikey Parami, logisch natuurlijk omdat het de winnende treffer was en Parami zich, met zijn HEMA-achtergrond, even landelijke beroemdheid verwierf. Persoonlijk vond ik de 2-2 echter een veel mooier moment. Niet zozeer vanwege de schoonheid, want het doelpunt van Peet van der Slot gaat niet de boeken in als het mooiste doelpunt van het seizoen – al was het voorbereidende werk van Tomas Tavilla magistraal. Maar het moment waarop de Vliert in een klap stil werd, dat iedereen vol ongeloof en verbijstering was over de bizarre wending, bezorgde me toen en eigenlijk nog steeds kippenvel. Anno 2016, waarbij veel topamateurclubs meer te bieden hebben dan het rechter rijtje van de Jupiler League, vond ik het mooi dat uitgerekend een zelf opgeleide speler zo’n belangrijke goal maakte.”

Ontroerendste moment: 

,,Ik geef eerlijk toe: over de toekomst van het zondagvoetbal ben ik sceptisch. Ik verwacht dat er over vijf tot tien jaar nauwelijks meer prestatief voetbal op zondag zal zijn. Niet voor niets gaat de KNVB komend seizoen opnieuw proberen ook de Derde Divisie gemengd te krijgen. Het nieuws over het verdwijnen van de zondagtak van FC Lisse was daarom geen verrassing en deed me op het eerste gezicht dan ook weinig tot niets. Toen ik echter bij de laatste thuiswedstrijd in de competitie was en icoon Ron van den Berg huilend op de schouders ging, was dat een ontroerend moment. Hoe logisch en onoverkomelijk het verdwijnen van FC Lisse Zondag ook lijkt, niet iedereen had en heeft er nog vrede mee.”

[youtube id=”5crhK9No3BM” width=”620″ height=”360″]

Hier gaan mijn nekharen overeind van staan
,,Vooropgesteld: de KNVB heeft ons (VIDB) dit seizoen vaak kundig en snel te woord gestaan. Waar ik me echter bijzonder over geërgerd heb, is de communicatie over de extra promotieplekken die zouden ontstaan door het verdwijnen van enkele zondagteams. Er was het opheffen van WKE en SVDPW en net als FC Lisse besloten meerdere clubs hun zondagtak op te heffen. Je hoeft geen wiskundig wonder te zijn om te beseffen dat dit verschuivingen tot gevolg zou hebben. Meermaals trokken wij bij de KNVB aan de bel om te vragen wat dit zou gaan betekenen voor de nacompetitie. Niets, antwoordde de bond steeds. En op 29 mei, vlak voor Den Hoorn – Teylingen, hoorde ik opeens van de voorzitter van Teylingen dat ze bericht hadden gekregen dat er vier ploegen extra zouden promoveren naar de Tweede Klasse. De KNVB heeft bewust tot na de eerste ronde van de nacompetitie gewacht om gezeur te voorkomen. Wees dan gewoon transparant, denk ik dan.”

Nieuwe voetbalpiramide vind ik:
,,Een goede zaak. Het is goed dat de Berlijnse muur tussen het betaalde voetbal en amateurvoetbal wordt opgeheven. Ik ben een voorstander van innovatie en juich veranderingen – mits ze iets toevoegen – toe. Ik snap dat de mensen sceptisch zijn, maar was dat voor de oprichting van de Topklasse ook niet het geval? Zoals ik eerder vermeld heb, gaat de KNVB komend seizoen proberen ook de Derde Divisie gemengd te krijgen, en wellicht ook de Hoofdklasse. Er zijn dus meer veranderingen op handen. Wat ik overigens niet toejuich is de winterse transferperiode die ook in de top van het amateurvoetbal wordt ingevoerd. Ik wil niet zover gaan als Jack van Gelder gaan, die stelde dat het amateurvoetbal kapot wordt gemaakt, maar vrolijk word ik er niet van. Overigens levert een winterse transferperiode wel meer nieuws op voor de site. Dat is misschien dan het positieve.”

Cijfer voor 2015-2016:
,,Over het algemeen vind ik het een schitterend seizoen geweest. Ik hoef alleen maar die sensationele laatste speeldag op zaterdag in herinnering te nemen, waarbij zes van de negen clubs nog grote belangen hadden, om te benadrukken dat het met de spanning en het amusement wel goed zat. Daarnaast hebben we een schitterende nacompetitie, met veel succes, en een mooi bekeravontuur van VVSB gehad. Een acht daarom.”

,,Wel vind ik het jammer dat het voetbal in de top van het amateurvoetbal zakelijker is geworden, en dus per definitie niet leuker. Ik doel vooral op de amusementswaarde. Die trend is al jaren gaande, niet alleen dit seizoen, waarbij de belangen door de komst van de Tweede Divisie voor alle clubs groot waren. Net als nu op het EK heb ik te weinig wedstrijden gezien waar de vonken echt vanaf spatten.”

Foto’s: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 20.00SEP
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)