Het zit erop. Het seizoen is afgelopen. Tijd voor bezinning en terugkijken op een seizoen vol hoogte- en dieptepunten. Wat ging er goed? Wat kon er beter? Wie vielen er op in positieve of negatieve zin? De redactie van Voetbal in de Bollenstreek blikt terug. Redacteur en verslaggever Ruben Beukers is in deel twee aan de beurt.

Naam: Ruben Beukers
Leeftijd: 21 jaar
Functie: Redacteur en verslaggever
Achtergrond: Journalist. Freelancer bij Fox Sports.

Wauw! Wat een jaar hebben we met z’n allen weer achter de rug. Het seizoen 2018/2019 kende met Noordwijk, Ter Leede, Kagia en Van Nispen (zat.) vier kampioenen. Daarnaast promoveerde Quick Boys na negen jaar eindelijk naar het hoogste niveau. Valken’68, VVSB (zat.) en Teylingen waren ook dichtbij promotie, maar kwamen te kort in de nacompetitie om te promoveren. Minder positief waren de degradaties van VVSB, SJC en Hillegom.

Het afgelopen voetbaljaargang begon voor ondergetekende al uitermate vroeg. Sterker nog: eigenlijk was het nieuwe seizoen al begonnen, voordat het vorige was afgelopen. Hillegom zat nog in een ingewikkelde en miraculeuze strijd tegen degradatie, maar een paar kilometer verderop was de voorbereiding al begonnen op De Boekhorst. VVSB, toen nog onder leiding van Jack Honsbeek, oefende op 23 juni 2018 tegen de landskampioen van Nederland en halve finalist van de Champions League: Ajax. In Noordwijkerhout begon op dat moment ‘het proces’ van een successeizoen voor de recordkampioen. Het woord ‘proces’ is er eentje die ik het afgelopen jaar veelvuldig hoorde. Niet alleen op de velden, maar ook daar buiten.

Zoals jullie in de terugblik van mijn collega en hoofdredacteur Frank Venema konden lezen, zitten ook wij midden in een ‘proces’. Jullie hebben het al gezien, meegemaakt en je er waarschijnlijk aan geërgerd, maar wij vragen sinds dit seizoen af en toe een vergoeding voor onze content. Het past allemaal in het plaatje van ons platform met het oog op de toekomst. Wij willen graag de volgende stap maken. Journalistiek, maar ook commercieel en dat kunnen we niet zonder jullie. Daarom is het komende seizoen een cruciale voor ons platform, maar daar aan het einde van deze terugblik meer over. Anders gezegd: ons ‘proces’ is dit seizoen gestart, zoals Ajax-trainer Erik ten Hag zou zeggen.

Hoogte- en dieptepunten
Terugdenkend aan het seizoen is er een aantal dingen mij bijgebleven. Met name het tweede kampioenschap van Noordwijk op rij mag de verrassing van het seizoen genoemd worden. Een paar minuten nadat de Noordwijkers van de Hoofdklasse naar de Derde Divisie waren gepromoveerd riep aanvoerder Emiel Wendt het al: ,,Dit team hoort thuis in de Tweede Divisie.”

Ik stond enigszins perplex van die uitspraak en samen met mij een hoop anderen. Een jaar later moet ik toegeven dat Wendt het op dat moment goed had gezien. Wat mij betreft werd de ploeg van Kees Zethof de terechte kampioen van de Derde Divisie. Als je het grootste gedeelte van het seizoen bovenaan staat, dan ben je gewoon de verdiende winnaar.

De Noordwijkers waren in een hevige strijd verwikkeld met concurrent Quick Boys. De Katwijkers, dit seizoen getraind door Erik Assink, begonnen het seizoen met héél veel nieuwe spelers. Ik liet me vanaf speelronde één verrassen. Natuurlijk wisten we dat er kwaliteit was binnengehaald, maar kon Assink van zoveel nieuwelingen een eenheid smeden?

Het antwoord kregen we begin juni in de nacompetitiefinale tegen VVSB. De blauw-witten bleven vechten tot de laatste minuut en kregen in de verlenging waar het recht op had: een felbegeerde goal. Uiteindelijk schoot Dennis Kaars de Katwijkers voor het eerst sinds negen jaar terug op het hoogste niveau en wat mij betreft hoort de club daar thuis. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe het komende seizoen in de Tweede Divisie zal verlopen.

Als inwoner van Lisserbroek was voor mij het kampioenschap van Kagia toch het meest bijzonder. Als klein jongetje liep ik voor het eerst binnen bij de club en ging ik in het oranje tenue spelen. Dit deed ik tot een jaar geleden, omdat ik het niet meer kon combineren met mijn journalistieke werk. Bij de club merkte ik dit seizoen al na een paar weken dat het een mooi jaar kon worden. Met René Ras als nieuwe trainer was er weer een frisse wind bij de derdeklasser en ook de spelersgroep leek er eindelijk klaar voor te zijn.

Vanaf dag één stond het team van Ras bovenaan en halverwege april mocht men het in eigen huis tegen het Amsterdamse ZSGOWMS (6-1 winst) afmaken. Ik heb vele kampioenschappen mogen verslaan en beschrijven, maar nooit kon ik uitdrukken wat een kampioenschap nou echt betekende. Na het afgelopen seizoen kan ik dat wel. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe de club het gaat doen in de Tweede Klasse. Zelf denk ik dat ze kunnen verrassen, maar dan moet de selectie wel fit blijven.

Als clubwatcher maak je niet alleen maar mooie momenten mee, want ook verliezen hoort bij de sport. Ik denk dat er bij Hillegom dit seizoen een hoop verliezers waren. Het seizoen begon goed op De Zanderij. Met Stefan Teeken aan het roer pakte de ploeg de volle buit na twee wedstrijden, maar al vrij snel kwam de klad erin. Er was geen vertrouwen in de spelersgroep. Toch hadden ze met Niels van Veen en de teruggekeerde Jeroen Dedel genoeg kwaliteit in huis gehaald. Teeken moest een paar wedstrijden voor het einde het veld ruimen en Bas Naber nam het als interim-trainer over.

Een ontslag van een trainer meemaken, is niet leuk, maar in deze situatie begreep ik Hillegom. Er moest echt wat veranderen. Er moest weer positieve energie komen. Dat kwam er met Naber en de ploeg mocht zich zelfs opmaken voor de nacompetitie. Jammerlijk genoeg kwamen ze hierin te kort tegen Assendelft. Ik denk dat een degradatie nog geen eens zo slecht is voor de club. Routiniers Frank de Groot en Ronald Turenhout nemen afscheid en er komen veel jonge spelers naar Hillegom. In de Tweede Klasse kunnen ze onder leiding van de nieuwe trainer Ron Bouman misschien rustig bouwen aan een nieuwe ploeg.

Verrassingen
De man die mij dit seizoen het meest heeft verrast is Eric Meijers. Dit jaar verscheen hij in een documentaire genaamd ‘Voetbal is oorlog’. In deze docu werd zijn vorige werkgever Achilles’29 voor een langere periode gevolgd. Meijers zelf kwam hier met een paar ongelukkige uitspraken niet lekker uit.

Toen hij werd aangesteld bij VVSB wist ik dan ook niet wat ik ervan moest vinden. Er was toch een bepaald beeld van hem. Ik kan jullie verzekeren dat het beeld wat ik van Meijers had, totaal niet overeen kwam met het beeld wat ik nu van hem heb. De Nijmegenaar is een ontzettend vriendelijke man waar het fijn is om mee te werken. Daarnaast vind ik dat hij het in sportief opzicht uitstekend heeft gedaan in Noordwijkerhout. Oké, de ploeg degradeerde, maar Meijers haalde ze terug uit de dood.

Daarnaast heeft ook een aantal spelers mij dit seizoen verrast. Ik wil Noordwijk-spelers Sabir Achefay en Nick van Staveren even uitlichten. Eerstgenoemde kwam afgelopen zomer over van Katwijk waar hij niet aan de bak kwam. In de voorbereiding liet de buitenspeler al zien wat hij in huis had. Met snelle dribbels, acties en doelpunten speelde hij zichzelf in de basis. Ik denk dat de buitenspeler misschien wel betiteld mag worden als ‘de transfer van het afgelopen seizoen’.

Ook Van Staveren blijft verbazen. Twee jaar geleden kwam hij over van Hillegom en wilde hij kijken waar zijn plafond lag. Hij koos voor een vertrek naar Noordwijk en na een moeizame beginperiode is de inwoner van Zwaanshoek niet meer weg te denken uit de formatie van Zethof. Met zijn strijdlust haalt hij altijd een voldoende. Daarnaast heeft de aanvaller annex middenvelder dit seizoen laten zien dat hij vanaf meerdere posities uit de voeten kan en maakt hij op al die posities goals. Ik ben heel erg benieuwd naar zijn prestaties in het komende seizoen. Ik denk dat Noordwijk namelijk niet zijn plafond hoeft te zijn.

De laatste speler die ik er nog even wil uitlichten is Tijs van der Schinkel van Kagia. Hem ken ik al bijna m’n hele leven en hij heeft het afgelopen seizoen zijn beste jaar ooit gehad: 27 goals en daarnaast leverde hij ook de nodige assists af. Van der Schinkel is niet de makkelijkste persoon om te motiveren, maar wel een hele goede voetballer. Het afgelopen seizoen vond ik hem constant en presteerde hij naar behoren. Zeker als je kijkt naar zijn statistieken. Ook deze linksbuiten kan nog een paar treden omhoog, alleen betwijfel ik of hij ooit die ambitie heeft. Daarom zal de Tweede Klasse voor hem een interessant podium worden waar hij zijn kwaliteiten echt kan laten zien.

Komend seizoen
Het komende seizoen keert eindelijk de Katwijkse derby terug. Quick Boys en Katwijk zitten weer bij elkaar in de competitie. Naar die twee wedstrijden kijk ik ontzettend uit en ik kan niet wachten tot het speelschema bekend wordt gemaakt.

Kan Noordwijk weer verrassen? Of gaat het een zwaar seizoen worden? Daarnaast ben ik nieuwsgierig naar Ter Leede. De Sassenheimers promoveerden met Henk Wisman naar de Derde Divisie. Een niveau waar ze historisch gezien thuis horen, maar kunnen ze dat waar maken?

Dan hebben we ook de degradanten. Voor mij springen dan met name VVSB en Hillegom eruit. Eerstgenoemde is nog niet klaar op de transfermarkt, maar zal toch snel weer willen terugkeren naar de Tweede Divisie. Over de Derde Divisie van komend seizoen gesproken: hoe gaat FC Lisse het doen? Het afgelopen seizoen was kleurloos en het einde in meerdere opzichten teleurstellend. Kunnen zij komend seizoen hoge ogen gooien? Hillegom moet bouwen aan een nieuw elftal. De vraag is alleen of dat in de Tweede Klasse gaat lukken.

Tot slot onze site. Voetbal in de Bollenstreek bestaat ruim vijf jaar en het komende seizoen gaan er de nodige dingen veranderen. We willen nog korter erop zitten en jullie verrassen met vette reportages, verslagen, evenementen en content op social media. Dat kunnen we alleen niet zonder jullie. Dit platform is niet alleen voor de liefhebbers uit de Bollenstreek, maar ook van. Wij willen graag de volgende stap maken. Op de achtergrond werken wij in een klein team er dagelijks aan om jullie van het laatste nieuws en mooie stukken te voorzien.

Hoofdredacteur Venema had het in zijn terugblik er ook al over. Inkomsten uit advertenties is geen vetpot en dus moesten wij op zoek naar nieuwe verdienmodellen. Vandaar dat we jullie af en toe vragen om een bijdrage te geven aan onze content. Dit is nodig om de volgende stap met jullie te zetten. Zelf ben ik achter de schermen druk bezig met deze casus en ik kan jullie verzekeren dat dat niet makkelijk is. Sterker nog: teruglopende inkomsten is het grootste probleem in de journalistiek tegenwoordig.

Wij willen dat dit platform de nodige jaren er voor jullie kan zijn, maar nogmaals daar hebben we jullie hulp voor nodig. Om terug te komen op de woorden van Ten Hag: ook wij zitten midden in een proces. Die is voorlopig nog niet klaar. Je kan ons helpen door te doneren of een abonnement af te sluiten. Dan kunnen wij nog meer voor jullie betekenen. Ik hoop jullie het komende seizoen weer te zien en ook om jullie persoonlijk steeds vaker te spreken. Laten we hopen dat 2019/2020 nog mooier wordt dan het afgelopen seizoen.

Foto’s: Orange Pictures / Frank Venema / Axel Wendt / Ruben Beukers

Lees ook:Terugblik verslaggevers deel één: ,,Het kan een cruciaal jaar worden”
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude