Het zit erop. Het seizoen is afgelopen. Tijd voor bezinning en terugkijken op een seizoen vol hoogte- en dieptepunten. Wat ging er goed? Wat kon er beter? Wie vielen er op in positieve of negatieve zin? De redactie van Voetbal in de Bollenstreek blikt terug. Hoofdredacteur Frank Venema geeft de aftrap.

Naam: Frank Venema
Leeftijd: 31 jaar
Functie: Hoofdredacteur en verslaggever
Achtergrond: Journalist. Fulltime Voetbal in de Bollenstreek, freelancer bij Ajax en RTV Noord-Holland

Het was het jaar van ontslagen trainers. Het was het jaar van tranen. Tranen van geluk en verdriet. Het was het jaar van (onverwachte) kampioenschappen. Van talenten die zijn opgestaan. Het was het jaar van spelers waar je misschien nog wel ietsje meer van had verwacht. Laten we vooral geen namen noemen. Het was misschien ook wel het jaar van ingrijpende veranderingen op onze website. Daarover later meer.

Het wordt een jaar van derby’s. Die tussen Katwijk en Quick Boys. Een ‘nieuwe’ derby tussen Ter Leede en VVSB. Hoogstwaarschijnlijk een hernieuwde ontmoeting tussen Hillegom en Foreholte. Het wordt een jaar waarin wij als Voetbal in de Bollenstreek nog meer jullie als lezer bij alles willen betrekken. Waarbij we dichter bij de voetballer willen staan. Nog veel meer willen laten zien, dan dat jullie al zagen. Nog dichter bij de fans willen zijn, het familiegevoel willen creëren.

Het wordt een cruciaal jaar voor deze website. Nog steeds zijn we groeiende. Maar kunnen we ons hoofd nog boven water houden in deze tijden waarin de concurrentie groot is, de informatie bijna op straat ligt, maar waar duiding essentieel blijft en we toch met een kleine groep zo professioneel mogelijk willen zijn? De tijd zal het leren.

Hoogte- en dieptepunten
Ik houd van emotie. Van mensen die een traan durven laten vallen. De emotie lag nog niet zo lang geleden zo ontzettend dicht aan de oppervlakte. Op Nieuw Zuid speelden Quick Boys en VVSB in de finale van de nacompetitie om een plek in de Tweede Divisie. Nog voor het laatste fluitsignaal klonk, liep een fotograaf van de club naar mij toe.

,,Hier hebben we zo ontzettend lang op gewacht”, zei hij met tranen in zijn ogen. Ik kom niet uit Katwijk. Maar als ik bijvoorbeeld van een Joey Ravensbergen eerder dat jaar hoor hoe hij eigenlijk dagelijks wordt geconfronteerd met zijn prestaties op het veld in positieve of negatieve zin, dan begrijp ik hoe men op Nieuw Zuid heeft gesmacht naar dit moment. Terug aan de top van het amateurvoetbal. Terug waar de club qua statuur ook hoort.

De manier waarop wij als pers dit jaar door de club zijn ontvangen en te woord gestaan, verdient een compliment. De openheid na succes, maar ook bij tegenslag viel in positieve zin op. Naast dit sportieve hoogtepunt kende de club ook een zwarte dag met de ongeregeldheden na Katwijk – Rijnsburgse Boys. Maar ook daarin bleef de club, in mijn ogen, transparant. En dat werkt in alle opzichten het beste.

Met de promotie van Quick Boys, degradeerde VVSB. Ook daar was de emotie hoog. Noordwijkerhouters slikten hun tranen weg van verdriet. De manier waarop uiteindelijk spits Frank Tervoert, die zelf ook met betraande ogen de kleedkamer uitkwam en mij te woord stond was eerlijk en oprecht. Om na een wedstrijd zoiets te moeten doen en te kunnen doen, verdient in mijn ogen respect.

Ook tijdens één van mijn interviews het afgelopen seizoen, merkte ik hoe voetbal emoties los kan maken. Nadat Sjaak Polak en SJC bekend hadden gemaakt in november 2018 dat hun wegen na het seizoen zouden scheiden, sprak ik de Haagse trainer aan diens keukentafel.

De titel van dat stuk kreeg: ‘Polak: ruwe bolster, blanke pit’. Dat was precies wat ik zag. De oefenmeester kan met uitspraken hard en af en toe wat hard en bot overkomen. Soms zijn de uitspraken in de media over z’n spelers misschien ook niet handig.

Maar daar in Leidschendam kon ik bij een gesprek van ruim twee uur de muur rondom hem langzaam zien afbrokkelen. Dat was vooral mooi om te zien. De eerlijkheid, ook het gevecht tegen de tranen, omdat uitspraken rondom zijn persoon hem pijn hadden gedaan. Aan tafel zat een lieve man.

Verrast
Sinds wanneer is de Bollenstreek een kerkhof voor trainers? Was dit jaar een incident of staat er in deze streek zoveel op het spel dat een trainer al snel ‘de kop van jut’ is? Wie had aan de start van het vorige seizoen kunnen denken dat het trainerslandschap na dit seizoen er totaal anders uit zou zien?

Jack Honsbeek kreeg z’n congé bij VVSB. Jack van den Berg stapte zelf op bij Katwijk, Wilfred van Leeuwen gaf de voorkeur aan z’n privéleven boven Rijnsburgse Boys, Stefan Teeken kon het seizoen niet afmaken bij Hillegom, Erik Assink deed na het seizoen een stapje terug bij Quick Boys, Henk Wisman (Ter Leede) stapte in het gat dat Van Leeuwen bij Rijnsburgse Boys achterliet en Polak haalde de eindstreep niet met SJC. Alan Campfens start na dit seizoen bij Valken ’68 waar Arie van Duijn is vertrokken.

Iedere club en iedere trainer had z’n eigen verhaal. Hoe vervelend de momenten voor de trainers die werden ontslagen vaak zelf waren, voor ons als journalisten zijn het ook interessante tijden. Wat is het verhaal achter de trainer of diens ontslag? Wil hij het graag vertellen of sluit hij de luiken voor de buitenwacht? Het aantal andere trainers dat er het komende seizoen gaat beginnen bij een club, heeft mij verrast.

Waar bij Rijnsburgse Boys overigens Van Leeuwen zelf koos voor een andere toekomst, had ik hem als journalist graag nog langer gezien bij ‘de Uien’. Voordat ik bij Voetbal in de Bollenstreek begon met werken, werkte ik veel samen met Van Leeuwen voor Bollenstreek Omroep bij VVSB. Ook daar moesten spelers ‘wennen’ aan hem als de nieuwe trainer. Maar de oefenmeester kreeg de machine aan de praat en haalde succes in Noordwijkerhout. Dat was hem denk ik ook in Rijnsburg gelukt.

Op spelersgebied verrasten Nick van Staveren, Olle Roffelsen en Tervoert mij het meest. De ontwikkeling die Van Staveren sinds zijn komst van Hillegom naar Noordwijk elk jaar nog laat zien, is bewonderenswaardig. Hij is geen speler die vier man voorbij loopt en via een dubbele schaar de doelman verschalkt. Hij moet het hebben van hard werken, strijden. Dat hij in de Derde Divisie tot 18 goals komt, is knap.

Ook Foreholte-linksback Roffelsen verdient een pluim. De verdediger is pas 18 jaar en heeft z’n eerste volledige seizoen achter de rug bij de tweedeklasser. Een seizoen waarin hij z’n mannetje stond en al direct op de radar kwam van grote clubs als Quick Boys en Rijnsburgse Boys. Om dan direct op de uitgestoken hand in te gaan, zou een makkelijke keuze zijn geweest. Roffelsen, gesteund door een trouwe en voetbalgekke familie, besloot sowieso nog een jaar in Voorhout te blijven om zich verder te kunnen ontwikkelen. Chapeau.

De manier waarop Tervoert zich dit jaar heeft gemanifesteerd in de Tweede Divisie is tevens goed. Terwijl hij niet zo lekker lag met trainer Van Leeuwen in Rijnsburg, scoorde hij toch acht keer in de eerste seizoenshelft. In de tweede seizoenshelft was hij ontzettend belangrijk voor VVSB en kon de club mede dankzij zijn verdiensten nog de nacompetitie halen voor lijfsbehoud, terwijl het lang stijf onderaan stond in de hoogste amateurcompetitie.

Komend seizoen
Op sportief gebied komt er in de Tweede Divisie een interessant jaar aan. Kan Katwijk weer meedoen om de titel? En hoe gaan nieuwkomers Quick Boys en Noordwijk het doen? Voor journalisten is het weerzien tussen Katwijk en Quick Boys alvast een bijzondere wedstrijd om naar uit te kijken. Handhaaft Ter Leede zich makkelijk in de Derde Divisie? Hoe gaat Valken ’68 het doen onder Campfens?

Ook voor de website zelf wordt het een uitermate interessant jaar. Zoals jullie dit jaar gemerkt hebben zijn we ook gestart met het maken van betaalde content. Dit doen we om de website duurzaam te houden. Voetbal in de Bollenstreek is qua professionaliteit meer dan alleen maar website gemaakt door liefhebbers. Professionele journalisten zijn bezig om elke dag achter het nieuws aan te jagen op welk kanaal dan ook. Een website draaiende houden kost geld. En in deze huidige tijd zijn alleen de advertentie-inkomsten niet meer voldoende.

Via het maken van ‘branded content’, via clubsamenwerkingen, waarbij clubs advertentieruimte krijgen bij de stukken die over de vereniging gaan, blijven we proberen inkomsten te generen. Nu doen we het dus ook door af en toe een bedrag te vragen voor stukken waar een journalist ook hard voor gewerkt heeft. Voor unieke content.

Maar het belangrijkste van allemaal is dat we het nog veel meer met jullie samen willen gaan doen. We gaan er bijvoorbeeld aan werken om ‘het moment van de week’ op de site terug te krijgen. Zie het als ‘de foto van de week 2.0′. Door jullie ingestuurde foto’s en filmpjes krijgen een grotere plek op de site. Met een duur woord heet dat ‘user generated content’.

We hebben dit jaar met het starten van de ‘womens wednesday’ het vrouwenvoetbal een betere plek op de site gegeven. Dat willen we continueren. Ook de jeugd- en vriendenteams zullen naar alle waarschijnlijkheid het komende seizoen meer betrokken worden bij Voetbal in de Bollenstreek. De site is een plek voor iedereen. Van jong tot oud. Van eerste elftalspeler tot spelers van het achtste. Ook willen we een inkijkje geven bij onszelf en zo transparant mogelijk laten zien waarom we tot welke keuzes komen.

Het was een jaar waarin we met een relatief kleine groep mensen, zo hard mogelijk hebben gewerkt om de site te maken wat hij nu is. Interviews, wedstrijdverslagen, reportages, content maken voor Facebook of Instagram specifiek, alles hebben we geprobeerd om het voetbal in de huiskamer te brengen. Dat is een ‘shout out’ waard naar mijn collega’s. Tot volgend seizoen.

Foto’s: Kim Feelders / Johanna Wever / Jeannette Kloet

Lees ook: ‘Oefenprogramma’s clubs uit de Bollenstreek’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)