In een knotsgekke wedstrijd heeft Teylingen nummer één VUC met 4-3 verslagen. De Hagenezen bleven na afloop in verbijstering achter. VUC was namelijk de koploper en lijkt door de nederlaag de titel in de Tweede Klasse verspeeld te hebben in Sassenheim. De zege was overigens verdiend en kwam tot stand op basis van lef en goed veldspel.

In de beginfase was het er niet aan af te zien dat VUC voor het kampioenschap speelde. Het zakte meermalen in, terwijl het juist goals nodig had in de strijd met DSOV om plek één. Teylingen kon hierdoor in de wedstrijd komen en de eerste mogelijkheid was een schotje van middenvelder Dirk Zwetsloot. VUC ging vanaf dat moment wel op de aanval spelen en tot de rust was het tegenhouden voor de Sassenheimers.

,,Na twaalf jaar gaan die zondagen mij toch een beetje tegenstaan.”

Communicatiefout
Youri Buwalda strafte defensief geklungel af en even later kon Richard Versteden heel gemakkelijk de 0-2 aantekenen. Uit het niets, kort voor de rust, profiteerde Jaap Zwetsloot van een communicatiefout achterin bij VUC: 1-2. Pascal de Ridder had zelfs nog voor de 2-2 moeten zorgen. Hij maakte echter de onbegrijpelijke keuze de bal in de vijf meter aan te nemen, in plaats van direct te schieten.

Buwalda leek direct na de rust de wedstrijd te beslissen met de 1-3, maar Teylingen rechtte, zoals wel vaker dit seizoen, de rug. Tom van der Vlugt, de gehele wedstrijd strooiend met passes, gaf met buitenkant rechts voor op Jaap Zwetsloot, die perfect raak kopte: 2-3. De ommekeer leek in de maak en die kwam er ook.

Standhouden
In  de 78ste minuut werd een corner bij de tweede paal binnengewerkt door verdediger Dennis van den Nouland en drie minuten later was het de Ridder met de 4-3. Dirk Zwetsloot miste hierna een penalty en zo hield VUC zicht op een punt. Teylingen hield echter stand, ondanks een schot van de bezoekers op de paal.

,,Bij mij is het doordeweeks iedere keer weer een opgave om op het trainingsveld te staan.”

Een verdiende overwinning waardoor de zesde plaats definitief werd veiliggesteld. Volgende week op bezoek bij Pancratius heeft Teylingen nog een minieme kans op de periodetitel. Teylingen moet zelf winnen, terwijl GDA moet verliezen bij Laakkwartier én er moeten zeven doelpunten worden goedgemaakt. Het lijkt een onmogelijke opgave, maar er zijn gekkere dingen gebeurd.

Strot
Tom van der Vlugt en George Hulsbosch, samen goed voor 400 (!) wedstrijden in het eerste van Teylingen, waren tevreden met de zege op de koploper: ,,Dit mag gevierd worden, zeker wanneer je wint van de koploper. Uit verloren we kansloos met 4-0 en nu pakken we ze gewoon. Het was verdiend ook trouwens, we hebben ze bij de strot gegrepen en uiteindelijk niet meer losgelaten.”

Beide spelers hebben te kennen gegeven te stoppen met selectievoetbal. Hulsbosch hierover: ,,Je wordt een jaartje ouder en na twaalf jaar gaan die zondagen mij toch een beetje tegenstaan, dus is het tijd voor anderen.” Bij Tom van der Vlugt is het andersom: ,,Bij mij is het doordeweeks iedere keer weer een opgave om op het trainingsveld te staan. Dan is het niet eerlijk naar de anderen toe en vandaar deze keuze.”

Teylingen-VUC 4-3 (1-2) 19. Buwalda 0-1, 29. Versteden 0-2, 37. J. Zwetsloot 1-2, 48. Buwalda 1-3, 56. J. Zwetsloot 2-3, 78. Van den Nouland 3-3, 81. De Ridder 4-3.

Opstelling Teylingen: Van Beek, Vooijs, Van den Nouland, B. van der Vlugt, Heemskerk; Van Wijk, Prange (64. Hulsbosch), D. Zwetsloot; De Ridder, J. Zwetsloot en T. van der Vlugt (84. M. van der Krogt).

Tekst: Koen van der Vlugt