Ineens stond zijn naam op het wedstrijdformulier van Rijnvogels: nummer 29, Mitchell Maurice Theuns. Aan het begin van het seizoen kwam hij over van topklasser (nu tweededivisionist) AFC. Tien minuten voor tijd mocht hij invallen voor aanvoerder Sander van der Horst. Zijn eerste balcontact, een enorme poeier vanaf de rand van het zestienmetergebied, eindigde bijna in de kruising. ,,Dat had ik hem wel gegund”, zei Hein van Heek na afloop. ,,Absoluut.”

Dat zijn debuut zo lang op zich heeft laten wachten, lag vooral aan een wat bijzondere medische complicatie. Wat hij ooit gemankeerd heeft… Theuns kan het je niet vertellen en ook alle artsen die hem het afgelopen half jaar behandeld hebben stonden, en staan, voor een raadsel. ,,Het was een ontsteking in mijn knie”, vertelt Theuns kort na zijn debuut. ,,Die ontsteking verplaatste zich op een gegeven moment. Toen dachten ze dat het een bacterie was. Dat kan heel gevaarlijk zijn, dus ze hebben me toen lang in het ziekenhuis gehouden.”

Theuns werd helemaal doorgelicht en zijn cellen werden op kweek gezet, maar uitsluitsel kwam er niet. ,,Uiteindelijk hebben ze me aan het infuus gelegd. Dat heeft ervoor gezorgd dat alle celletjes gedood zijn, uiteindelijk. Wat ik had, dat is nu allemaal genezen. Maar wat het precies was, dat weten ze dus niet.”

Trainer Van Heek herinnert zich de hele episode nog wel: ,,Hij draaide een hele goede voorbereiding, maar op een gegeven moment belde hij me op: ‘Het gaat niet goed met me’.” Het heeft wel even geduurd en ik denk nog steeds niet dat hij topfit is, maar hij zit eraan te komen. Sander [van der Horst, red.] kon niet verder en hij viel prima in.”

,,Heel belangrijk in het voetbal, en vooral ook in ons team, dat alle neuzen dezelfde kant op staan.”

Theuns zelf is uiteraard dolblij met zijn rentree en debuut bij Rijnvogels. ,,Het is fijn om zo te debuteren met een overwinning. Ik denk wel dat het speciaal is voor mij dat ik na zo’n lange tijd eindelijk bij het eerste mijn minuten heb kunnen maken.”

Theuns speelde in de jeugd onder meer bij Ajax en FC Utrecht. Vanaf het seizoen 2010/2011 speelde hij voor AFC in de Topklasse; daar kwam hij tot 82 duels. ,,Ik hoefde niet echt weg, maar het was voor mij beter om daar weg te gaan. Ik had het daar enorm naar mijn zin, maar de kans op speeltijd was gering. De toenmalige trainer had een andere speler gehaald voor mijn positie. Ik was het daar niet mee eens en koos toen voor mijzelf.”

Teambuilding
Op trainingskamp in Valencia wist Theuns dat hij op de weg terug was. ,,Op trainingskamp ging het ook al lekker. Daar is de basis gelegd qua teambuilding. Ik denk echt dat we de knop hebben omgezet als groep. En ik hoop dat ik met mijn ervaring in de Derde Divisie, ik heb vijf jaar Topklasse gespeeld, ook nog wat mee kan brengen. Dat ik in deze ploeg mijn steentje bij kan dragen.“

Zelf heeft hij hoge verwachtingen van de tweede seizoenshelft. ,,We gaan er alles aan doen om in de Derde Divisie te blijven, want ik denk dat we daar de kwaliteit voor hebben. Als je ziet wat voor spelers wij hebben, dan horen wij niet op deze plek staan. Ik heb al andere ploegen gezien die veel minder kwaliteit hebben. Heel belangrijk in het voetbal, en vooral ook in ons team, dat alle neuzen dezelfde kant op staan. En als dat het geval is, gaan we er nog een mooi seizoen van maken.”

Zijn trainer, Hein van Heek, is het daarmee eens. ,,De doelstelling was winnen van ODIN en volgende week van Huizen. En daarna kun je nog niet rustig ademhalen, je moet gas blijven geven. We geloven ook wel dat het goedkomt, maar we moeten hartstikke hard blijven werken.”

Archieffoto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen0-2Katwijk
Ter Leede2-0VVSB
Hoek1-0FC Lisse
Rijnsburgse Boys2-1De Treffers
Quick Boys1-1Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 21-2Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels1-1SJC
Valken '683-5Excelsior Maassluis 2
Kagia2-0VVSB (zat.)
TeylingenTer Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen