In een wedstrijd die in de tweede helft ruim 20 minuten werd gestaakt, vanwege een op het eerste gezicht zware blessure voor ARC-speler Luuk Samson, heeft Valken ’68 zich naar een 1-0 zege geknokt. Of dat verdiend was of niet, daar maalde na afloop niemand om.

Zeven minuten was de tweede helft op sportpark ’t Duyfrak onderweg en wie op dat moment pas binnen kwam, had eigenlijk nog maar bar weinig gemist. In een mum van tijd gebeurde er echter van alles. Luuk Samson van ARC ontving aan de zijkant van het veld een bal en zette aan voor een actie. Jeroen Haasnoot erkende het gevaar en poogde met een sliding de bal te onderscheppen. Tot ontsteltenis van het aanwezige thuispubliek, een paar honderd zielen in getal, floot scheidsrechter Ebink voor een overtreding en toonde hij zelfs de gele kaart. Hoewel het geen zachtzinnige ingreep was van Haasnoot speelde hij wel degelijk de bal.

Ambulance
Daarna ging het logischerwijs alleen nog maar over het slachtoffer, want de ongelukkige Samson kwam niet meer overeind. De kwetsuur leek zo erg dat de wedstrijd gestaakt werd en een ambulance gebeld. Een klein halfuur later werd Samson per brancard afgevoerd onder luid applaus van het thuispubliek. Uiteindelijk werd, een geluk bij een ongeluk, geen breuk vastgesteld door de ambulancebroeders en kon hij met een gewone personenauto alsnog naar het ziekenhuis gebracht worden.

Na de hervatting verloor Valken de grip op de wedstrijd enigszins. Tot dan toe had de thuisclub het initiatief gehad, vooral omdat ARC dat duidelijk wel best vond, maar deed het daar weinig mee. De beste kansen voor rust waren wel voor Valken geweest. Rens van Klaveren wist in de blessuretijd van de eerste helft de bal zelfs in het net te krijgen, maar helaas voor hem was het de scheidsrechter niet ontgaan dat hij daarvoor de hand gebruikte. Het leverde hem één van de liefst zes gele kaarten op die Valken zou krijgen.

Toch was daar opeens de 1-0. John van Rijn, misschien wel de beste man op het veld, stuurde Sven Boonstoppel weg en die rondde beheerst af. De matchwinnaar gaf na afloop alle eer aan de gever van de assist:,, De pass van John was precies op maat. Voor mij was het een kwestie van niet nadenken en hard tussen de palen schieten. Volgens mij ging me dat goed af.”

Rood
Kort na de 1-0 werd Mark van der Plas met zijn tweede gele kaart naar de tribune gestuurd. Hoewel er over de tweede kaart enigszins te discussiëren viel, was de veldverwijzing terecht. Al na twintig minuten had de verdediger van Valken zijn tweede gele kaart kunnen en misschien wel moeten krijgen toen hij een tegenstander opving met de elleboog. Coach De Geus nam zijn speler na afloop in bescherming: ,, Mark speelt altijd op het randje. Hij kan goed uitdelen maar hij krijgt ook genoeg te incasseren.”

Vriendelijke woorden voor de man die zijn team danig in de problemen bracht. Het laatste kwartier stond de formatie van De Geus met de rug tegen de muur en het was mede aan keeper Van der Nagel te danken dat de overwinning alsnog tot stand kwam. De Geus had er naar eigen zeggen geen moment aan getwijfeld. ,,Verdedigend stond het goed en bij spelhervattingen kwamen de jongens de afspraken goed na.”

Daarmee doelde de trainer vooral op Jeroen Haasnoot, die in blessuretijd nog een bal onder de lat weg kopte. Al met al een zwaarbevochten overwinning voor Valken ‘68, dat de tegenstander gefrustreerd achterliet. In een klap was de moeizame voorbereiding vergeten. Vorige week kregen de Valkenburgers nog met 1-9 klop van Quick Boys.

Valken ’68 – ARC 1-0 (0-0). 72. Boonstoppel 1-0

Valken ’68: Van der Nagel, Van Duijn, Van der Plas (74. Rood) , A. Haasnoot, J. Haasnoot, De Mooy, Boonstoppel, Van Rijn, Paap (74. Heemskerk), Schaap (79. Guijt), Van Klaveren (85. Van der Toorn)

Tekst en foto: Stefan Rijnders