Toen Joël Tillema in 2015 naar Rijnsburgse Boys kwam, werd hij gehaald als rechtsback. Vier jaar later ‘wandelt’ de Hagenees in de spits bij ‘de Uien’ en heeft hij zich met 58 goals in de top tien topscorers aller tijden geschoten in Rijnsburg. Z’n 58ste treffer in dienst van de Rijnsburgers maakte hij uit bij IJsselmeervogels. Z’n goal bleek uiteindelijk genoeg voor één punt: 1-1.

Een dag later kon de 30-jarige aanvaller wel leven met de puntendeling op De Westmaat. Tillema dacht daarbij ook terug aan de twee voorgaande edities, waarbij de Rijnsburgers met respectievelijk 6-1 en 4-1 van de mat werden gespeeld. Ook zaterdag begon de wedstrijd allerminst lekker voor de ploeg van Henk Wisman.

Penalty
,,IJsselmeervogels kreeg twee grote kansen door fouten van onszelf”, zag Tillema. ,,Gelukkig stond onze doelman, Bradley van der Meer, goed te keepen. Na die kansen kwamen wij beter in ons spel. We hadden meer rust aan de bal. Tegen IJsselmeervogels weet je dat je op een gegeven moment ruimte gaat krijgen bij hun achterin. Daar viel de goal ook uit. Zo gingen we met 0-1 de rust in.”

,,Tegen Noordwijk vond ik het niet goed, maar nu tegen IJsselmeervogels was het bij vlagen echt wel goed.”

In de tweede helft ging het spel over en weer en kwam IJsselmeervogels uiteindelijk vanaf de strafschopstip op gelijke hoogte. ,,Extra zuur, want het was volgens mij geen penalty”, beweerde de Haagse voetballer. ,,Daarna kregen we in de slotfase nog een goede kans via Dani van der Moot, maar beide keepers stonden goed te spelen. Gezien de gelijk opgaande tweede helft en het feit dat we daar al twee jaar ruim hadden verloren, kon ik wel leven met het gelijkspel. Alleen die penalty vond ik een beetje zuur.”

Met het uitlichten van Van der Moot heeft Tillema gelijk één van zijn concurrenten benoemd in de aanval van de Rijnsburgers. Sowieso zal Wisman, ook wanneer Van der Moot zou starten, vast een ander plekje in gedachten hebben voor Tillema in de basiself van Rijnsburgse Boys. Daarvoor is de 30-jarige voetballer veel te belangrijk voor Rijnsburgse Boys.

De hoofdrolspeler zelf voelt dat de nieuwkomers zich steeds beter manifesteren bij de geel-zwarten. ,,We hebben best een hoop nieuwe gasten in het elftal rondlopen. Stuk voor stuk zijn het echt versterkingen. Dus dat is prima. Met de week gaat het beter. Tegen Noordwijk vond ik het niet goed, maar nu tegen IJsselmeervogels was het bij vlagen echt wél goed. Ik ben zelf ook wel weer lekker gestart. Ik heb nu vier goals gemaakt in vier wedstrijden dit seizoen.”

,,Aan het einde van het seizoen hoop ik toch nog een paar plekken hoger te staan. Zullen we dan een fotootje maken?”

Zoals eerder benoemd, komt Tillema met z’n 58ste treffer in het geel-zwart nu in een illuster rijtje terecht. De lijst wordt nog altijd aangevoerd door Martijn Gootjes met 106 goals in dienst van Rijnsburgse Boys. ,,Eigenlijk ben ik geen pure spits, dus ik vind het wel mooi dat ik in het rijtje sta. Ik vul die positie in op mijn manier. Ik ben een speler die de bal in z’n voeten moet krijgen. Ik ben geen spits die tegen twee centrale verdedigers aan gaat hangen en een kopduel aangaat. Dat zag je in de tweede helft tegen IJsselmeervogels wel een beetje gebeuren toen ze ons dwongen om de lange bal te spelen.”

Met z’n 58ste goal, terwijl hij als rechtsback begon in Rijnsburg, heeft Tillema zichzelf in ieder geval op het topscorerslijstje aller tijden geschoten die in de Rijnsburgse kantine hangt. Hij staat nu op gelijke hoogte met Piet ‘de Flap’ Haasnoot.  ,,Aan het einde van het seizoen hoop ik toch nog een paar plekken hoger te staan. Zullen we dan een fotootje maken?”

Foto: Hans Heemskerk

Lees ook: ‘Quick Boys oogt nog niet klaar: ,,Dat is al vier wedstrijden zo”‘


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 20.00Quick Boys
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)