Joey Jongman stal met zijn goal van een meter of dertig het gespreksonderwerp na Katwijk – Spakenburg vlak voor de neus weg van Bart Sinteur. De pegel van de kale middenvelder in het duel in de Tweede Divisie ging rap over de tong tussen de spelers, journalisten en andere belangstellenden in de catacomben van De Krom. Als met met z’n kiezelharde schot geen doel had getroffen had iedereen het gehad over de blocktackle van de verdediger uit Leiderdorp, vlak voor rust.

Vakwerk. Een ultiem stukje verdedigen. Op een briljant moment ook voor Sinteur en Katwijk. De ploeg had de wedstrijd redelijk onder controle zaterdag, toen Spakenburg vlak voor rust met een counter Olaf van der Sande liet opduiken voor de neus van Katwijk-doelman Mark de Vries.

De goalie hoefde uiteindelijk dankzij Sinteur niet in de actie te komen, maar gaf hem vanwege z’n bewezen diensten wel een ferme knuffel. De blonde verdediger uit Leidschendam glimlachte er verlegen bij en ging verder met z’n taak. De corner die hij met z’n tackle weggaf, moest nog wel worden verdedigd.

,,Juist in zo’n fase moet ik meer van mezelf eisen.”

Het is de Leiderdorper ten voeten uit. Bezig met z’n opdrachten, maar verder niet de voorgrond zoekend. Misschien juist daarom is hij inmiddels geruisloos één van de belangrijkste spelers geworden in de achterste linie van Katwijk. Gek genoeg heeft hij vanwege z’n relatief geringe lengte niet eens de bouw van een verdediger. Maar met z’n intelligente positionering compenseert hij dat ruimschoots.

Gelukje
Met de tackle tegen Spakenburg en de 2-1 overwinning liet Sinteur een mindere fase van Katwijk en hemzelf achter zich. De slechts drie punten uit vier duels daarvoor waren Katwijk-onwaardig. Misschien wel ingegeven door de waslijst aan geblesseerde spelers, maar daar had de verdediger na het duel tegen Spakenburg geen boodschap aan.

,,Juist in zo’n fase moet ik meer van mezelf eisen, maar ik denk dat we ons tegen Spakenburg goed hebben gerevancheerd.” Die blessuregolf in de verdediging waar Katwijk al het hele jaar tegenaan hikt, was misschien voor Sinteur juist een gelukje. Bennie van Noord en Raoul Esseboom liggen er bijvoorbeeld al langer uit en ook Kay Blokland zit momenteel in de lappenmand.

Nooit leuk, maar voor Sinteur wel de kans zich in de basis te spelen van Katwijk. En zo geschiedde. ,,Ik denk dat ik mijn kans gelijk heb gepakt. Dat vertrouwen voel ik vanuit de technische staf. Het staat goed nu.”

De verdediger kwam in de zomer over van de beloften van Jong FC Utrecht. Met die ploeg had hij al de ervaring van het voetballen tegen de senioren in de Eerste Divisie. ,,Aan het begin wist ik niet echt wat ik kon verwachten van de Tweede Divisie. Maar ik denk dat het een goed niveau is, waar ik me snel op heb kunnen aanpassen. Katwijk is een vereniging die altijd voor de hoogste posities wil spelen. Een club met ambities. Dat ligt mij prima.”

,,Rick is een sociale jongen, die vindt z’n eigen weg wel.”

Met de komst van Rick van der Meer afgelopen winter en het verblijf van Jan-Willem Tesselaar heeft de timide verdediger twee oud-teamgenoten van de jeugd van FC Utrecht al rondlopen op De Krom. Met Van der Meer speelde hij zelfs nog eerder samen in de jeugd van Feyenoord. Voor de drie relatief nieuwelingen is het hebben van een ‘lotgenoot’ in de selectie makkelijk en zo gaat het aanpassen aan het Katwijkse sneller.

Sociaal
Zo speelde Van der Meer zich in januari al gelijk in de basis, daar had hij Sinteur niet voor nodig, lacht de verdediger. ,,Natuurlijk heb ik Rick geholpen waar ik kon. Maar ik ben een rustige jongen van mezelf. Rick is een sociale jongen, die vindt z’n eigen weg wel.”

De klik op het veld is wel logisch. ,,Ja, maar ik denk dat ik die klik ook wel met de rest van het team heb. Niet alleen met Rick. Misschien in een fase net na de winterstop iets minder als team. Maar ik heb het gevoel dat we daar ook weer overheen zijn.”

Foto’s: Peter Teunissen

Lees ook: ‘Tel: ,,Ik wil laten zien dat ik thuishoor in de Tweede Divisie”‘


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen0-2Katwijk
Ter Leede2-0VVSB
Hoek1-0FC Lisse
Rijnsburgse Boys2-1De Treffers
Quick Boys1-1Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 21-2Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels1-1SJC
Valken '683-5Excelsior Maassluis 2
Kagia2-0VVSB (zat.)
TeylingenTer Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen