Laakkwartier is een typische Haagse vereniging. De club is één geworden met de volkswijk waarin het ligt. Het complex is omringd door huizen. Haagse bluf voert de boventoon bij de clubmensen. Mensen met een grote mond, maar klein hartje. Na een puike reflex van Daan Ruigrok of mooie dribbel van Aidan Ryan applaudisseerden de Hagenezen even hard als de massaal meegereisde Hillegommers.

Vlak voor de wedstrijd  hing er een mooie spanning op en rond het veld. Van een klein beetje intimidatie zijn ze niet vies in de Hofstad. Hillegom moest er vooral voor zorgen dat het zijn eigen spel kon spelen en niet mee zou gaan in de branie van de gastheren. Dit lukte niet. In een gelijkopgaande wedstrijd werd het 1-0 voor Laakkwartier, dat daardoor de voorsprong vergrootte tot vijf punten en een aanval op de troon verijdelde.

Mouwen opstropen
Het recept was simpel in Den Haag. Hillegom moest winnen om de titelkansen in de Tweede Klasse in eigen hand te houden. Verlies of een gelijkspel zou ervoor zorgen dat tegenstander Laakkwartier zo goed als zeker de titel zou opeisen.

Vanaf de eerste minuut lieten de Hagenezen zien niet onder de indruk te zijn van het voetballende collectief van Hillegom. De mouwen werden opgestroopt en wat het publiek voorgeschoteld kreeg was vermakelijk en spannend. Maar goed zeker niet. Waar Hillegom wilde voetballen, trachtte Laakkwartier het vooral fysiek op te lossen.

De eerste helft was voor de gastheren, die dan ook met een terechte 1-0-voorsprong gingen rusten. Al was het doelpunt wel discutabel. Jaël Paas profiteerde dankbaar van een fout in de Hillegomse defensie en ronde knap af. Heel het sportpark had zich neergelegd bij een doelpunt, maar de scheidsrechter liet het Haagse feest niet doorgaan omdat hij dacht dat de bal niet over de lijn was gegaan. De neutrale grensrechter kon hem echter overtuigen dat het een geldig doelpunt was. Het vreemde was dat er intussen al een minuut was verder gespeeld.

Furieus
Bas Naber was na de wedstrijd nog steeds furieus over die beslissing. ,,De scheidsrechter geeft aan dat het geen doelpunt is en laat vervolgens doorspelen. Wij krijgen een corner en vervolgens geeft hij toch een doelpunt aan Laakkwartier. De scheids bepaalt met die beslissing de wedstrijd.¨

Het waren niet de enige aanmerkingen die Naber had op de leidsman. ,,Als je iemand natrapt dien je rood te krijgen. Maar deze scheids gaf halverwege de tweede helft slechts geel daarvoor. Dat zijn cruciale momenten in een wedstrijd. Dan moet je als scheids goed optreden.¨

Of het tegendoelpunt nog niet erg genoeg was, viel ook spits Nick van Staveren geblesseerd uit. Naber baalde er flink van. ,,Naast het gemis van achttien competitiedoelpunten heb je ook minder wisselmogelijkheden. In de tweede helft hadden we bijvoorbeeld met twee spitsen kunnen gaan spelen om wat te forceren. Die optie was er nu niet meer.¨ Van Staveren werd vervangen door Bas Tebbens.

Cruciale rol
Het lag in de lijn der verwachting dat Laakkwartier bij een voorsprong tijd zou gaan rekken. De koploper fakete blessures, creëerde kleine opstootjes en schoot de bal expres ver buiten de lijnen. Alles om de overwinning vast te stellen. Naber probeerde zijn ploeg er tegen te wapenen, maar vond ook dat de scheidsrechter had moeten optreden. ,,Hij kon al die blessuregevallen buiten de lijnen laten behandelen. Wij wilden voetballen en door die acties raakte het tempo uit ons spel. Maar uiteindelijk hadden wij ook gewoon een kans moeten afmaken.”

Dat had dan in de tweede helft gemoeten. Laakkwartier beperkte zich tot verdedigen en Hillegom mocht het spel maken. Het creëerde uiteindelijk een aantal spaarzame kansen. Maar die werden niet verzilverd. Dat had ook te maken met de keeper van de thuisploeg. De pas 18-jarige Wesley Storm is, hoe gek het wellicht ook klinkt, de blikvanger van de aanstaande kampioen. Met enkele prachtige reflexen hield hij onder andere Joey Sobhi en Jeroen Dedel van scoren af. Teleurgesteld en met gebogen hoofden dropen de Hillegom-spelers uiteindelijk af.

,,Kijk voetballend en zeker de tweede helft was Hillegom beter¨, gaat Naber verder. ,,Maar mijn spelers wilden te graag naar voren. Er zat geen lijn meer in het spel. Ik probeerde aan de kant iedereen te positioneren, maar het lukte niet. Niemand wilde echt luisteren. We waren dominant, maar konden ons spelletje niet spelen. Daardoor verliezen we hier.¨

Laakkwartier – SV Hillegom 1-0 (1-0). 32. Paas 1-0

SV Hillegom: Ruigrok, Van den Berg, De Groot, Van der Neut, Van Leeuwen, Pijpers, Maitan, Dedel, Ryan, Sobhi, Van Staveren