De behaalde periodetitel leidde bij Noordwijk afgelopen zaterdag na afloop van het met 3-1 gewonnen duel tegen concurrent Achilles Veen niet tot euforische taferelen. Het had er alle schijn van dat de rood-witte selectie alweer bezig was met de volgende klus. Aanstaande zaterdag staat, op echt gras, de uitbeurt bij Zwaluwen op het programma. Het volgende tussenstation naar het grote doel. Op weg daar naartoe somt Tjeerd Westdijk enkele pluspunten op, die Noordwijk van pas gaan komen om ook daadwerkelijk zover te komen.

Ook daags na het behalen van de eerste seizoensprijs is er bij Noordwijk-spits Tjeerd Westdijk geen sprake van uitbundigheid. ,,We hebben zaterdag na afloop in de kleedkamer even een feestje gevierd. En daarna nog boven in het businesshome. We beseffen ons terdege dat we nog maar net onderweg zijn.”

Met acht treffers in negen competitieduels mag de spits zich momenteel clubtopscorer noemen. Een titel, die de uit Den Haag afkomstige Westdijk, al zijn hele voetballeven met zich meevoert.  Met 62 treffers mag de aanvaller zich zelfs all-time topscorer in de (voormalige) Topklasse noemen. Die lawine aan doelpunten scoorde hij voor HBS, een club die hij nog altijd een warm hart toedraagt. ,,Het was wel even slikken”, liet de aanvaller medio 2016 optekenen bij zijn afscheid van Houdt Braef Stant.

,,Als ik op een zaterdag heb gescoord en Emiel (Wendt .red) niet, dan krijg ik van hem, met een vette knipoog, te horen dat hij dat vervelend vindt.”

In zijn tweede seizoen op Sportpark Duinwetering beheerst Westdijk (29) die doelpunten-discipline nog altijd, waarbij hij op de hielen wordt gezeten door ploeggenoot Emiel Wendt. ,,Dat is ook één van de oorzaken van het huidige succes”, vertelt Westdijk. ,,We hebben meerdere spelers die kunnen scoren. Dat is echt een weelde.”

Balans
Met een gemiddelde van iets meer dan drie treffers doet Noordwijk het voorin goed. Defensief zijn de rapportcijfers eveneens meer dan uitstekend. Er prijken slechts zes tegentreffers op het tussentijdse rapport van de kersverse periodekampioen. ,,Dat is ook het grote verschil met vorig seizoen. Toen stond de teller halverwege op 42 doelpunten, maar was het defensief een stuk minder. Dit seizoen is de selectie meer in balans”, verklaart Westdijk de uitstekende seizoensstart.

Tjeerd Westdijk in duel met Rob Zandbergen tijdens de streekderby tegen Ter Leede

,,Bovendien zit het nu mee, waar het vorig seizoen nog weleens tegenzat. Wat vorig seizoen te vaak net niet lukte, pakt nu wel goed uit. Dat dwing je als ploeg ook af is mijn stellige overtuiging. Maar het telt wel degelijk mee.”

Topscorerslijst
Voor de goaltjesdief telt uiteindelijk het resultaat dat er wekelijks wordt behaald. Een blik op de topscorerslijst is hem echter niet vreemd. ,,En dan is er ook wel eens tijd voor een geintje. Als ik op een zaterdag heb gescoord en Emiel (Wendt .red) niet, dan krijg ik van hem, met een vette knipoog, te horen dat hij dat vervelend vindt.”

,,Natuurlijk zou het gek zijn als ik zeg dat het topscorersklassement me niets doet, maar uiteindelijk draait het allemaal om de positie van Noordwijk op de ranglijst aan het einde van de rit. Dan is het voor mij belangrijk dat ik scoor. Daar word ik tenslotte op afgerekend.”

,,Een volgend pluspunt: we beschikken over meer dan elf spelers in de selectie die ‘basiswaardig’ zijn.”

Onvermijdelijk valt in dit verband ook de naam van Nick van Staveren. De eveneens veel scorende spits die deze zomer overkwam van sv Hillegom moet het (voorlopig) hebben van invalbeurten, hoewel bij hem de teller desondanks op twee doelpunten staat.

,,Dat Nick kort achter me zit, ervaar ik niet als extra druk. Ik weet dat hij het mij gunt en omgekeerd geldt dat ook. Tot nu toe heb ik alles gespeeld. Door lichte klachten aan mijn bovenbeen ben ik een aantal maal gewisseld. Dan neemt Nick mijn plek probleemloos in. Dat is echt een weelde voor de ploeg. De toekomst zal leren hoe het verder gaat.”

Valkuil
De praktijk heeft intussen geleerd dat Noordwijk dit seizoen doorgaans er niet op achteruit gaat als er gewisseld wordt. ,,Een  volgend pluspunt: we beschikken over meer dan elf spelers in de selectie die ‘basiswaardig’ zijn. Aan ieder van ons de taak om te laten zien dat we een plekje verdienen.  Zo eenvoudig is het. Voor het overige moeten we elke wedstrijd benaderen als een topwedstrijd. Zeker nu er, alleen op papier overigens, mindere tegenstanders aankomen.”

Foto boven: Orange Pictures
Foto in tekst: Hans Schalk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)