Onderweg in de bus vanuit Zwolle naar Noordwijk gaf trainer SJC-trainer Kees Zethof zijn visie over Dieze West – SJC. Hij had net met zijn ploeg met 3-2 verloren van de hekkensluiter. Maar wie geen eindstand had geweten, zou met al het achtergrondgeluid en de vrolijke trainer niet gedacht hebben dat de ploeg had verloren. ,,Tegen Sneek verloren we met 4-0 eerder dit seizoen, maar was het in de bus hartstikke gezellig. Toen hebben we maar besloten om het elke bustocht zo gezellig te maken.”

De trainer kan nog grapjes maken nadat zijn elftal na een tijdje weer eens verloor in de Hoofdklasse A. Sowieso is Zethof geen trainer die te lang wil blijven hangen in negatieve dingen, maar zijn opgetogen manier van praten en heldere visie zijn bewonderenswaardig na een verliespartij. ,,We verliezen gewoon heel terecht”, begint de Noordwijkse trainer een monoloog.

,,Bij ons is het de afgelopen tijd weer allemaal ‘halleluja’ geweest.”

,,We hebben geen grip gekregen op de individuele kwaliteit van Dieze West, zo simpel is het. Dan kunnen we wel weer vervallen in cliché’s dat we te slap zijn begonnen, maar ik neem gewoon mijn petje af voor de tegenstander. Dieze staat er om bekend dat ze het vaak in het laatste gedeelte van de wedstrijd niet meer vol kunnen houden en zijn op die manier vaak de bietenbrug op gegaan. Maar hun individuele kwaliteit is beter dan de plek op de ranglijst doet vermoeden.”

Terugkeer
Ook SJC leek nog even te profiteren van het verval van de hekkensluiter in de slotfase. Na een 2-0 achterstand kwamen de Noordwijkers in het laatste kwartier terug tot 2-2. Eerst schoot Mike Verhoek een penalty binnen en daarna bracht Rick van Dijk de 2-2 op het scorebord. Maar een schitterende tegentreffer, vijf minuten voor tijd, bleek toch funest voor SJC.

,,Je moet deze wedstrijd niet samenvatten in de laatste paar minuten. De 3-2 nederlaag is gewoon terecht. In deze Hoofdklasse kom je geen slechte tegenstanders meer tegen. Bij ons is het de afgelopen tijd weer allemaal ‘halleluja’ geweest. We winnen van Spijkenisse in de beker en zetten in de Hoofdklasse een mooie reeks neer. Dan heb je soms die ene wedstrijd nodig, zoals vandaag, om te beseffen hoe je andere wedstrijden moet winnen.”

,,SJC is een elftal dat voetbalt zonder doelstellingen.”

Aan de woorden van Zethof te horen leek SJC misschien met een misplaatste gemakzucht te zijn afgereisd naar Zwolle. De trainer kan wel mee in die gedachte. ,,Dat is een ongrijpbaar proces. Waarom speelt PSV gelijk tegen Twente? Waarom begint Ajax zo slap tegen AZ? Waarom verliest Feyenoord van Go Ahead Eagles? En hoe verklaar je het verschil van Katwijk in tien dagen ten opzichte van VVSB? Daar heb je geen grip op. Dat is iets wat tussen de oren zit van de spelers.”

Zichzelf
,,Je kan van te voren als trainer wel dingen aangeven. Maar als de jongens op het veld staan dan moet je als trainer niet te veel de illusie hebben daar nog grip op uit te kunnen oefenen. Nu moeten we vooral niet te lang in deze nederlaag blijven hangen. In de maand april weten we weer waar we staan. SJC is een elftal dat voetbalt zonder doelstellingen.”

In de busreis naar huis wilde Zethof nog even niet praten over zijn naderende vertrek bij SJC. ,,Zullen we van de week even rustig bellen? Dat lijkt me een beter plan.” Ook na de 3-2 nederlaag blijft Zethof zichzelf. Precies de trainer zoals ze die al drie jaar kennen aan De Lageweg.

Later deze week volgt dus een uitgebreid interview met de trainer van SJC die na drie jaar een andere uitdaging kiest.


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)