SJC-trainer Florian Wolf gebruikte z’n naam in een bijzin, om de fysieke staat van z’n elftal te duiden. Tom Broekhuizen zou volgens de trainer ‘er ook wel een tijdje uit liggen’. En wie de statistieken er op naliep, zag inderdaad dat de middenvelder uit Lisse slechts de eerste twee wedstrijden van het seizoen had gespeeld en daarna geruisloos uit het elftal was verdwenen. Maar wat was er toch aan de hand met de ervaren oud-speler van FC Lisse en VVSB?

Om daar zelf achter te komen vroeg Broekhuizen z’n maatje en performance coach bij Almere City FC, Nils Thörner, om raad. De klachten in z’n lies waren voor de 27-jarige voetballer duidelijk, maar de oorzaak bleef een vraagteken. Tot donderdagavond. ,,Het komt er eigenlijk op neer dat ik vanuit een nulstand naar honderd procent belasting ben gegaan aan het begin van dit seizoen. En dat trekt mijn lichaam niet meer”, legt Broekhuizen uit.

De middenvelder van SJC was aan het einde van vorig seizoen geblesseerd aan z’n knie. Inclusief de zomerstop, stond z’n lichaam gewoon enkele maanden stil. In plaats van rustig op te starten, wilde Broekhuizen aan z’n nieuwe trainer laten zien dat hij in de basiself hoorde. Dat lukte hem ook. Sterker nog, in de eerste wedstrijd van het seizoen maakte hij de enige treffer op bezoek bij MSC in Meppel. Daarna zou hij alleen nog tegen HBS uitkomen, om vervolgens in de ziekenboeg plaats te nemen.

Geen topsportlichaam
,,En eigenlijk ging het tegen HBS al niet meer”, is de Lisser eerlijk. ,,Het werd steeds erger en erger. Nu was het mijn lies, maar het had ook mijn hamstring of iets anders kunnen zijn. Ik heb gewoon te veel gevraagd van mijn lichaam aan het begin van dit seizoen. Het is geen topsportlichaam meer. Mijn heup zit nu ook vast.”

,,Als je nou kijkt naar Jordy Groot. Die heeft tot z’n dertigste nog nooit op een massagetafel gelegen.”

Het klinkt allemaal alsof Broekhuizen van ellende uit elkaar valt. Zo erg is het ook weer niet, volgens de middenvelder. Maar nu hij inmiddels 27 is en niet meer dagelijks op het veld staat, vraagt z’n lichaam gewoon om een andere benadering. ,,Ik doe nu veel oefeningen voor mijn mobiliteit en om mijn ‘core’ wat steviger te maken. Vanmorgen lag ik nog op de grond op kantoor.”

,,Als ik alles zou geven en mij volledig op mijn fitheid zou richten, dan zou ik meer uit mijn voetbal kunnen halen, dan dat ik nu doe. Maar die motivatie en vooral die tijd heb ik niet meer. Ik heb nu sinds een jaar een eigen bedrijf  in de IT, dat neemt ook veel tijd in beslag.”

Dat wil niet zeggen dat we Broekhuizen ook voorlopig niet meer op het veld terugzien. ,,Nee joh, deze blessure is ook weer op te lossen met oefeningen. Maar het duurt gewoon even. Als mijn lichaam weer zegt dat het kan, dan ga ik weer. Ik hoop over een week of twee weer wat meer te kunnen doen. Maar als ik nu ga joggen bijvoorbeeld, voel ik gewoon pijn.”

,,Eigenlijk richt ik mij qua voetbal meer op de winterstop. Dan wil ik weer volledig fit zijn. Als ik op het veld sta krijg ik daar ook weer energie van. Alleen moet ik er wat meer voor doen dan vroeger. Als je nou kijkt naar Jordy Groot. Die heeft tot z’n dertigste nog nooit op een massagetafel gelegen. Nou zo’n lichaam heb ik dan weer niet…”, kan Broekhuizen toch nog om z’n eigen fysieke gesteldheid lachen.

,,Ik ga niet anders doen, dan anders, nu ik er noodgedwongen naast sta.”

Ondertussen ziet hij op de tribune hoe z’n teamgenoten het best goed doen in de Hoofdklasse. De huidige tweede plek is misschien zelfs boven verwachting. SJC richtte zich op een top-5 positie voorafgaand aan het seizoen. ,,Het kan sportief gezien ook een leuk jaar gaan worden. Maar als ik heel eerlijk ben, bemoei ik me nu niet zo veel met het elftal. Ik ga niet anders doen, dan anders, nu ik er noodgedwongen naast sta.”

Schouderklopjes
,,Omdat ze bij SJC aan het verbouwen zijn, is er ook niet zo veel mogelijkheid om doordeweeks op de club voor mezelf te gaan trainen. Daardoor kom ik gewoon wat minder in Noordwijk. Verder ben ik er wel op wedstrijddagen hoor en geef ik ze voor of na een wedstrijd een schouderklopje. Maar verder houd ik me wat meer op de vlakte.”

Foto’s: Johanna Oskam

Lees ook: ‘Gomez Nieto heeft nog altijd vrienden bij Scheveningen: ,,Maar zaterdag telt dat even niet”‘


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude