Tom van Maris moest achter Andy Otte maar liefst negen seizoenen wachten op zijn kans onder de lat bij de zondagtak van Van Nispen en stond die toen hij z’n kans kreeg ook niet meer af. Maar na de huidige voetbaljaargang is het voor de keeper tijd om het voetbalveld te verlaten. 

Een goede mentaliteit, doorzettingsvermogen en alles geven voor de club, dat is Van Maris ten voeten uit. Z’n plekje onder de lat op Sportpark Wassenaar kwam hem niet aanwaaien. Maar opgeven deed hij nooit.

„Uiteraard heb ik toentertijd wel eens nagedacht om te stoppen, maar tegelijkertijd voelde ik altijd de drive om in het eerste elftal te komen. Het lukte mij om onder René Ras een basisplaats te veroveren. Maar nog voordat ik mijn plek kreeg, had ik eigenlijk al besloten om maar één keer in de week te gaan trainen in plaats van twee keer.”

,,Met twee kinderen thuis, nu drie trouwens, werden de nadelen mij te groot in vergelijking met de voordelen. Totdat René tegen mij zei dat hij het wel in mij zag zitten. Het thuisfront heb ik destijds even lief aangekeken, maar mijn meisje wist ook wel hoeveel ik er voor gaf.’’

Het is genoeg geweest
Toch is het na dit seizoen wel genoeg geweest voor de keeper van Van Nispen (zon.). De trainingen staan hem steeds vaker tegen en daarnaast ziet hij zijn vriendin een stuk minder vaak. Zij werkt bij Landgoed Tespelduyn in Noordwijkerhout, precies op het moment dat de keeper een vrije avond heeft. Maar misschien wel de belangrijkste reden van zijn aangekondigde afscheid is het leeftijdsverschil in de selectie en de daarbij behorende nadelen.

„Het is niet zozeer dat ik dat merk in de omgang naar elkaar toe, maar vooral in de mentaliteit die ze rondom trainingen en wedstrijden tonen. Ik heb negen jaar lang moeten toekijken, maar de spelers van nu zijn na twee wedstrijden al ontevreden over het feit dat ze op de bank moeten plaatsnemen.’’

„Op de golfbaan ben je van helemaal niemand afhankelijk.’’

„Daarbij komt ook nog eens kijken dat ze op zaterdagavonden nog wat leuks willen doen met een biertje erbij. Dat deden we vroeger echt niet als we op zondag moesten voetballen. Dat vind ik nu wel jammer om te zien. Ik heb dat al een keertje aan mijn broertje Stan proberen uit te leggen, maar de jongeren van de selectie lijken zich dat niet te realiseren.’’

Ook het per se willen winnen van wedstrijden, ziet de sluitpost niet zo snel bij de jongere generatie. Nu hij heeft besloten om te stoppen, is de keeper op zoek gegaan naar een nieuwe hobby. Dat vermaak lijkt hij al gevonden te hebben. Namelijk in het golfen.

„Daar ben je van niemand afhankelijk en kan je jezelf de schuld geven als er iets fout gaat. Op het niveau van Van Nispen weet je dat er wel eens fouten worden gemaakt, maar alsnog vond ik elke fout vreselijk. Met golf kan ik in alle rust lekker een balletje slaan.’’

Nog geen functie binnen de club
Maar eerst wil de keeper het jaar goed afsluiten en het laatste half jaar nog goed voor de dag komen. De vorig jaar gestopte Nick van Westerop bekleedt inmiddels een functie binnen de club. Iets wat voorlopig niet is weggelegd voor Van Maris.

„Vorig jaar heb ik met Ras een paar keer gesproken over het vak keeperstrainer. Dat lijkt me in de toekomst leuk om te doen, maar voorlopig zie ik dat nog even niet zitten. Ik heb aangegeven dat ik op donderdagavond beschikbaar ben om eventuele ‘keepersproblemen’ op te vangen. Met twee keepers zitten we volgend jaar namelijk wel een beetje krap. Ik draag m’n steentje dan bij voor de club en daarnaast houd ik mijn eigen conditie een beetje op peil.’’

Foto: Trudy van den Berg

Lees ook: ‘Schreuder: letterlijk en figuurlijk gegrepen door de MLS’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 16 apr.
Districtsbeker
FC 's-Gravenzande4-0Ter Leede 2
Za. 20 apr.
Barendrecht1-1Katwijk
FC Lisse5-0Achilles '29
SJC0-5Eemdijk
DFS Opheusden0-2Ter Leede
TAVV2-5Valken '68
CVC Reeuwijk1-4Van Nispen (zat.)
DWO3-0VVSB (zat.)
Quick Boys2-0Noordwijk
Rijnsburgse Boys3-1De Treffers
Jong Sparta2-1VVSB
Overbos2-7Kagia
TAC '906-1Foreholte
Jong FC Den Bosch2-1FC Rijnvogels
Ma. 22 apr.
Hillegom14.00sv Hoofddorp
ESTO14.00Teylingen
Warmunda14.00Madestein