De eerste seizoenshelft ’18/’19 zit erop en dus kunnen we ook qua doelpuntenaantallen gaan terugblikken op het kalenderjaar 2018. VIDB heeft behalve het gebruikelijke topscorersklassement nog twee doelpuntenrijtjes gemaakt. 

Bij de gebruikelijke topscorerslijst wordt bij het gemaakte aantal doelpunten natuurlijk altijd rekening gehouden, met een factor die afhankelijk is van het niveau waarop gespeeld wordt. Een doelpunt in de Tweede Divisie is meer waard dan op welk ander niveau dan ook. Zodoende werd Katwijk-spits Marciano Mengerink in bijna elk topscorersklassement de winnaar.

Toch was de VIDB-redactie nog benieuwd wie er in het jaar 2018 nou eigenlijk het meest had ingeschoten. Dat bleek Mengerink dus tóch niet te zijn. Noordwijk-spits Tjeerd Westdijk was dit jaar het meest doeltreffend. Ook Teylingen-aanvaller Jaap Zwetsloot, die zich ook tot winterkoning van 18’/’19 mag kronen, staat in de top-drie. Hij deelt het laagste treetje van het podium met SJC-spits Tom Duindam, die de laatste seizoenen ook een garantie op doelpunten lijkt en daarmee een transfer naar Lisse verdiende.

Ook hebben we gekeken naar welke verdedigers zich in 2018 veelzijdig hebben getoond door wat doelpuntjes te prikken. Bij dat klassement rolde een redelijk verrassende winnaar uit de koker: Ivailo Staal, die deze zomer van FC Rijnvogels naar Quick Boys verkaste, was de meest productieve speler in de achterste linie van de Bollenstreek. Bij FC Rijnvogels mikte hij in de tweede seizoenshelft van 17’/18′ maar liefst tien keer raak. In het blauw-wit van zijn nieuwe club kwam de Hagenaar nog maar één keer tot scoren.

Noordwijk-linksback Brayen Brocker pikt ook altijd wel zijn goals mee en dat bleek ook dit jaar weer. De verdediger was goed voor negen doelpunten. Het rijtje wordt gecompleteerd door Quick Boys-verdediger Kelvin Maynard, die alleen al in deze eerste seizoenshelft acht keer doel trof. Dat belooft nog wat voor de rest van het seizoen.


In het ‘normale’ klassement is Teylinger Jaap Zwetsloot dus winterkoning geworden. Ook staan doelpuntenmachines Mengerink en Westdijk er gewoon weer keurig bij. Quick Boys heeft de doelpunten van Yordi Teijsse door die van Kay Tejan, die overkwam van Volendam. Verder nog een eervolle vermelding voor Tijs van der Schinkel, die de eerste seizoenshelft van dit seizoen het vaakst het net vond van iedereen: 14 treffers.

Inmiddels staan er 156 voetballers in ons klassement. Wil je onze gehele lijst checken? Klik dan hier. Hoe zat die puntentelling ook alweer precies in elkaar? Zo dus:

Competitie
Zwaarte
Duels
Rekenfactor
Tweede Divisie
2
34
1,53
Derde Divisie
1,8
34
1,38
Hoofdklasse
1,6
30
1,39
Eerste Klasse
1,4
26
1,4
Tweede Klasse
1,2
26
1,2
Derde Klasse
1,0
26
1,0

Foto: Peer Compeer

Lees ook: Assink: Quick Boys wordt mijn laatste klus op dit niveau
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 20.00Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB20.00RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)