Hielke Biemond is een verhalenverteller. Scherp als het moet. Een briljant oog voor detail. Een journalist die in elke wedstrijd, of elk onderwerp net het verhaal vindt waar een ander nog niet aan gedacht heeft. Hij wordt gerespecteerd en dat heeft Biemond zelf afgedwongen. Sinds 2011 is hij vast in dienst bij het Leidsch Dagblad. Om verhalen te vertellen dus. Sportverhalen. En vaak ook langs de velden van onze regioclubs.

Hallo Hielke. We kwamen elkaar donderdag tegen bij SJC – Quick. Heb je genoten?
,,Ja, het was een leuke wedstrijd. Maar bij SJC is het negen van de tien keer mooi om te zien, omdat er veel gebeurt. Het is opportunistisch voetbal, met veel energie. SJC maakt het iedere ploeg lastig, ook als de tegenstander misschien technisch beter is. De 1-1 vond ik een terechte uitslag, gezien het spelbeeld.”

Hoe kijk jij terug op het afgelopen seizoen?
,,Eigenlijk vond ik ‘m best interessant. En niet eens zozeer op sportief gebied. Sinds ik voor het Leidsch Dagblad werk, sinds 1 januari 2011 in vaste dienst, verandert de opzet van competities regelmatig. De tientallen jaren daarvoor gebeurde dat amper. In de afgelopen zes a zeven jaar hebben we van alles voorbij zien komen. Eerst de Topklasse, nu de Derde en Tweede Divisie. Dat maakte dit seizoen bij voorbaat al interessant.”

,,Het is wel jammer dat het regiovoetbal daardoor wat versnipperd raakt. Eerst had je veel clubs bij elkaar, die tijden zijn voorbij. Ik was ook geen voorstander van de beloftenteams in de competitie, maar ook dat was interessant om naar te kijken. Want als journalist kijk je naar de verhalen bij de wedstrijden. En die waren er dit seizoen genoeg.”

We zitten nu in de eindfase van de competities. Verhalen genoeg dus weer?
,,Dit is de mooiste fase van het seizoen. Maar wel heel erg intensief, ook voor ons als journalisten. In deze fase heb je altijd veel deadlineklussen, maar voor de maanden april en mei doe je het. Nu wil ik het liefst zo veel mogelijk potjes zien.”

Wie jou een beetje kent, weet dat jij een fan bent van sc Heerenveen. Hoe komt dat zo?
,,Door Foppe de Haan, mijn grote held. Onlangs ben ik op aandringen van mijn vader voor het eerst in mijn leven met hem op de foto geweest. Maar goed, je hoort het vast wel aan mijn naam, die is Fries. Mijn ouders hebben veel met die provincie. Toen ik jong was, kwam Heerenveen net in opmars. Als Foppe dan op tv kwam, dan moest hij van mij altijd wat harder. Zeker toen ik echt wat meer interesse kreeg in het voetbal, ging ik ook vaak naar wedstrijden toe. Inmiddels heb ik er vrienden zitten.”

Zullen we ons gaan focussen op de Toto?
,,Ja, dat is goed, want ik heb alles op papier gezet. Een goede voorbereiding is nodig. Net zoals bij elke journalistieke productie.”

Gaat FC Lisse het karwei afmaken?
,,Ja, die hebben van de week aangetoond een stuk sterker te zijn dan Dongen. Vooral knap dat ze zo van een achterstand terugkwamen. Ik heb ze namelijk vorige week tegen Jong Groningen gezien en toen konden ze het niet opbrengen. Als ik heel eerlijk ben, heb ik de Toto wel een beetje chauvinistisch ingevuld. Een beetje vanuit het LD-perspectief.”

Kan Rijnsburg voor de ommekeer zorgen dan tegen Westlandia?
,,Niet alleen uit regionaal chauvinisme, maar ik denk gewoon dat Rijnsburg wint. Die club is vaker uit verslagen positie teruggekomen. Elke keer als je ze afschrijft, zijn ze er ineens weer. Een raar ploegje, in dat geval. Soms is het een geweldig team, om even later weer dramatisch te zijn. Rijnsburgse Boys werd wel eens verweten wat flets te zijn, dat is dit team allerminst.”

Valken speelt tegen Nieuwenhoorn.
,,Het is niet dat ik geen vertrouwen heb in Valken, het is eerder het gevaar van de tegenstander. Ik ga voor een gelijkspel. Nieuwenhoorn is bezig aan een opmars in het zaterdagvoetbal. Een moeilijke club om tegen te spelen, lijkt me. Ik ken ze verder niet, maar het lijkt me een lastige klant. Een aantal jaar geleden waren ze hoofdklasser op de zondag. In 2013 zijn ze begonnen in de Vierde Klasse en nu maken ze dus alweer kans om te promoveren naar de Eerste Klasse.”

Kagia begint de nacompetitie tegen Monnickendam.
,,Dat vind ik een lastige, omdat ik Kagia niet zo goed ken. Op basis van de beide ranglijsten zie ik niet zo’n heel groot verschil. Kagia derde in de Derde Klasse B, Monnickendam tweede in de Derde Klasse A. Dan ga ik voor het thuisvoordeel. Kagia wint.”

De return tussen Quick en SJC?
,,Ik vond dat Quick moeite had met het afjagen van SJC. Het had donderdag beide kanten op kunnen vallen. Maar SJC blijft mij verbazen, nu dus ook tegen Quick denk ik. Volgens mij is SJC uit vaak nog sterker dan thuis. Ik denk dat ze in Den Haag voor een verrassing kunnen zorgen. Ik zal geen vrienden worden met Paul van der Zwaan (Quick), op deze manier, haha.”

,,Donderdag vroeg hij voor de wedstrijd ook al wat ik dacht dat het zou worden. Toen zei ik dat ik vanuit LD-perspectief voor de Noordwijkers ging. ‘Ach, rot toch op’, zei hij en liep lachend weg. Mooie vent.”

En dan nog Full Speed – Teylingen.
,,Teylingen is een Tweede Klasse-waardige vereniging. Ze hebben goede jongens in het elftal lopen en een prima coach in Marc van Wonderen. Die moeten het klusje tegen Full Speed gewoon kunnen klaren. Als ik deze Toto goed heb, dan hebben we in de regio in ieder geval een mooi weekendje!”

Ranking
Deelnemer
Goed geraden wedstrijden
Percentage
1
Tom van der Vlugt (Teylingen)
4 uit 5
80%

2

Nick van Staveren (SV Hillegom)
3 uit 4
75%

3

Fadil Sukurica (Van Nispen)
4 uit 6
67%

3

Mark de Vries (Katwijk)
4 uit 6
67%

3

Mitchell Kappenberg (Ter Leede)
4 uit 6
67%

3

Stefan van der Plas (Valken ’68)
4 uit 6
67%
7
Peter Messemaker (FC Rijnvogels)
3 uit 5
60%
7
Roderick Gielisse (Rijnsburgse Boys)
3 uit 5
60%
7
Vasco Esman (Warmunda)
3 uit 5
60%
7
Tijs van der Schinkel (Kagia)
3 uit 5
60%
7
Bas Jongbloed (Foreholte)
3 uit 5
60%

7

Philippe den Hartog (Quick Boys)
3 uit 5
60%

7

Patrick Schaap (Kagia)
3 uit 5
60%

7

David Verweij (SJC)
3 uit 5
60%
7
Michael Christen (Warmunda)
3 uit 5
60%
7
Tim de Rijk (VVSB)
3 uit 5
60%
17
Stan van Bladeren (Ajax)
3 uit 6
50%
17
Raymond Dolieslager (Teylingen)
3 uit 6
50%
17
Niek Ossevoort (Rijnsburgse Boys)
3 uit 6
50%
17
Jelmer Vijlbrief (VVSB)
3 uit 6
50%
22
Rowdy van der Putten (FC Lisse)
2 uit 5
40%
22
Jim van der Deijl (Omroep West)
2 uit 6
34%
22
Robin Otten (SJC)
2 uit 6
34%
22
Teun Guijt (FC Rijnvogels)
2 uit 6
34%
22
Marciano Aalders (Katwijk)
2 uit 6
34%
22
Nick van Westerop (Van Nispen)
2 uit 6
34%
27
Thierry Monteny (FC Lisse)
1 uit 4
 25 %
27
Jeffrey Bok (Ter Leede)
1 uit 4
 25 %
29
Joey Ravensbergen (Quick Boys)
1 uit 5
 20 %
29
Jeroen Borsboom (Noordwijk)
1 uit 5
 20 %
29
Jim Pijpers (Hillegom)
1 uit 5
 20 %
32
Marc Langeveld (Valken ’68)
0 uit 4*
 0 %
33
Brayen Brocker (Noordwijk)
0 uit 6
 0 %
33
Sejad Navabi (Foreholte)
0 uit 6
 0 %

Foto: Emile van Aelst


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen