Het was een tijdje stil rond Laurens Mouter. De ervaren oefenmeester had in de winterstop, door een slechte knie, het hoofdtrainerschap bij Teylingen overgedragen aan Marc van Wonderen. Afgezien van een taxirit met Willem van Zuilen werd er weinig meer van hem vernomen. Totdat dinsdag bekend werd dat hij volgend seizoen de assistent van Jan Zoutman wordt bij Quick Boys. Een mooie aanleiding om hem eens te bellen, en meteen te vragen of hij de laatste toto van het seizoen wil invullen.  

Hoi Laurens, hoe gaat het nu met je?
,,Met mij gaat het uitstekend hoor. Ik zit in het onderwijs zoals je weet, dus ik heb lekker vier dagen vrij. Met dit weer is dat geen straf. Op de achtergrond nog een beetje de Giro kijken. Heerlijk.”

Je bent in de winterstop gestopt bij Teylingen door een onwillige knie. Wat heb je de tweede seizoenshelft zoal gedaan?
,,Ja training geven ging echt niet meer. Ik strompelde mank het veld op en zette dan, gezeten op een barkruk, de oefeningen uit. Na het trainingskamp in Spanje, wat fysiek ook al moeilijk was omdat je dan veel traint, heb ik besloten te stoppen. Ik heb tegen de club gezegd: zet me maar in waar je me nodig hebt.”

En waar hebben ze je ingezet?
,,Allereerst heb ik alle tegenstanders geanalyseerd de tweede seizoenshelft. En daarna ben ik aan de slag gegaan met de hummels. Dat is de jongste F-jeugd zeg maar. Hartstikke leuk. Ondertussen ben ik met een fysio gaan trainen om mijn knie beter te krijgen. Eerst wilde dat niet zo maar nadat ik in Noordwijk een ander adres had gevonden, ging het rap vooruit. Ik ben daarna steeds meer gaan doen, onder andere de C-jeugd.”

En toen belde Quick Boys ineens?
,,Ja zo’n twee weken geleden. Ze hadden nog wat vacatures in te vullen, of ik misschien interesse had. Ik ben in het verleden scout geweest voor ze, dus ik dacht: dat willen ze weer oppakken. Maar tot mijn verbazing vroegen ze of ik de rechterhand van Jan Zoutman wilde worden. Het is 39 jaar geleden dat ik daar als speler wegging, eigenlijk te jong gestopt, maar ik vond het trainen zo leuk. Dan hoop je ooit terug te keren als trainer daar. Dat dat dan nu alsnog lukt… Ja daar kun je alle clichés op loslaten. De cirkel is rond en het is een heerlijk dessert met een hele dikke kers erop. In het leven krijg je soms kansen, die moet je dan wel pakken natuurlijk.”

En zijn kans pakken is ook wat Quick Boys gedaan heeft toen ze kans kregen Teijsse terug te halen?
,,Ja, daar ben ik natuurlijk hartstikke blij mee. Op de eerste plaats vanwege zijn voetbalkwaliteiten maar zeker ook vanwege de persoon die hij is. Het is spijtig voor Yordi dat zijn buitenlandse avontuur niet geworden is wat hij ervan gehoopt had, maar voor Quick Boys is het gunstig. Na de promotie heeft Quick Boys gezegd: ‘we gaan het met deze jongens doen in de Derde Divisie’. Dat is sympathiek, maar je hebt op dat niveau iets extra’s nodig. Er is dit seizoen gewoon te weinig gescoord. Yordi staat gewoon garant voor goals. En met zo’n sterke spits gaan ook je middenvelders vanzelf beter voetballen.”

Nog heel even terug naar Teylingen: hoe heeft Teylingen de 2e seizoenshelft onder Van Wonderen gedaan?
,,Ik ben zelf als trainer avontuurlijk ingesteld. Dat betekende trainen op balbezit en aanvallend voetballen. En dan ook het liefst iedereen. Marc heeft het iets gereserveerder gemaakt en dat is goed. Uiteindelijk heeft hij en heel Teylingen het gewoon heel goed gedaan in de tweede seizoenshelft. Dat we nu nog de nacompetitie in moeten voor lijfsbehoud is echt een kwestie van botte pech.”

Dan moeten we nu denk ik toch echt aan de Toto beginnen. Bovenaan de lijst Harkemase Boys – FC Lisse.
,,Ik heb net kennis gemaakt met Thierry Monteny en Rik Vermeulen. Zij hebben een voetbalschool en verzorgen ook bij Teylingen trainingen. Ik hoop voor hen echt dat ze winnen. Ik zeg dus een twee.”

Spakenburg moet thuis winnen van Rijnsburg voor lijfsbehoud.
,,Ik heb de eerste wedstrijd gezien. Ik wil volgend jaar met Quick Boys heel graag tegen Rijnsburg spelen, maar ik gun ze het ook wel. Ik ga dus voor de gelijkspel, een drie.”

Monnickendam tegen Kagia is na de 0-6 van vorige week om des keizers baard…
,,Helaas voor mijn vriend Anton Wijsman, maar ik ga hier voor Monnickendam. Vind het heel jammer voor Kagia want ze hebben een goede ploeg en ik kom er graag.”

Voor jou ook dicht bij huis: Ter Leede tegen Odin ‘59
,,Daar ga ik zeker kijken zaterdag. En ik ga voor een overwinning voor Ter Leede. Ik vind het razend knap hoe ze het dit seizoen gedaan hebben. Al die jonge jongens hebben ze ingepast, en die ontwikkelen zich meer dan prima. Het is eigenlijk één van de weinige clubs in de onze streek die dat lukt. Heel knap!

En tot slot jouw eigen Teylingen uit tegen ODB.
,,Natuurlijk een twee! Ik ben samen met Marc [Van Wonderen, red] gaan kijken na onze eigen wedstrijd tegen Full Speed. Ik was wel onder de indruk van ODB. Ze spelen hard en op het randje, soms er overheen. Dat zijn ploegen waar wij het in het verleden wel eens lastig mee hadden. Maar wij zijn voetballend beter, en dat moet de doorslag gaan geven.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer