,,Dat weet ik nog heel goed. Ik heb daar laatst nog over na zitten denken”, grijnsde Vladimir Jozic zondag in de catacomben na de 4-0 overwinning van VVSB op De Treffers. Een kleine vier maanden geleden – na de nederlaag  in Groesbeek – was de aanvoerder nog zeer kritisch over het spel van de paarsgelen. Inmiddels straalt de zon volop. Het leven is goed bovenin de Topklasse.

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, die 5 oktober, de dag dat VVSB bij De Treffers een hopeloze openingsfase speelde. ,,Het was toen een lastige periode voor ons, dat moet ik eerlijk toegeven”, vertelt Jozic. ,,Maar we zijn nu een stap verder. Iedereen is fit en we weten heel goed wat we aan elkaar hebben. We moeten deze vorm zo lang mogelijk zien vol te houden. Dan zien we wel waar het schip strandt.”

Jozic straalde van oor tot oor. Hij besefte zich dat een 4-0 zege op een grootmacht als De Treffers geen alledaagse gebeurtenis was. ,,Dit is natuurlijk helemaal geweldig. Wat een weelde.” Maar vrijwel meteen volgde een nuancering. ,,Maar 1-0 of 4-0, dat maakt niet zoveel uit. Het blijven drie punten.”

Niet in het midden

Tegen De Treffers liet VVSB op een slecht bespeelbare mat bij vlagen ook nog aardig voetbal zien. Onder Wilfred van Leeuwen is het voetbal van de Noordwijkerhouters met sprongen vooruit gegaan. De geboren Sassenheimer neemt de trainingen als uitgangspunt voor de progressie. ,, Toen ik hier begon, speelden we positiespel in een heel grote ruimte. Dat ging moeizaam. Ik voorspelde dat het er na een jaar heel anders zou uitzien. Nu wil je echt niet in het midden staan.”

,,Dat klopt ook”, zegt Jozic geconfronteerd met de woorden van zijn trainer. ,,De ruimtes worden steeds kleiner. Soms denk je: wat gaan we nu doen? Maar we maken echt stappen daarin. Dat is echt top. We zoeken ook tijdens wedstrijden altijd naar een voetballende oplossing.”

De kracht van VVSB is dat de kern al jaren samen speelt. Maar volgens Jozic vervullen juist ook de nieuwkomers een belangrijke rol. ,,Je moet blijven vernieuwen, want je kunt ook vastroesten. Het is belangrijk dat die jonge gasten zich blijven ontwikkelen. Tim (de Rijk), Jelmer (Vijlbrief), Tomas (Tavilla) en Maikey (Parami) zijn allemaal begin twintig. Daar zit nog veel rek in. De basis blijft elk jaar intact en dat is belangrijk, maar dat die nieuwe jongens er staan, is echt nodig.”

Vitesse thuis

VVSB wordt kansen op de titel toegedicht. Vooralsnog weigert Jozic zichzelf rijk te rekenen. ,,We moeten eerst voor de periodetitel gaan. Er is niks mooiers dan zo’n thuiswedstrijd voor de beker tegen Vitesse, zoals we dit seizoen hadden. Dat is prioriteit nummer 1. Vanuit daar gaan we kijken wat we kunnen doen.”

Tegelijkertijd kijkt Jozic al met een schuin oog naar volgend seizoen, als de plekken voor de Tweede Divisie worden vergeven. ,,Volgend seizoen is misschien nog wel belangrijker. Of je kampioen wordt dit seizoen, je gaat toch niet door naar de Jupiler League. Volgend jaar moeten we bij de eerste 7 zitten. Dat is toch echt het belangrijkste. De club heeft de ambitie daarvoor.”

Maar wat zou Jozic liever hebben? Een kampioenschap dit seizoen of plaatsing voor de Tweede Divisie? ,,Dat weet ik niet”, zegt Jozic. ,,Natuurlijk willen we altijd een prijs pakken. Als we in de buurt komen, zullen we het zeker niet laten. Maar vooralsnog is dat heel ver weg. Zoals gezegd telt voor ons eerst de tweede periode.”

Foto: Tino Stulen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen