Net als ieder ander klein jongetje droomde Allard Lindhout van volle stadions en de Eredivisie. Als scheidsrechter welteverstaan. Zaterdag gaat zijn wens in vervulling. De geboren Warmonder debuteert op het hoogste voetbalniveau van Nederland bij Willem II – FC Groningen.

,,Dit is natuurlijk een droom die uitkomt”, reageert Lindhout. ,,Ik ben op mijn elfde begonnen met fluiten en hier heb ik zestien jaar naar uitgekeken. Ik hoop dat dit het begin van vele wedstrijden in de Eredivisie zal zijn.”

Wie denkt dat Lindhout op een roze wolk leeft, heeft het mis. De arbiter is al volledig gefocust op zaterdag. ,,Mijn oude mentor Pieter Vink zei het treffend: ‘je moet zorgen dat niet de aanstelling, máár het duel zelf het hoogtepunt wordt’. De wedstrijd krijgen is één, het goed doen een tweede.”

Zijn debuut in de Eredivisie komt voor Lindhout niet als een verrassing. De huidige inwoner van Voorhout had al een vermoeden dat zijn eerste aanstelling in de lucht hing. ,,Ik draai een stabiel seizoen en heb goede beoordelingen gekregen in zowel Nederland als België.”

Ervaringsvak

Lindhout maakte in 2010 zijn debuut in de Jupiler League. Hij was met zijn 22 jaar naar eigen zeggen nog echt ‘een broekkie’. Enigszins naïef dacht hij zomaar even de hemel te kunnen bestormen. ,,Mensen zeiden tegen mij dat scheidsrechter zijn een ervaringsvak is, maar ik wilde dat in het begin nog niet geloven.”

Een rampzalig optreden in 2011 bij Go Ahead Eagles – Almere City opende zijn ogen. ,,De enige remedie is een keer keihard op je mond vallen. Ik gaf twee onterechte strafschoppen en moest een trainer wegsturen vanwege een fout van mij. Het was niet leuk. Ik heb dat naderhand wel eens omschreven als een kanonskogel in mijn eergevoel. Zo voelde het.”

Lindhout herstelde zich en liet zien uit het juiste hout gesneden te zijn. De Jupiler League is voor hem een ideaal podium om zich te ontwikkelen. ,,Zelfs scheidsrechters van de hoogste groep van de KNVB, zoals Björn Kuipers, fluiten af en toe in de Jupiler League. Laat daar geen misverstand over bestaan.”

Één grondlegger

Lindhout werd in de beginfase van zijn loopbaan begeleid door Pieter Vink. Toen hij vier jaar geleden toetrad tot het betaalde voetbal, nam het bestuurslid van voetbalvereniging Noordwijk afstand. Lindhout is Vink dankbaar, maar realiseerde zich ook al vroeg dat een bekende mentor geen enkele garantie geeft. ,,Succes kent vele vaders, maar er is maar één grondlegger. Uiteindelijk moet je het laten zien.”

In de Eredivisie liggen scheidsrechters onder een vergrootglas. In discussieprogramma’s als Voetbal International worden arbiters regelmatig met de grond gelijkgemaakt na een inschattingsfout. ,,In sommige gevallen wordt er erg op de man gespeeld”, weet Lindhout. ,,Maar ik loop er niet voor weg. Door schade en schande word je wijzer. Ik realiseer me dat eventuele kritiek op de scheidsrechter Lindhout is gericht en niet op de persoon Lindhout.”

De grote vraag is natuurlijk wanneer Lindhout tevreden van het veld stapt in het Koning Willem II-stadion. ,,Als er niet over de arbitrage wordt gesproken, en er geen cruciale momenten zijn geweest”, vertelt hij resoluut. ,,Later in de week gaan we dan rustig de beelden van de wedstrijd terugkijken.”

Foto: PSV


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)