Sjaak Polak is een gelukkig mens. In zijn stem valt een oprechte blijheid te horen. Met een vleugje trots er bij. De Hagenees vindt het prachtig dat hoofdklasser SJC voor hem heeft gekozen als opvolger van de vertrekkende trainer Kees Zethof. En de toegestroomde reacties aan het adres van Polak sterken hem alleen maar bij die gedachte.

,,Niet te geloven, het aantal reacties. Tot aan het oosten van het land”, vertelt de oud-prof van onder meer FC Twente en Sparta. ,,De mensen kennen me natuurlijk als voetballer, maar ook als trainer. Ze zeggen allemaal: ‘Sjaak, dit is het niveau waarop je thuishoort’. Dat is mooi. Nu kan ik laten zien wat ik kan.”

De 40-jarige trainer staat op dit moment nog voor de groep bij het Haagse GDA, een zondagtweedeklasser. Die club reageerde teleurgesteld maar begripvol op de overstap van Polak naar SJC. De spelers kregen het afgelopen zondag na de 2-2 tegen HVV te horen.

,,In de 90e minuut stonden we met 2-1 voor, maar in de 91e minuut kregen we de gelijkmaker om de oren. En dan weet je dat wanneer je naar de kleedkamers loopt, je de spelers iets gaat vertellen. Dat het aankwam was duidelijk, maar al snel volgden de felicitaties.”

,,Er zit volwassenheid in de selectie. Je herkent patronen. Een groep met gogme.”

De Haagse selectie reageerde dus positief, evenals het bestuur. ,,Ik moet GDA een compliment geven. Ze hebben het stil gehouden, terwijl ze wisten dat ik met SJC bezig was. Daar ben ik heel open in geweest naar hun toe. Ze snappen het volledig. Ze vinden het zelfs mooi dat iemand van hun club naar de Hoofdklasse gaat.”

Spelintelligentie
De geboren Hagenees begint weer met een bepaalde blijdschap in zijn stem te praten als het over SJC gaat. Hij heeft duidelijk zin in zijn nieuwe uitdaging en heeft de Noordwijkers al eens aan het werk gezien. ,,Dat was tegen Quick Boys 2, mijn oude ploeg. Hoewel het niet hun beste wedstrijd was, kon je zien dat het een voetballende ploeg is, aanvallend. Er zit bovendien volwassenheid in de selectie. Je herkent patronen. Een groep met gogme.”

,,Daarnaast staat er een goede organisatie”, vervolgt Polak. ,,Bij andere clubs heb ik veel zelf moeten doen, bij SJC kan ik me meer concentreren op het voetballende vlak.”

,,Zo, jullie zijn lekker op de hoogte hè?”

Ook het idee dat hij straks weer in de Bollenstreek werkzaam is, werkte mee in zijn overweging om te solliciteren voor het trainerschap in Noordwijk. ,,Een erg aantrekkelijke regio. Met heel veel concurrentie onderling. Daarnaast heeft de Bollenstreek veel voetballend vermogen.”

,,Het leeft ook gewoon meer dan in de Haagse regio”, erkent Polak. ,,Daarnaast gebeuren er geen gekke dingen. Bij GDA heb ik een heerlijke groep hoor, maar als je ziet wat er in de Haagse regio af en toe aan randzaken gebeurt. Dat is ongelooflijk. De Bollenstreek is heel gemoedelijk.”

ALV
Na het bekend maken van het nieuws werd Polak inmiddels uitgenodigd bij de Algemene Leden Vergadering van woensdagavond op de Lageweg en wordt hij gelijk al bij de mailwisseling betrokken die de huidige coach, Zethof, heeft met zijn selectie.

,,Zo, jullie zijn lekker op de hoogte hè?”, lacht Polak. ,,Het klopt, ik ga inderdaad even langs en ik heb de mail voorbij zien komen. Maar ik wil de huidige trainer niet voor de voeten lopen. We gaan denk ik binnenkort eens rustig zitten en met elkaar praten.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen