Het blijft een ongrijpbaar fenomeen. Een voetbalwedstrijd waarin de ene ploeg de eerste helft volledig naar zich toetrekt, waarna de tegenstander na de rust de touwtjes over het hele veld in handen neemt. Dat een dergelijke wedstrijd geen winnaar krijgt, is daarbij wel zo eerlijk, maar de manier waarop het voor rust oppermachtige Valken’68 daarna wegzakte en Vitesse Delft alle gelegenheid bood om als een ware Houdini terug te keren in de wedstrijd gaf te denken. Los nog van de door Sven Boonstoppel in de 87e minuut gemiste strafschop die Valken’68 in extremis in staat stelde om er op kousenvoeten met de volle buit vandoor te gaan.

Valken’68-trainer Arie van Duijn kon er na afloop nog niet over uit. De oefenmeester zag zijn ploeg halverwege met een 0-1 voorsprong in de kleedkamer terugkeren, waar 0-3 ook tot de mogelijkheden had behoord. Daarna verscheen de gelijkmaker binnen een minuut op het scorebord en moest Valken’68 alle zeilen bijzetten om een nederlaag in dit cruciale duel te voorkomen. ,,Dit was een top-finale voor ons. We mogen het ons kwalijk nemen dat we hier met een slechts puntje vertrekken. Het hadden er drie moeten zijn, waarmee we ons bijna veilig hadden gespeeld”, aldus een briesende Van Duijn.

De ontgoochelde trainer zag zijn ploeg al na drie minuten op voorsprong komen toen Robbert van Delft op rechts werd weggestuurd. Twee tegenstanders konden vervolgens niet voorkomen dat goalie Marco Bergen Henegouwen na een knappe volley een geslagen man was (0-1). Die vroege voorsprong zette de toon voor het eerste bedrijf. De thuisploeg hanteerde veel te snel de lange bal en dat zorgde ervoor dat de bezoekers nauwelijks in de problemen kwamen. Erwin van der Nagel zag in dat gedeelte alleen een afstandsschot over zijn heiligdom zeilen en kon verder (bijna) werkloos toekijken. Het grote euvel bij Valken’68 lag echter in de voorste linie. Daar misten Rens van Klaveren en Sven Boonstoppel halverwege de eerste helft binnen twee minuten twee niet te missen, terwijl er daarnaast door de Valkenburgse-formatie een aantal spelsituaties niet goed uit werden gespeeld. De 0-1 was een mager resultaat van 45 minuten Valken-suprematie.

Boetekleed
,,Desondanks leek er toen geen vuiltje aan de lucht, maar nauwelijks uit de kleedkamer stond het weer gelijk. En dat overkwam ons dit seizoen niet voor de eerste keer”, aldus een nog steeds withete Van Duijn. ,,Hierna waren we het voetbal ook nog eens helemaal kwijt. Vitesse gooide het over de fysieke boeg en daar hadden we geen antwoord op.”

Aan de gewraakte tegentreffer ging een geelrood foutenfestival vooraf, dat door een van de hoofdrolspelers, doelman Van der Nagel, na afloop nog maar eens werd geanalyseerd. ,,Sven Boonstoppel lijdt onnodig balverlies, waarna we defensief geen druk op de bal zetten. Daarna volgt een lage schuiver die ik op deze knollentuin naar de zijkant had moeten wegwerken. Ik wilde de bal klemmen, moest lossen en daarmee was het volkomen onnodig gelijk”, trok de doelman zijn deel van het boetekleed aan. De goalie kreeg vervolgens handenvol werk waarbij hij Mitchel Gronsveld na een leep steekpassje van Sander van Akkeren tot tweemaal toe op knappe wijze van scoren afhield.

Met die laatste twee spelers waren de boosdoeners voor Valken’68 genoemd. Vitesse-coach Rene Wolve bracht het duo halverwege in om het tij te keren voor zijn ploeg en slaagde duidelijk in zijn opzet. Beide spelers, terug na langdurig blessureleed, waren duidelijk een toegevoegde waarde voor de thuisploeg die de druk gaandeweg het tweede bedrijf steeds verder opvoerde.’ ,,We hadden geen moment een antwoord in huis op hun spelletje”, erkende van Duijn. ,,En toch hadden we zomaar met drie punten kunnen vertrekken. We waren nog nauwelijks in hun zestien geweest en dan krijg je een pingel. Dat cadeau hadden we moeten uitpakken.”

Hadden we maar…
Een strafschop die het gevolg was van een actie van Van Delft die bij de achterlijn bij zijn tegenstander weg draaide om vervolgens tegen het gras te worden gewerkt. De daaropvolgende penalty van Boonstoppel werd door doelman Bergen Henegouwen uit zijn hok geranseld, waarmee de unieke kans voor de bezoekers was verkeken, maar het degradatieduel wel de uitslag meekreeg die het verdiende.

,,Hier baal ik zo ontzettend van, want je doet jezelf zo tekort vandaag”, aldus Van Duijn. ,,Krijg je de kans om drie punten toch nog weg te kapen, laat je dat ook nog na. Dat kan ik echt niet met de mantel der liefde bedekken. In de resterende wedstrijden ontmoeten we drie toppers en dat maakt het er niet gemakkelijker op. Het mag straks niet zo zijn dat we aan het einde van de rit moeten zeggen: ‘Hadden we toen maar bij Vitesse Delft….’

Vitesse Delft – Valken’68 1-1 (0-1). 3. Van Delft 0-1, 46. Soares 1-1

Valken’68: Van der Nagel, Heemskerk (79. Binnendijk), Van der Plas, Arjan Haasnoot, Jeroen Haasnoot, De Ridder, Van Klaveren (72. Van der Toorn), De Mooij, Van Delft, Kuijt (67. Van Rijn), Boonstoppel