Hij was korter dan ooit: de winterstop. Maar wat is het stiekem toch weer fijn dat alles gaat beginnen. De trainingskampen waren zonnig – op een enkele na -, de weken van rust voor sommige clubs hectischer dan ooit. Nu gaat de focus weer op één ding: voetbal.

De tweede seizoenshelft wordt in de Tweede Divisie gelijk afgetrapt met een kraker: Katwijk – Jong AZ. Katwijk kan momenteel gezien worden als het beste amateurteam van Nederland, want achter de beloften uit Alkmaar zijn het de oranjehemden die het dichtste in de buurt komen van de koploper.

Het Jong AZ van Martin Haar is dit seizoen een machine gebleken waar veel clubs op stuk lopen. Toch deed uitgerekend Katwijk het prima aan het begin van dit seizoen op de thuisbasis van Jong AZ. Het werd daar 0-0. Het gat is inmiddels acht punten tussen de nummer twee, Katwijk, en de koploper. Bij winst van Katwijk kan de spanning weer terugkeren in de top van het klassement. Wint Jong AZ, tja, dan kan de schaal bijna naar de beloften toe.

Het is een hectische week gebleken voor VVSB. Zes dagen geleden werd Giovialli Serbony om disciplinaire redenen weggestuurd bij VVSB. De geruchtenstroom blijft over Noordwijkerhout hangen, maar de tweededivisionist houdt de kaken stijf op elkaar, evenals Serbony zelf. Daarbij opgeteld kwam het verhaal over Mo El Osrouti, die door Quick Boys op straat is gezet en volgend jaar zou verkassen naar Noordwijkerhout.

‘Hij genoot daar zijn opleiding, maar verkaste via Alphense Boys en Feyenoord naar Jong Cambuur. Nu is hij weer terug op het oude nest.’

Na een goed gesprek tussen de ex-Quick Boys’er en VVSB blijft die transfer gewoon bestaan. Zonder Serbony zal VVSB zich in de tweede seizoenshelft nog steeds moeten richten op het linkerrijtje, vindt trainer Wilfred van Leeuwen. Dit tweede deel van het seizoen begint lastig voor de Noordwijkerhouters. Ze gaan op bezoek in Werkendam bij Kozakken Boys. Thuis verloor de ploeg met 1-4 van club van trainer Danny Buijs.

Koploper
Ook de Derde Divisie begint zaterdag weer. Lijstaanvoerder FC Lisse krijgt de beloften van FC Volendam op bezoek. Het is voor meerdere spelers een weerzien met misschien wel oude bekenden, maar zeker een ex-club. Niels Buijs en Brian van der Werff bijvoorbeeld. En in Micha Salden heeft (Jong) Volendam een technisch directeur die ook voor de groep heeft gestaan op Ter Specke. De linkjes zijn gelegd.

In de eerste seizoenshelft had Jong Volendam lang zicht op een driepunter tegen de Lissenaren. Totdat Rik Vermeulen het op zijn heupen kreeg. Vanaf de 87e minuut boog hij hoogstpersoonlijk een 1-0 achterstand om in een 1-2 overwinning in het Kras Stadion. Rowdy van der Putten kan zijn debuut maken in het vlaggenschip van FC Lisse. Hij genoot daar zijn opleiding, maar verkaste via Alphense Boys en Feyenoord naar Jong Cambuur. Nu is hij weer terug op het oude nest.

‘Nieuweling Hermann Kabasele is speelgerechtigd voor dit duel. Zullen we de aanvaller in Friesland voor het eerst aan het werk zien?’

Rijnsburgse Boys reist af naar Huizen, voor het duel tegen de plaatselijke trots. Huizen is de rode lantaarndrager van de Derde Divisie. Op de Middelmors werd het eerder dit seizoen 4-2 voor Rijnsburgse Boys. De assist van Rachid El Yaakoubi in die wedstrijd op doelpuntenmaker Jeffrey Jongeneelen bleef het meeste in het geheugen van de mensen gegrift (zie onderaan).

Het is voor de ploeg van Pieter Mulders een wisselvallig seizoen. De ploeg keer in 18 duels al 32 tegengoals. Het won acht keer, speelde vijf keer gelijk en verloor ook vijf keer. Met die statistieken staan de geel-zwarten op een vijfde plek. Tien punten achter op FC Lisse en vijf achter op de nummer vier: Scheveningen.

Jaap van Duijn aan de bal voor FC Rijnvogels in de wedstrijd tegen Harkemase Boys, vlak voor de winterstop

Op Nieuw Zuid is Quick Boys met een goed gevoel de winterstop in gegaan. De ploeg startte uiterst moeizaam in de Derde Divisie, maar heeft eindelijk het gewenste niveau te pakken. Het gemis van spits Yordi Teijsse blijft groot, maar inmiddels staan de Katwijkers op een prima zevende plek. De ploeg van Jan Zoutman begint de tweede seizoenshelft in Sneek.

Op Nieuw Zuid won Quick Boys in de eerste seizoenshelft van ONS Sneek: 2-1. De doelpuntenmaker aan de kant van de Friezen, Martijn Roosenburg, gaf deze week aan de club te verlaten. Voor Quick Boys scoorden Anthony Bentem en Max van Steen in dat duel. Nieuweling Hermann Kabasele is speelgerechtigd voor dit duel. Zullen we de aanvaller in Friesland voor het eerst aan het werk zien?

Waarschuwing
FC Rijnvogels trapt de tweede seizoenhelft af tegen ODIN ’59. De Katwijkers zijn gewaarschuwd voor de ploeg uit Heemskerk. In de Noord-Hollandse plaats verloor de ploeg van Hein van Heek met 4-1. En hoewel ODIN aardig aan het seizoen begon is de club na verloop van tijd gezakt naar de 14e plek.

Vlak voor de winterstop werd er onder andere verloren van Huizen en Capelle. Ploegen die het nog slechter doen dan Odin zelf. Dat helpt die club natuurlijk niet. Tussen al die verenigingen in staat FC Rijnvogels 16e. Scoren lukt de Katwijkers wel (30x), maar achterin lijkt het af en toe een gatenkaas (39 tegentreffers). Alleen hekkensluiter Huizen kreeg één tegentreffer meer om de oren. Mocht FC Rijnvogels nog ambities hebben in de Derde Divisie dan is een goede start tegen ODIN ’59 gewenst.

Foto FC Lisse: Hubert Habers

Foto FC Rijnvogels: Kooltuinstrijders

Assist Rachid El Yaakoubi (Beelden: Omroep West)


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen