Stel, je bent een puur neutrale toeschouwer, maar je houdt van het voetbal in de Duin-en Bollenstreek. Waar moet je dan naar toe komende zaterdag? Dat is niet te doen. Derby’s, topploegen tegen elkaar: succes met kiezen!

In de Tweede Divisie staat de ‘rematch’ van 25 oktober al op het programma. Gaat er al een lichtje branden? VV Katwijk kan tegen VVSB alweer revanche nemen van het verloren bekerduel (3-0). Het is de eerste keer dat de beide clubs elkaar treffen in competitieverband. VVSB was voor de invoering van de Tweede Divisie vooral een zondagclub, Katwijk speelde zijn wedstrijden op zaterdag. Vandaar dat deze twee streekgenoten elkaar in competitieverband altijd misliepen.

Na het beker-echec van Katwijk richtte de club zich in de competitie weer op tegen Koninklijke HFC. Die wedstrijd werd met 3-4 gewonnen met een in vorm verkerende Marciano Mengerink. Toch liet Katwijk het nog onbedoeld spannend worden. De oranjehemden stonden met 1-4 voor toen de klok al op 80 minuten stond. Het slotoffensiefje van HFC bracht de Haarlemmers daarna nog bijna langszij. VVSB verloor met kansloze cijfers van Jong AZ. De Noordwijkerhouters konden lang goed meevoetballen, maar het technische overwicht van de bezoekers bleek ruim voldoende (0-3).

Derde Divisie
Hij is er weer: Rijnsburgse BoysQuick Boys. En dat Rijnsburgse Boys reclame maakt voor dit duel als ‘het duel van het seizoen’, zegt genoeg over wat er op het spel staat bij deze wedstrijd. Ehm, de eer. Verder niks eigenlijk. Overigens is die eer wel heel belangrijk in de Katwijkse en Rijnsburgse harten.

Maar hoe vervelend het ook al is om te zeggen, beide ploegen zijn eigenlijk al kansloos voor een kampioenschap. Rijnsburgse Boys heeft 15 punten achterstand op koploper FC Lisse, Quick Boys 16. Maar een goed begin aan de tweede periode kan elke ploeg net dat zetje geven dat men nodig heeft. Een periodekampioenschap geeft weer recht op nacompetitie. Als we dat allemaal buiten beschouwing laten, is dit nog steeds een kraker van jewelste.

Voor Rijnsburg is er maar één historische rivaal en dat is Quick Boys. De clubs kwamen elkaar zes jaar niet tegen, omdat Quick Boys de boot miste richting de Topklasse. Maar de laatste laatste editie werd wel gewonnen door de Katwijkers op de Middelmors (2-3). In 2009 kroonde Rijnsburgse Boys zich thuis tegen Quick Boys kampioen van de Hoofdklasse A.

vreugde-rijnvogelsFC Rijnvogels krijgt thuis bezoek van SteDoCo

Koploper FC Lisse gaat op bezoek bij Scheveningen. Noem het een halve derby. Noem het in ieder geval een topwedstrijd. Het is de nummer één tegen de nummer vier. Vorig jaar eindigde het duel op de Houtrust in 1-1. Toen was het een wedstrijd waarin beide clubs puntjes moesten sprokkelen in de Topklasse.

Nu is het een duel waarin beide elftallen in vorm verkeren. Sowieso is het een treffen tussen twee clubs waarbij de historie vooral terug gaat naar de jaren ’90. Toen waren het onder andere FC Lisse en Scheveningen die de dienst uit maakten in het amateurvoetbal. Het leidde in 1997 tot een beslissingswedstrijd om het kampioenschap in de Hoofdklasse. FC Lisse won dat duel.

Unicum
Op de Kooltuin is het dit seizoen nog een beetje zoeken naar het plekje voor FC Rijnvogels. Waar staat de club qua niveau in de Derde Divisie? De ploeg van Hein van Heek begon moeilijk aan het seizoen, met drie nederlagen, maar pakte daarna het niveau weer op een mooie reeks overwinningen tegen onder andere ONS Sneek en natuurlijk Quick Boys.

Vorige week bleef het ternauwernood op de been tegen Jong FC Groningen (0-0). FC Rijnvogels krijgt zaterdag SteDoCo op bezoek. De ploeg uit Hoornaar pakte één puntje meer dan de Katwijkers. Bij een overwinning van FC Rijnvogels, gaat het dus over de concurrent heen. Het is de eerste keer in de historie dat de beide clubs elkaar treffen.

Foto FC Lisse: Hubert Habers

Foto FC Rijnvogels: Piet van Kampen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)