Één op de vijf clubs in de hoogste voetbalamateurcompetities heeft betalingsproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Waarborgfonds Sport (SWS), een fonds dat is opgericht op initiatief van het Ministerie van VWS, NOC*NSF en De Lotto. Het gaat om voetbalverenigingen die actief zijn in de Tweede, Derde Divisie of Hoofdklasse. Bij verenigingen die actief zijn in de Derde, Vierde of Vijfde Klasse zijn de problemen minder groot. Daar gaat het financieel slecht met één op de zeventien clubs.

De boosdoener is bij veel verenigingen het eerste elftal volgens SWS. ,,Clubs die op een hoger niveau uitkomen zijn verhoudingsgewijs veel meer kwijt aan trainerskosten en vergoedingen voor de eerste selectie. Daar staan dan wel sponsoropbrengsten en inkomsten uit de kantine tegenover, maar per saldo wegen deze niet tegen elkaar op”, legt SWS-directeur Dick Zeegers uit.

Zeegers neemt daarnaast de nationale bond kwalijk dit systeem in stand te houden. ,,Clubs zijn op een bepaald niveau verplicht om trainers met een licentie aan te stellen, wat een prijsopdrijvend effect kan hebben. De vraag is of de markt dit niet zelf kan reguleren.”

Cuijk
Een recent voorbeeld van een club met betalingsproblemen is JVC Cuijk. De vereniging uit Noord-Brabant bracht in mei van dit kalenderjaar naar buiten te stoppen met topvoetbal. De club kampte met een begrotingstekort van 50.000 euro rondom het eerste elftal. Ook Achilles ’29 (foto) heeft het financieel moeilijk na problemen met de eerste selectie.
Het probleem lijkt in de Bollenstreek minder groot, al zijn niet alle cijfers openbaar verkrijgbaar.

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Zwetsloot sluit in september toch weer aan bij Ter Leede’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)