Zo’n veertig minuten lang was Rijnsburgse Boys tegen Spakenburg heer en meester. De ploeg van Wilfred van Leeuwen voetbalde dominant en liet aantrekkelijk spel zien. Het resulteerde in een dik verdiende 2-0 voorsprong. De marge van twee was schijnbaar voor ‘de Uien’ niet genoeg, want na negentig minuten spelen namen de Spakenburgers de volle buit mee naar de blauwe kant van De Westmaat: 3-4.

Al snel werd er na afloop naar verklaringen gezocht. Van Leeuwen had eigenlijk niets aan te merken op zijn ploeg, maar zag tegelijkertijd dat helft één en helft twee een wereld van verschil was. Ook Rijnsburg-goalie Richard van Nieuwkoop zocht naar antwoorden. De doelman dacht dat het vooral te maken had met het verdedigende aspect. ,,Elk schot op doel is een doelpunt”, concludeerde hij.

Rollen
De wedstrijd tussen de twee giganten uit het amateurvoetbal samenvatten was makkelijk. De eerste helft speelde Rijnsburgse Boys de promovendus dronken en de tweede helft werden de rollen omgedraaid. Toch zal niemand uit de gemeente Bunschoten-Spakenburg rekening hebben gehouden met een resultaat voor ‘De Blauwen’. Één moment van onoplettendheid in de defensie van de Rijnsburgers zorgde voor de omkeer.

,,Tel die penalty en het doelpunt van Spruijt erbij op en je hebt een hele andere wedstrijd.”

In het eerste bedrijf hadden de bezoekers het vooral moeilijk met het vinden van elkaar. Elke keer als Spakenburg de bal kreeg, werd er direct vol druk gezet. Eigenlijk zoals Van Leeuwen graag zag. Daardoor bleef de bal veelvuldig op de Spakenburgse speelhelft. Nadat Thomas Bakker met een vrije trap, die van richting werd veranderd, de thuisploeg op 1-0 had gezet, bleef hetzelfde spelbeeld aanwezig.

Alsnog tweede treffer
De geel-zwarten bleven de boel afjagen en dat resulteerde in het volgende doelpunt. Furghill Zeldenrust stond buitenspel, maar hij liet de bal keurig lopen voor Jeroen Spruijt die afwerkte. Na een discussie met de grensrechter keurde arbiter Keijl de treffer af. Het deerde de mannen van Van Leeuwen niet, want kort daarna viel alsnog de 2-0. Een puike voorzet van Jeffrey Jongeneelen werd afgemaakt door Zeldenrust: 2-0. Zo beloonden de Rijnsburgers zichzelf met het vertoonde spel.

Jeroen Spruijt transporteert de bal naar de linkerflank

,,Ik denk dat wij een redelijke partij speelden in de eerste helft”, ging Van Nieuwkoop verder. ,,Misschien waren we wel dominant, maar we creëerden niet veel kansen. Daarnaast gaven wij ze ook niet veel weg. Dat maakt het dan ook extra zuur dat we uiteindelijk verloren hebben. Ik denk dat die penalty vlak voor rust tekenend was. Dat was weer typisch zo’n moment waar het dan tegen zat.”

Penalty
Na een voorzet vanaf de rechterkant stoomde linksback Jordy Strooker het vijandelijke strafschopgebied in om bij de bal te komen. Strooker werd vervolgens naar de grond gewerkt, maar zag tot zijn grote verbazing dat de scheidsrechter geen strafschop gaf. Aan de andere kant mocht de ploeg van John de Wolf wel aanleggen voor een penalty. Gino Demon stond even niet op te letten waardoor hij Kevin Sterling naar het gras werkte. Phillip Ties bracht de spanning terug: 2-1.

,,Tel die penalty en het doelpunt van Spruijt erbij op en je hebt een hele andere wedstrijd”, stak Van Leeuwen in zijn analyse van wal. ,,Verder kan ik de ploeg niets verwijten. Ik vond dat wij het in de eerste helft namelijk heel goed deden. De tweede helft gingen zij hetzelfde systeem hanteren als dat wij spelen waardoor we weer op zoek moesten naar de ruimtes op het veld.”

Moedeloos
Nadat eerder Van Nieuwkoop discutabel uit zijn goal kwam, daarbij Olaf van der Sande vloerde en ontsnapte aan een gele of rode kaart, was het kort daarna wel raak. Wederom kwam de doelman uit en daarom kon Van der Sande uit een moeilijke hoek raak prikken. Nog geen minuut later was het weer raak. Ties volleerde de 2-3 tegen de touwen.

,,Je wordt er gewoon moedeloos van dat we de doelpunten zo makkelijk tegen krijgen.”

De thuispartij ging voor een resultaat en daarom werd aanvaller Jeroen Meefout erin gebracht voor verdediger Gino Demon. In een succes resulteerde het niet want, Sterling scoorde kort voor tijd de beslissende 2-4. Zeldenrust deed in blessuretijd nog wat terug namens de Rijnsburgers: 3-4.

,,Je wordt er gewoon moedeloos van dat we de doelpunten zo makkelijk tegen krijgen. Het gebeurt gewoon te makkelijk. Voor het team is dit gewoon jammer en aan ons de taak om dit te voorkomen. Ik weet niet of je dit een herhaling van zetten kan noemen. Vorige week tegen Kozakken Boys bogen we de wedstrijd om, maar wonnen we niet. Dat is aan de andere kant ook weer het mooie van voetbal: we kunnen dit zelf weer herstellen.”

Rijnsburgse Boys – Spakenburg 3-4 (2-1) 9. Bakker 1-0, 36. Zeldenrust 2-0, 42. Ties (pen.) 2-1, 57. Van der Sande 2-2, 58. Ties 2-3, 88. Sterling 2-4, 90+2. Zeldenrust 3-4

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Bakker, Opoku, Demon (70. Meefout), Strooker, Ros, Spruijt (85. Knol), Tillema (85. Magan), Jongeneelen, Zeldenrust.