Ook dit seizoen besteden we weer aandacht aan het roemruchte verleden van het voetbal in de Bollenstreek. Er zijn in de afgelopen jaren legendarische wedstrijden gespeeld die we via deze rubriek weer voor even doen herleven. Voor de eerste editie van de nieuwe jaargang graven we bewust niet heel diep in het verleden. Het is namelijk een mooi voorproefje van wat ons komend seizoen te wachten staat. We gaan terug naar 3 april 2010, de laatste derby tussen Quick Boys en Katwijk.

Natuurlijk zien we een volgepakt Nieuw Zuid. Met sfeer, spandoeken, passie en beleving. Het doet ons nog meer uitkijken naar de derby die eindelijk weer op het programma staat. Het is het laatste seizoen voordat de Topklasse van start gaat en beide clubs zijn nog volop in de race om het ticket naar het hoogste amateurniveau te bemachtigen. Vooral Quick Boys moet winnen om bij de eerste zes plekken te eindigen. De thuisploeg slaagt daar uiteindelijk in en wint met 2 – 1.

Doordat we niet zo ver terug in het verleden gaan spotten we een hoop recente namen. Aan Quick Boys-zijde staat Jasper de Muijck aan het roer en de oranjehemden werden toen al geleid door Cees Bruinink. Verder zien we bij de thuisploeg mannen als Chima Onyeike, Martijn de Zwart, Hendrik van Beelen, Bennie van Fruchten en Dustin Huisman. Bij Katwijk komen Richard Blonk, Jan Groen, Jim Nederhand, Daniel Hensen en Dwight Krolis voorbij. Met laatstgenoemde blikken we terug op die dag in april.

 ,,Ja, deze wedstrijden tegen Quick Boys waren een belangrijke reden waarom ik naar Katwijk ben gegaan. De wedstrijd waar we het nu over hebben, kwam heel kort op de vorige. Toen wonnen wij met 2 – 1, maar in dit duel waren we vrij kansloos kan ik me herinneren. Zij komen terecht 2 – 0 voor en pas toen we vlak voor tijd de aansluitingstreffer maakte, konden we echt een vuist maken. Ik meen dat we toen nog zelfs twee opgelegde kansen kregen die we niet verzilverden. Jammer.”

,,Ik baal er nog steeds wel van dat het voor mij bij deze twee derby’s is gebleven. Stiekem was ik toch telkens aan het hopen dat ze erbij kwamen. Neem bijvoorbeeld de sfeer op de club op de donderdagtraining voor de wedstrijd. We konden op een gegeven moment de training niet afmaken vanwege alle fakkels en rook. Schitterend. En ook achteraf, natuurlijk bij winst maar ook bij verlies, staat het hele sportpark vol. Toen we wonnen leek het net of we kampioen waren geworden. Een voor werd iedereen in de kantine naar voren geroepen. Ik heb zelfs mensen zien huilen. Dat geeft alleen maar aan hoe mooi en beladen deze duels zijn.”

[youtube id=”WcMT2WaXhZc” width=”620″ height=”360″]

Foto: Hans van Duijn

 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS1-0SJC
Districtsbeker
Hillegom2-4HBC
ROAC0-0Foreholte
Teylingen0-2VUC
Van Nispen (zon.)3-1REMO