Na de collectieve blijdschap die zich meester maakte over De Boekhorst, vlak na de 2-1 van Tim de Rijk, kreeg Excelsior Maassluis ineens een levensgrote kans om direct de 2-2 te maken. Het zou typisch zijn voor het VVSB van dit seizoen. De schuiver van Milan van Ewijk ging uiteindelijk voor langs, maar de boosheid waarmee doelman Ruben Valk z’n team even op scherp zette, sprak boekdelen. In alles straalde de goalie, die al vaker belangrijk is geweest voor de Noordwijkerhouters uit: ‘dit gaan we ons niet nogmaals laten overkomen’.

Het contrast met het VVSB  dat zaterdagavond uiteindelijk met 3-1 won thuis van Excelsior Maassluis en eerder twee weken geleden verloor van Scheveningen met 6-1, kon niet groter zijn. In het kustdorp waren de Noordwijkerhouters in de tweede helft eilandjes en was er van een collectief absoluut geen sprake.

Tegen Excelsior Maassluis was het juist een overwinning van het team. En dat zonder de nieuwkomers, Wesley Goeman en Frank Tervoert, die beiden geblesseerd langs de kant zaten. Juist die twee spelers werden geroemd vanwege hun leiderschap, maar schitterde door afwezigheid.

5-3-2
Het noopte de trainer ook om te schuiven in de tactiek. De 4-3-3 werd overboord gegooid. In een 5-3-2-systeem creëerde VVSB wat meer zekerheid achterin en kon het voorin er met de snelle Lulinho Martins en Tommy Bekooij uitkomen. Toch leek het na zeventig seconden spelen al fout te gaan. Via een razendsnelle uitbraak over rechts vond Van Ewijk, Vincent van den Berg bij de tweede paal. Die zette vogelvrij de 0-1 op het scorebord.

,,Als je kijkt hoe we vandaag gespeeld hebben als één team en gevochten hebben voor elke meter, dan mag je trots zijn.”

Waar het thuispubliek gelijk het ‘gaan we weer’ aan zou heffen, concludeerde de trainer van de Maassluizenaren, Dogan Corneille, juist het tegenovergestelde na afloop van de wedstrijd. ,,Zo’n vroege openingsgoal kan ook heel gevaarlijk zijn. VVSB heeft lang de tijd om van een achterstand terug te komen. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. En bij ons kan het gemakzucht toeslaan. Eigenlijk is dat ook wat we hebben gezien.”

Beslissende fase
Corneille zag uiteindelijk dat z’n ploeg technisch gezien de sterkere was, maar werd overklast op inzet. In een fase vlak na rust, bij een 1-1 tussenstand, hadden de bezoekers de beste kansen op de 1-2, maar drukten ze uiteindelijk niet af. Van den Berg en Daan Blij waren dichtbij een treffer voor de bezoekers. In die fase onderscheidde doelman Valk zich op een positieve manier

,,Het was uiteindelijk wel de beslissende fase”, vond Corneille achteraf. ,,Daar hadden we het verschil moeten en kunnen maken.” Uiteindelijk deed doelman Valk dat dus. ,,Dat is lekker voor jezelf en voor het team. Maar als je kijkt hoe we vandaag gespeeld hebben als één team en gevochten hebben voor elke meter, dan mag je trots zijn.”

Nadat VVSB die fase had overleefd zorgde Tim de Rijk uiteindelijk van dichtbij voor de 2-1. Hij reageerde attent op een bal die terugkwam van de lat na een vrije trap van Frans van Niel. Uit een standaardsituatie maakte Danny Bakker vlak voor tijd de 3-1.

Doelman Valk blikt na een feestje in de kleedkamer, waar het strijdlied ‘Cees de Roo’ weer eens uitbundig klonk, terug op een voor VVSB schitterende avond.

Gebruik je de app? Klik dan hier

VVSB – Excelsior Maassluis 3-1 (1-1) 2. Van den Berg 0-1, 11. Bekooij 1-1, 62. De Rijk 2-1, 89. Bakker 3-1.

VVSB: Valk, Fecunda, Arroyo, Zwart, Verlaan, Vijlbrief, Van Niel, De Rijk, Bakker, Martins (74. Van der Wilden), Bekooij

Archieffoto: Orange Pictures

Lees ook:Duur puntverlies moet voor Katwijk een ‘wake-up call’ zijn’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels