Valken ’68 heeft de smaak te pakken onder interim-coach Jaco van Staalduinen. Vorige week ontbrak hij door rugklachten tegen FC ’s Gravenzande,waar spectaculair werd gewonnen, maar tegen Voorschoten was Van Staalduinen weer van de partij. En weer verraste Valken ’68: 2-1.

Van Staalduinen was euforisch na de wedstrijd. ,,Geweldig natuurlijk. Voorschoten is in mijn ogen een hele goede ploeg, maar verdedigend stond het weer als een huis bij ons. We waren achterin weer helemaal compleet. Wij hebben de gehele wedstrijd niets weggegeven en zelf de meeste kansen gecreëerd. Ik vind dat de overwinning verdiend is. Er had nog wel een doelpuntje bij gemogen, vooral toen zij met tien man kwamen te staan. Onze vechtlust en passie waren weer optimaal. Ik ben dan ook zeer tevreden over die gasten.”

Valken begon het duel scherp en zette Voorschoten gelijk onder druk. De ploeg van Van Staalduinen had alleen de pech dat de tweede aanval van Voorschoten gelijk raak was. Een schitterend afstandsschot van Sjoerd de Vries sloeg na negen minuten in als een granaat: 0-1. Voorschoten nam gelijk de regie over. Met veel druk naar voren werd nu Valken naar achteren gedrukt. Probleem bij Voorschoten was dat de zestien meter steeds het eindstation was. Constant zocht de ploeg van Dirk-Jan Ente het centrum op, zonder daarbij de zijkanten te benutten.

‘Heerlijke opsteker’
Valken kwam op gelijke hoogte door een snel genomen vrije trap. De bal kwam bij Sven Boonstoppel, die met een schitterende lob de 1-1 binnen schoot. Een heerlijke opsteker op dat moment. Valken-verdediger Lex Heemskerk: ,,Ja, dat was lekker. We hadden echt een doelpunt nodig. Sven maakte hem prachtig af. Dat gaf gelijk weer een dosis vertrouwen voor het verdere verloop van de wedstrijd.”

Het was opmerkelijk dat Heemskerk meespeelde na zijn rode kaart tegen Zwaluwen’30 een paar weken geleden. ,,Ik heb veel mensen moeten overtuigen om in beroep te mogen gaan. Ik vond het een onterechte rode kaart en had vertrouwen in een goede afloop.  Ik ben uiteindelijk vrijgesproken en heb gerechtigheid gekregen. Het zijn inderdaad bonuspunten voor mij. Geen schorsing, maar drie punten in de tas en dat voelt heel lekker.”

Waar Voorschoten maar niet tot scoren kwam in de tweede helft, lukte dat Valken wel. De bezoekers gaven veel ruimte weg. Met een uitgekookte uitval deed Valken daar zijn voordeel mee in de 56e minuut. Robbert van Delft bracht de Valkenburgers in extase: 2-1.

Reële kansen
Voorschoten zette nog maar eens een tandje bij en ging wanhopig op zoek naar de 2-2. Maar de kansen bleven nihil voor de ploeg van Ente. Niet voor Valken. Rond de 60e minuut had Van Delft de 3-1 op zijn slof, maar hij miste. De volgende kans was voor invaller John van Rijn, die daarna nog een reële mogelijkheid kreeg.

Het duel bleef spannend vanwege de marge van een goal. Toen Voorschoten-speler Richard Guffens tien minuten voor tijd tegen rood aanliep, was het Voorschotense verzet gebroken. De ploeg van Van Staalduinen trok vervolgens de overwinning over de streep. De tweede op rij, tegen niet de minste tegenstanders. Van FC ‘s-Gravenzande en Voorschoten werd in de eerste seizoenshelft verloren. Dat is nu rechtgezet.

Van Staalduinen heeft de smaak te pakken en is vol vertrouwen. Niet zo gek natuurlijk na zeven punten uit drie wedstrijden. ,,Wij spelen goede partijen tegen de clubs in het linkerrijtje. Volgende week spelen we thuis tegen WVHEDW, dat net boven ons staat. Ook dat wordt weer een grote uitdaging voor mijn ploeg. Dit Valken kan nog meer brengen, daar ben ik van overtuigd. Deze overwinning geeft maar weer eens aan dat je nooit moet opgeven.”

Valken ’68 – Voorschoten ’97 2-1 (1-1).  9. De Vries 0-1. 32. Boonstoppel 1-1. 58. Van Delft 2-1

Valken ’68: Van der Nagel, Heemskerk, Van der Plas, Haasnoot, Binnendijk, De Ridder, De Mooy, Driebergen, Boonstoppel (80. Schaap), Van Delft, (70. Van Rijn), Van der Toorn (75 Kuyt).