De spreekwoordelijke handdoek leek al in de ring te liggen. Valken’ 68 had zich zo goed als zeker neergelegd bij een kampioenschap van concurrent Die Haghe. Echter morste de Haagse koploper in de kampioenswedstrijd punten bij SVC’ 08 (1-1). Doordat de ploeg van trainer Arie van Duijn drie punten binnensleepte in de derby tegen Docos, is het gat nog maar twee punten met een speelronde te gaan.

In de Tweede Klasse kon het dit weekend maar over één ding gaan: het aankomend kampioenschap van koploper Die Haghe. Lange tijd stond de koploper met 1-0 achter, maar in de slotminuten werd alsnog een punt behaald. Alleen bij winst op DSO zijn de Hagenezen verzekerd van de titel. Bij een gelijkspel heeft Valken aan winst genoeg om kampioen te worden.

,,In het eerste bedrijf was de creatieve middenvelder op geen fout te betrappen”

In Leiden was Valken’68 met andere dingen bezig. De focus werd tot aan de zestigste minuut gelegd op de eigen wedstrijd. Toen trainer Van Duijn langs de kant oppikte dat de nummer één van de ranglijst op achterstand kwam, ging de focus naar andere dingen. Het woord kampioenschap durft men in Valkenburg in ieder geval weer in de mond te nemen. De nummer twee kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong door een treffer van Matthijs de Mooij, maar de bezoekers kregen het in het vervolg nog knap lastig in Leiden.

Marc Langeveld-show
,,Ik denk dat we de eerste helft heel sterk begonnen”, concludeerde verdediger Arjan Haasnoot. ,,In vergelijking met vorige week, toen het heel slap was van onze kant, zaten we er nu wel kort op en wonnen we veel duels. We kwamen snel op 0-1 en dat is lekker, want dan moeten zij komen. In de tweede helft gingen zij pompen met lange ballen en kregen we het nog lastig. Ze speelden op een gegeven moment met zes lange gasten voorin. Dan is het wel lekker dat je kort voor tijd die bevrijdende 0-2 maakt.”

Valken’ 68 verslapte in het eerste kwart van de wedstrijd geen moment. De bezoekers wonnen vrijwel alle duels en speelden de bal gemakkelijk rond. Dat laatste werd onder leiding van Marc Langeveld vrijwel perfect uitgevoerd. In het eerste bedrijf was de creatieve middenvelder op geen fout te betrappen. Langeveld wisselde af met één keer raken en openingen zoeken aan de andere kant van het veld.

Na ongeveer tien minuten spelen werd de middenvelder op de rand van het strafschopgebied bereikt. De Katwijker kon de bal aannemen en het publiek verwachtte een schot. Echter koos Langeveld ervoor om een subtiele bal door het hart van de verdediging te geven op De Mooij. Die tekende van dichtbij aan voor de openingstreffer van de middag: 0-1. Aan de andere kant leek de thuisploeg de gelijkmaker te maken, maar aanvalsleider van de Leidenaren, Chris van Empel, schoot van dichtbij naast.

Goed voetbal, weinig kansen
,,We hebben dit seizoen heel vaak gehad dat we niet goed voetbalden, maar wel veel kansen creëerden”, analyseerde Haasnoot het eerste bedrijf. ,,Nu speelden we wel goed en creëerden we te weinig kansen. Ik vond hun dreigend, maar in de tweede helft hebben ze geen schot op doel gehad. Ik denk dat deze overwinning zwaar verdiend is.”

,,Een heel raar seizoen kan nog heel mooi eindigen.”

Lange tijd werden de Valkenburgers onder druk gezet in de tweede helft. Sporadisch kwamen de mannen van Van Duijn er dreigend uit in de tegenstoot. Langeveld was dicht bij de 0-2, maar zijn schot werd van de lijn gehaald. Kort voor tijd wist Robbert van Delft de wedstrijd te beslissen. De aanvaller kwam oog in oog te staan met de doelman van de thuisploeg en omspeelde die. Het afmaken was slechts een koud kunstje: 0-2.

Geintje
Haasnoot, die de tweede helft als linksback acteerde, kreeg gedurende de wedstrijd door wat de stand in Wassenaar was bij SVC’08. Daardoor leek het alsof de rood-gelen nog meer motivatie kregen om de drie punten binnen te slepen. De verdediger erkende dat er afgelopen week meermaals over een soort gelijk scenario was gesproken.

,,We hadden het er van de week nog over als grapje. ‘Stel je voor dat Die Haghe verliest, dan kunnen we nog kampioen worden’. We staan nu op twee punten en ik wil het nog wel eens zien volgende week. Bij hen staat de druk er op dit moment vol op. Wij moeten gewoon winnen, want we hebben nog niks. Een heel raar seizoen kan nog heel mooi eindigen. Of ik dit nog verwacht had? Nou, nee. We wilden vandaag zelf een prijs pakken met een periode. Wij willen gewoon promoveren, klaar.”

Docos – Valken’ 68 0-2 (0-1): 10. De Mooij 0-1, 90. Van Delft 0-2.

Opstelling Valken’ 68: Van der Nagel, Van Duijn, M. Van der Plas, Haasnoot, Redel (50. De Lange), S. Van der Plas, De Mooij, Langeveld (80. Akhrif), Boonstoppel, Van Delft, Van der Bent (80. Hogewoning).