Valken 68 bewees zichzelf een slechte dienst in de strijd tegen degradatie door met 2-6 vernederd te worden door concurrent Neptunus. Het gevolg hiervan is dat de Valkenburgers zijn veroordeeld tot het spelen van beslissingswedstrijden tegen degradatie tegen CSW en WV-HEDW. Trainer Arie van Duijn was heel teleurgesteld. ,,Als je met 2-6 op je donder krijgt lijkt me dat heel logisch. We hebben de afgelopen weken ook aardige resultaten geboekt, bijvoorbeeld tegen ARC. Het is zonde dat we het nu zo makkelijk uit handen geven.”

Ook de andere resultaten zaten niet mee voor Valken ’68. ,,Wij moeten niet naar anderen kijken, aldus een realistische Van Duijn.

Van tevoren was de opdracht bekend voor de Valkenburgers. Bij winst zouden de geelroden veilig zijn. Bij een gelijkspel of een verlies had Valken ’68 het lot niet meer in eigen handen. De thuisploeg schoot in de eerste helft uit de startblokken en kwam via Ronald Kuijt al na een minuut bijna op voorsprong. In de openingsfase liet Valken meteen zijn intenties zien. Er werd geprobeerd om de tegenstander vroeg onder druk te zetten en via de vleugels gevaar te stichten.

_MOM6678                         Sven Boonstoppel probeert zijn directe tegenstander op snelheid te passeren

Na ongeveer een kwartier spelen kon het strijdplan van de Valkenburgers de prullenbak in. Na een goede aanval schoot Daniël van Delft de bal met een mooi geplaatst schot langs doelman Erwin van der Nagel. Niet veel later verdubbelde uitblinker Leroy van Bueren de marge. Na een strakke voorzet vanaf de rechterkant nam de aanvaller de bal aan op de borst en schoot verwoestend binnen vanaf een meter of zestien: 0-2. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de smaakmaker aan de zijde van Neptunus ook wel erg veel tijd en ruimte kreeg.

In de tussentijd kregen de Valkenburgers een aantal mogelijkheden om de achterstand te verkleinen en zich weer de in de wedstrijd te knokken, maar in de laatste fase was het iedere keer net niet. Ongeveer tien minuten voor rust bezorgde Neptunus de thuisploeg de genadeklap door de 0-3 op het scorebord te zetten. Wederom was het Van Bueren die de hoofdrol opeiste door een goede counter fraai te verzilveren met een stiftje.

Na de rust was de opdracht voor de Valkenburgers duidelijk. Zo snel mogelijk een aansluitingstreffer scoren en dan proberen door te drukken. Het begin was veelbelovend. De net ingevallen Robbert van Delft maakte de 1-3. Rook Valken bloed? Het was veelzeggend voor het spel van de thuisploeg dat Neptunus amper twee minuten later de marge alweer had vergroot naar drie. Balverlies op het Valken-middenveld werd keihard afgestraft door de bezoekers. Het was wederom Van Bueren die het verschil maakte en de bal koelbloedig inschoot.

_MOM6749                                                 Robbert van Delft scoorde kort na de rust de 1-3

Later in de wedstrijd hetzelfde laken een pak. Ongeveer twintig minuten voor tijd verkleinde Rens van Klaveren de marge naar 2-4 en leek een waar slotoffensief in de maak. De bezoekers hadden andere plannen en deelden niet veel later de definitieve nekslag uit via Sjors Te Duits. De wedstrijd was gespeeld. Neptunus had zich verzekerd van lijfsbehoud en Valken ’68 moet zich op gaan maken voor beslissingswedstrijden. Een aantal minuten voor tijd bekroonde Van Bueren zijn sterke optreden door zijn vierde van de middag te maken. Het was louter een treffer voor de statistieken.

Op zijn heupen
We hadden vandaag alles in eigen hand”, zei coach Van Duijn. ,,De tegenstander overigens ook. Ik vond ons daarbij zeker niet de mindere, voetballend zelfs de betere. Wij schoten ze er alleen niet in. Daarbij vond ik ook dat we bij vlagen heel naïef verdedigden. Ontzettend zonde. Ook omdat er redelijk wat publiek op de wedstrijd af was gekomen. Dan wil je toch iets laten zien. Het mocht niet zo zijn voor ons. Vooral de nummer 9 bij Neptunus (Van Bueren, red.) had het aardig op zijn heupen. Hij schoot ze vanuit alle hoeken en standen binnen. Waarschijnlijk doet hij dit nooit meer zo na. Al denk ik wel bij mezelf: als hij je zo vaak voorbij gaat, dan geef je hem toch een keer een cakie”, aldus Van Duijn.

Veel tijd om te treuren is er voor de Valkenburgers niet. De komende weken staan er cruciale wedstrijden op het programma om lijfsbehoud te bewerkstelligen. „We hebben, als het goed is, eerst een halve competitie voor de boeg”, zei Van Duijn. ,,Die zijn voor het ontlopen van directe degradatie en daarna moeten we hopelijk nog de nacompetitie in. Het is nu even zwaar, maar we houden vertrouwen. Het verhaal is absoluut nog niet afgelopen. We moeten onze rug rechten en de neuzen allemaal dezelfde kant op krijgen.”

Valken ‘68 – Neptunus 2-6 (0-3). 17. Daniël Van Delft 0-1, 21. Van Bueren 0-2, 35. Van Bueren 0-3, 46. Robbert Van Delft 1-3, 48. Van Bueren 1-4, 70. Van Klaveren 2-4, 71. Te Duits 2-5, 87. Van Bueren 2-6.

Valken ’68: Van der Nagel, Van Duijn, Heemskerk, A. Haasnoot, J. Haasnoot, De Ridder, Van Rijn (46. Van Delft), De Mooy, Kuijt (48. Vooys), Van Klaveren, Boonstoppel.

Foto’s: Saam de Mooij