Op de eerste volledige speelronde na de winterstop, op een zaterdag dat er weinig wedstrijden doorgang vonden door het koude winterweer, bewees Valken ’68 zich een uitstekende dienst door met 3-0 te winnen van Nootdorp. De Valkenburgers nemen daardoor afstand van de onderste regionen in de Eerste Klasse B. Een vroege treffer van Sven Boonstoppel bracht de ploeg in een zetel. In de eindfase schroefden Jaber Akhrif en Lars van Bommel de score verder op.

,,Broodnodig”, zo noemde Valken-trainer Andries Wendt de zege van zijn manschappen. Zijn ploeg snakte ook naar een overwinning. De laatste vijf duels voor de winterstop leverden geen zege op. Na de goede start dreigde de ploeg af te zakken richting gevarenzone, maar dat onheil is voorlopig afgewend. Het gat met nummer elf Forum Sport is nu zeven punten.

In Nootdorp troffen de Valkenburgers misschien wel de ideale tegenstander. De ploeg kampt met de nodige tegenslag. Deze week maakte de KNVB bekend dat de ploeg vijf punten in mindering krijgt vanwege een incident tegen Forum Sport in november. Twee spelers van de club, Yannick Blom en Firat Koc werden voor respectievelijk 24 en 18 maanden geschorst voor hun aandeel in het geheel. Nootdorp is overigens wel in beroep gegaan bij de voetbalbond.

Toch viel er ondanks de zege nog genoeg aan te merken op het spel van de thuisploeg. Dat vond ook Wendt, die aan zijn laatste maanden bezig is op het ’t Duyfrak en af wil sluiten met handhaving. ,,Het spel was eigenlijk niet om aan te gluren. Behoudens het eerste kwartier was het slordig en speelden we te gehaast. Gelukkig troffen we een tegenstander die aan hetzelfde euvel leed. Wij waren net wat effectiever op de momenten dat het moest. We hebben ook niets weggegeven, al weet ik niet of dat onze verdienste was, of onkunde van Nootdorp.”

Vliegende start

De gastheren kenden op het kunstgras, het hoofdveld was afgekeurd, een bliksemstart. Na zeven minuten werd een corner van Nootdorp van de lijn gekopt door Sander van Duijn. De rechtsachter schakelde razendsnel om en stuurde met een fraaie dieptebal Boonstoppel weg. Die kon zomaar doorlopen richting het vijandelijke doel en schoof de bal al vallend in de verre hoek: 1-0.

Na de openingstreffer verzandde het duel in een waar foutenfestival van beide kanten. Het toch al niet verwende publiek moet er hoofdpijn van hebben gekregen. Veel foute passes en te gehaast voetbal kenmerkten het verdere verloop van de eerste helft. Kansen vielen er dan ook niet meer te noteren, op een na. Op slag van rust ontsnapte Bruno Lopes aan de aandacht van Van Duijn en kon alleen op doelman Erwin van der Nagel af. Gelukkig voor Valken ging de lob van de aanvaller via de lat over.

Na de rust volgde geen beterschap van beide ploegen. Kansen werden er dan ook niet gecreëerd. Nootdorp probeerde met de moed der wanhoop, via lange ballen, een gaatje te vinden in de Valken-verdediging. De thuisploeg wachtte rustig af en gokte op de snelheid voorin om het duel in het slot te gooien. Maar als de bal eens bij de voorwaartsen terechtkwam , voorkwam buitenspel of een foute pass verder succes.

Uitblinker

Pas in de slotfase, toen de bezoekers nadrukkelijker op jacht gingen naar de gelijkmaker, liep Valken uit naar 3-0. Eerst was het de beste man van het veld, Jaber Akhrif, die, nadat Boonstoppel stuitte op Nootdorp-goalie Bernard, de bal in een leeg doel kon schuiven. In de extra tijd werd Van Bommel nog een keer diep gestuurd. De rechtsbuiten omspeelde Bernard en rondde koel af.

,,Dit is een hele belangrijke zege”, zegt Wendt. ,,Als we nu nog twaalf punten halen uit de overige duels zijn we, denk ik, veilig. Ik zie de ploegen onder ons niet zes of zeven keer winnen. Dan zit mijn taak erop”, verwijst hij naar zijn naderende vertrek.

Een nieuwe club heeft de oefenmeester nog niet gevonden. ,,Ik denk dat ik volgend jaar lekker bij mijn zoons ga kijken.” Emiel en Axel Wendt spelen beiden in de A-selectie van Noordwijk.

Valken ’68 – Nootdorp 3-0. 7. Boonstoppel 1-0, 85. Akhrif 2-0, 90. Van Bommel 3-0

Valken ’68: Van der Nagel, Van Duijn, Paauw, Haasnoot (45.Heemskerk),Haasnoot, Schaap (75.Van Duijn) De Ridder, Akhrif, Van Bommel, Kuyt (85.Van der Toorn) Boonstoppel.

Tekst: Tom van der Wilt

Archieffoto: Gerrit van der Nagel


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS1-0SJC
Districtsbeker
Hillegom2-4HBC
ROAC0-0Foreholte
Teylingen0-2VUC
Van Nispen (zon.)3-1REMO