Valken ‘68 heeft voor de tweede keer op rij een thuiswedstrijd verloren. Na het verlies tegen Zwaluwen ‘30 twee weken geleden gingen de Valkenburgers nu onderuit tegen DSO. Na een 0-2 achterstand kwam Valken nog terug tot 2-2, maar in blessuretijd gingen de Zoetermeerders er toch met de volle buit vandoor.

En dat terwijl die 0-2 achterstand zeker niet nodig was. Sterker nog, de thuisploeg was beter in het eerste kwartier van de wedstrijd. Kansen kwamen er ook. Zo faalde Sven Boonstoppel 1-op-1 met keeper Michael Verhoef. Dit was niet de enige kans voor de rood-gelen. Want door het slordige spel van de bezoekers kreeg Valken alle gelegenheid om zich uit te leven. Zo belandde een vrije trap van Jeroen Haasnoot op de vuisten van Verhoef.

Beslist

DSO leek te moeten wennen aan de moeilijke omstandigheden op ’t Duyfrak. De regen maakte het veld moeilijk bespeelbaar. Veel ballen schoten door en bij tijd en wijlen hadden veel spelers het lastig om zich staande te houden.

Na het eerste kwartier leken de bezoekers geacclimatiseerd en werden ze wat beter. Dit resulteerde uiteindelijk ook in een goal. De jonge buitenspeler Brandon Richardson werd weggestuurd aan de linkerkant en gaf de bal goed, laag voor. Voor de andere buitenspeler Jurdany Koster was het een koud kunstje om de bal binnen te lopen. Enige discussie was er wel, want Richardson zou volgens de assistent-scheidsrechter van Valken buitenspel hebben gestaan. De vlaggenist van de Valkenburgers werd echter genegeerd door scheidsrechter Roozeboom.

Vlak voor rust leken de in het wit gestoken bezoekers de wedstrijd te beslissen. Uit een counter kwam de maker van de 0-1, Richardson, aan de bal. Hij omspeelde de onnodig uitgekomen Erwin van der Nagel en gaf de bal aan James Dhanai. De spits plaatste de bal goed in het lege doel: 0-2.

Net als twee weken geleden keken de Valkenburgers tegen een 0-2 achterstand aan. Toen was Valken niet in staat terug te komen. Ook in deze wedstrijd leek dat niet te gebeuren. Halverwege de tweede helft kreeg Valken een uitgelezen kans op de aansluitingstreffer. Na een handsbal ging de bal op de stip. Jeroen Haasnoot schoot de bal recht op de keeper.

Pressievoetbal

Valken bleef ondanks de tegenvaller DSO onder druk zetten. Verder dan schoten uit de tweede lijn kwamen de mannen van trainer Andries Wendt alleen niet. Aan de aansluitingstreffer werd Valken geholpen. De thuisploeg kreeg voor de tweede keer deze middag een penalty na een overtreding op Dico Schaap. Sven Boonstoppel faalde oog-in-oog met Verhoef niet: 1-2.

Valken ‘68 bleef aanzetten, maar in de tegenstoot waren de bezoekers het gevaarlijkst. Zo liet Nick Sleeking de grootste kans op de 1-3 liggen. Twee minuten voor tijd kwam de 2-2 er wel. Lars van Bommel bracht een matige vrije trap van Jeroen Haasnoot opnieuw in. Diens broer Arjan Haasnoot kopte de 2-2 in voordat Verhoef de bal kon opvangen.

Bonuspunt weggeven

De thuisploeg rook bloed en wilde meer. Hierdoor gaven ze teveel ruimte weg achter de verdediging. Dit zorgde in blessuretijd voor het deksel op de neus. De bal bleef in de zestien liggen voor invaller Kevin Cameron, die niet twijfelde en de bal afdrukte: 2-3..

Valken ‘68 verloor de wedstrijd dus onnodig. In plaats van de 2-2 te koesteren wilde de thuisploeg een stunt bewerkstelligen. Dat bleek een dure inschattingsfout. Over twee weken nieuwe ronde, nieuwe kansen. De ploeg van Wendt speelt dan de derby uit bij GHC. Een ploeg die in de voorbereiding al met 3-0 werd verslagen.

Tekst: Bryan Pijpers