Valken ’68 heeft in een matige pot de overwinning tegen DoCoS over de streep getrokken. De Valkenburgers begonnen prima aan de wedstrijd, maar na een half uurtje voetbal kwam de klad erin. Uiteindelijk wisten de rood-gelen DoCoS met lege handen naar huis te sturen: 2-1. Daarmee houdt Valken de titelaspiraties in leven.

De ploeg van Arie van Duijn begon prima aan de wedstrijd. De Leidse tegenstander kwam er niet aan te pas. Maar na 25 minuten kwam de tegenstander beter in de wedstrijd en dat hadden de Valkenburgers aan zichzelf te wijten. De huidige nummer vier van de competitie was zelf slordig aan de bal.

Trainer Van Duijn kon de vinger na afloop niet op de zere plek leggen: „We raakten na een ruime twintig minuten de grip gewoon helemaal kwijt. Daar moet ik nog even goed over na denken hoe dat komt, want daar heb ik op dit moment nog geen antwoord op.’’

,,We moesten juist zorgen dat we het tempo hooghouden, maar dat verzuimden we.’’

DoCoS zakte ver in op eigen helft, dat verleidde coach Van Duijn tot een prikkelende quote: „Ze stonden met drie schoolbussen voor de goal.’’ Dat de Valkenburgers tegen een muur aanlopen tijdens een wedstrijd, zijn ze inmiddels wel gewend. Maar hetgeen dat ze juist moesten doen, het baltempo hoog houden, werd nagelaten.

Rechtsback Sander van Duijn wist het pijnpuntje van zijn ploeg wel te vinden: „Het is lastig voetballen tegen een ploeg die helemaal inzakt. Na de eerste 25 minuten verslapten we met zijn allen en gingen we lopen met de bal. We moesten juist zorgen dat we het tempo hooghouden, maar dat verzuimden we.’’

Standaardsituaties
Nadat de rood-witten uit Leiden redelijk in de wedstrijd waren gekomen was het toch de thuisploeg die op voorsprong kwam vlak voor rust. Een vrije trap van Jaco van der Bent werd ingekopt door Arjan Haasnoot. Een wapen die de Valkenburgers wel vaker hebben gebruikt dit seizoen.

Aanvoerder Mark van der Plas zoekt naar de vrije man

Waar de ploeg in de standaardsituaties een wapen heeft gevonden, is er juist een ander puntje dat stof tot nadenken geeft, vindt de trainer: „De keren dat we doorkwamen vond ik wel dat de eindpass niet goed was. Die trend is een beetje ingezet toen we uit bij Lugdunum speelden.’

Vlak na rust scoorden de bezoekers via Lars de Ridder de 1-1 en moesten de rood-gelen weer volop aan de bak. Tot het moment aanbrak waar de ploeg uit Valkenburg vaker op terug kan vallen. De breedte van de selectie: „Wie ik ook wissel we worden er absoluut niet slechter op”, legt de Katwijkse oefenmeester uit. ,,Deze keer is Robbert van Delft de gouden man. Hij kopte de 2-1 goed binnen.’’

,,Wie verzaakt er wel eens op een training, wie is er wel is niet op de training?”

Welke overwegingen moet de trainer van de Valkenburgers iedere week maken om tot de juiste basisopstelling te komen? „ Dat ligt een beetje aan de vorm van de dag, maar ook hoe we gaan spelen. Het zit zo kort op elkaar en dan ga je letten op de trainingen. Wie verzaakt er wel eens op een training, wie is er wel is niet op de training? Dat kan op dit moment de doorslag geven.’’

Zicht op titel
Al met al werd het een prima zaterdag voor Valken, vond ook rechtsachter Van Duijn: „We hebben van te voren gezegd dat we de drie punten hier moesten houden, want dan ga je met een goed gevoel de winterstop in. Hiermee houden we hoop op de titel. Na de winterstop staat de wedstrijd tegen de nummer één Die Haghe op het programma. Dan is het erop of eronder.’’

Tekst: Roy van der Meij

Foto’s: Saam de Mooij