Als twee schaatsers op de 10 kilometer, die hun race totaal anders hebben ingedeeld, gaan Valken ’68 en HVC ’10 de laatste vijf wedstrijden van het seizoen in. De koploper uit Hoek van Holland schoot uit de startblokken en bouwde met de winterstop een marge van elf punten op. De Valkenburgers hebben hun race totaal anders ingedeeld en komen na de winter met rasse schreden dichterbij. De diesel draait op volle toeren, slechts drie punten bedraagt nog het verschil.

Morgen staan beide ploegen tegenover elkaar. Kan HVC ’10 de aanval uit de Bollenstreek afslaan en met nog vier rondes te gaan een definitieve kloof slaan, of komt de opponent langszij? VIBD blikt vooruit met Valken ’68-trainer Andries Wendt en middenvelder Sven Boonstoppel.

,,Onverwachts toch nog een hele mooie wedstrijd”, refereert Wendt aan de elf punten achterstand tijdens de winterstop. ,,De druk ligt bij HVC ‘10”, vindt hij. ,,Zij staan al eenentwintig duels aan kop. Maar ik denk door de resultaten van de laatste weken dat zij banger voor ons zijn dan wij voor hen.”

,,Het is voor hen net zo goed de wedstrijd van het jaar’, zegt Boonstoppel. ,,Winnen zij hem, zijn ze zo goed als kampioen. Als wij drie punten pakken, geef ik ons een hele goede kans.”

Sinds 9 november, toen HVC ’10 in Valkenburg met 2-1 zegevierde, speelden beide ploegen twaalf wedstrijden. Valken ’68 haalde daaruit maar liefst 31 punten. Eenmaal werd er verloren, een keer werden de punten gedeeld. De koploper peurde 23 punten uit hetzelfde aantal duels. Van de laatste vijf wedstrijden gingen er twee verloren. Of de rood-gele brigade door de betere resultaten ook de favoriet is, durft Wendt niet te zeggen. ,,Dat we in vorm zijn, is duidelijk. Maar ik heb daar eerlijk gezegd niet over nagedacht. Mochten wij winnen, is er voor HVC’10 nog niets aan de hand. Dan staan we gelijk en draait het misschien wel uit op een beslissingswedstrijd.”

Boonstoppel: ,,Onze goede vorm kan wel het verschil gaan maken. Wij zitten in een flow. Zij verliezen de laatste weken veel punten en zijn kwetsbaarder.” Wendt geeft toe dat een zege wel degelijk wat uitmaakt. ,,Wij delen dan zeker een ‘tikkie’ uit. Misschien wel een mokerslag.”

Luxeprobleem

De oefenmeester beschikt over een volledige selectie. Schorsingen en blessures zijn er niet bij de nummer twee. Dertien fitte spelers kan de oefenmeester opstellen. ,,Het wordt een lastige opgave voor de trainer”, denkt de middenvelder. Wendt: ,,Het is een luxeprobleem, maar tegelijkertijd stelt je dat ook voor moeilijke keuzes. In m’n hoofd ben ik er al wel uit. Maar je weet nooit wat er vanavond op de training gebeurt. Daarom hou ik nog een kleine slag om de arm.” De Valkenburgers treffen een eveneens fitte koploper. ,,Wat ik weet, is dat ook bij hen iedereen fit is”, zegt Wendt.

Beiden zijn eensgezind over de kracht van de tegenstander. ,,Ze hebben een goed voetballende ploeg met een heel goed middenveld. Drie jongens die rustig aan de bal zijn en weten wat ze moeten doen. Als die ruimte krijgen, wordt het gevaarlijk”, stelt Wendt. ,,We zullen de linies kort op elkaar moeten houden en met lef vooruit durven voetballen. We gaan voor de winst, met een gelijkspel wordt het denk ik lastig, gezien het programma van HVC ’10. Bij drie punten zijn wij ook de morele winnaar. Bij een andere uitslag is het andersom.”

Boonstoppel, die na dit seizoen de overstap maakt naar FC Rijnvogels, ziet kansen voor zijn ploeg. ,,Meestal voetballen ploegen uit het Westland niet geweldig, maar leveren ze negentig minuten strijd. HVC ’10 doet dit ook, maar kan ook goed voetballen. Ik heb wel gezien dat ze wat geïrriteerd raken als ze achter komen. De eerste goal maken, is wat dat betreft heel belangrijk.”

Misleiden

,,We moeten ons niet laten misleiden. Als zij druk gaan zetten, wat ik wel verwacht, dat we dan de lange bal gaan spelen. We moeten rustig blijven. Als we ons eigen spelletje spelen, zijn we op ons best.”

Dat de koploper de voorsprong als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen, heeft zo zijn oorzaken, denkt Wendt. ,,Bij ons is er rust. Er zijn weinig wijzigingen. Ook volgend seizoen niet. Bij hen daarentegen vertrekt de trainer en zoeken spelers volgend seizoen hun heil ergens anders. Dat kan onbewust meespelen in het hoofd.”

Boonstoppel denkt dat de vele nieuwe spelers binnen de selectie van Valken ‘68 tijd nodig hadden om te wennen aan elkaar. ,,In het begin van de competitie kregen we vooral veel goals tegen. Richting de winterstop ging het al veel beter. Nu zie je dat wel op elkaar zijn ingespeeld en dat de punten vanzelf komen.”

Tekst: Tom van der Wilt

POPULAIRE BERICHTEN