Je stelt vanuit Goeree-Overflakee je TomTom in op Valkenburg (Zuid-Holland). Net je rijbewijs, want je bent pas twintig. Het fluiten van Valken – DSO staat op het programma. Een normaal duel in de Tweede Klasse. Je geeft twee rode kaarten aan de thuisploeg maar achteraf zegt bijna iedereen ‘wat floot die gozer goed’. Valken won dan ook, maar de twintigjarige in het zwart was de ster van het veld.

Oké, deze betiteling had ook op naam van Stefan van der Plas kunnen komen. De stofzuiger van de thuisploeg liet een schonere indruk achter dan de meest klinische kamer in het LUMC. Een prestatie op zich. Want Valken speelde een helft lang met tien man na een rode kaart van Arjan Haasnoot op slag van rust.

Standaardsituatie
Toen stond Valken ’68 al 1-0 voor. Het oude concept van dode spelsituatie en kopbal-doelpunt was toen al van stal gehaald. Het was Chris de Lange die de openingstreffer maakte. Dat dit spelmoment de score openende was op zich opmerkelijk. De goed spelende Timo Schaap had toen al twee keer de trekker moeten overhalen.

,,In september had ik niet gedacht met dit elftal te spelen.”

Met een voorsprong en met één man minder na de thee moest trainer Arie van Duijn zijn strijdplan aanpassen. Dat deed de ervaren oefenmeester dan ook. In tegenstelling dan wat iedereen verwachtte haalde hij Stephan de Mooy eraf in plaats van de ongelukkig spelende Ronald Kuyt. ,,Dat deed ik omdat hij een bal kan vasthouden en de ervaring heeft”, zou Van Duijn na de wedstrijd verklaren.

Na vijf minuten kon het tactisch concept van Van Duijn de prullenbak in. Ook Kuyt moest er met een blessure vanaf.  Hij werd gewisseld voor Matthias van Beelen. De criticasters kregen via ondeugd gelijk.

Jaap van der Plas toonde zich belangrijk voor Valken met de 2-0 vlak voor tijd

DSO stelde teleur. Ze creëerden niets en de rood-gele formatie bleef makkelijk op de been. Toen sloeg het noodlot toe. Rody Redel die zich in de basis had geknokt kreeg rood. Van Duijn: ,,Ik kon niet om Rody heen. Die gozer heeft zich laten zien op de training. Die moest ik opstellen. Die tweede gele kaart is spijtig. Wel bijzonder. Hij heeft nog nooit een gele kaart gehad en nu kreeg hij er twee in een wedstrijd.”

Brede selectie
Meteen daarna maakte de derde uitblinker van de middag Jaap van der Plas de 2-0. Met negen man moesten de Valkenburgers de overwinning over de streep trekken. Dat lukte. Geluk en katachtige reddingen van Erwin van der Nagel haalden drie punten over de streep.

,,Dit was Valken zoals ik er vroeger van genoot. Knokken en winnen.”

Van Duijn prees de kracht van zijn selectie. ,,In september had ik niet gedacht met dit elftal te spelen. Maar dat laat zien hoe sterk wij zijn. We hebben een enorm brede selectie. Deze week spelen Redel en De Mooy omdat ze dat afdwingen. Volgende week kunnen we de schorsingen ook weer makkelijk opvangen.” Voelde een overwinning met negen man dan beter dan een simpele 5-0? ,,Dat niet”, zei Van Duijn. ,,Maar het geeft wel weer wat ik wil zien. Die passie en kracht de tweede helft. Dat is Valken.”

Valken van vroeger
De scheidsrechter had bij deze woorden zijn auto alweer gepakt. De leidsman floot alsof hij al tien jaar op dit niveau acteerde. Met een blik legde hij de protesten een zwijgen op. Bijzonder: de jongeling voetbalde nooit en pakte vier jaar geleden voor het eerst bij een potje van zijn broertje de fluit op.

Bijna niemand had het over hem na de wedstrijd. Wat overheerste was de sfeer van toen. ,,Dit was Valken zoals ik er vroeger van genoot”, zei een supporter. ,,Knokken en winnen.”

Valken ’68 – DSO 2-0 (1-0) 33. De Lange 1-0, 82. J. van der Plas 2-0

Valken’68: Van der Nagel; De Lange, M. de Mooij,A. Haasnoot, Redel; S, van der Plas, S, de Mooij (46. Boere), Van der Bent (81 S van Duijn) Schaap, Kuyt (50. Van Beelen), J. Van der Plas

Rood: Haasnoot, Redel (2x geel) – beiden Valken ’68

Foto’s: Saam de Mooij

Lees ook: ‘Poldervaart not amused over late afgelasting: ,,Hier hoef je geen raketgeleerde voor te zijn”

POPULAIRE BERICHTEN