Voor Valken’68 is het zaterdag erop of eronder in de titelstrijd in de Tweede Klasse A als koploper Die Haghe op bezoek komt op op ‘t Duyfrak. Alleen winst telt voor de Valkenburgers die zes punten achterstand hebben.

,,Daar mag je wel vanuit gaan”, zegt keeper Erwin van der Nagel. ,,Met daarna nog vier duels te gaan, moeten we het gat verkleinen. Dan is alles weer open. We kunnen ze een aardige dreun geven.”

Beide ploegen verkeren niet in grootste vorm de laatste weken. Die Haghe verloor drie keer in de laatste vijf duels, maar de geelhemden speelden in die fase juist drie keer gelijk waardoor het verschil nauwelijks is terug gelopen. Toch heeft Valken zich terug in de race geknokt. Na de winterstop was de achterstand zo groot dat nacompetitie het hoogst haalbare leek. Dat is nu weer heel anders. ,,Die Haghe houdt ons zelf in leven. Anders waren ze nu al kampioen geweest.”

,,Thuis hebben we moeite om de muur te doorbreken die tegenstanders vaak bouwen. Alleen UVS wilde echt voetballen.”

En dat terwijl het eigenlijk andersom had moeten zijn. De Hagenezen waren de promovendus en Valken was de torenhoge favoriet voor de titel. Maar het is anders gelopen. Van der Nagel weet wel waar het aan ligt. ,,We scoren veel, maar ik denk ook dat we de ploeg zijn die de meeste kansen mist. Dat is ons manco.”

,,We speelden de laatste weken twee keer 0-0 thuis. En niet tegen de beste tegenstanders. We missen een vaste spits die ze er inlegt. Robbert van Delft speelt er vaak, maar is geblesseerd geweest. Dat gold ook voor Mathias van Beelen. Zelfs good old Ronald Kuyt heeft er gespeeld. En thuis hebben we moeite om de muur te doorbreken die tegenstanders vaak bouwen. Alleen UVS wilde echt voetballen.”

Het is zelfs zo dat Valken nog niet eens zeker is van nacompetitie. Een periode winnen wordt lastig. Het zal moeten gebeuren via de plek op de ranglijst of kampioen worden. ,,Dat zou een schande zijn. Als UVS tweede wordt en de periode pakt, dan kan het nog als wij derde worden. Anders moeten we tweede worden achter Die Haghe.”

Van der Nagel is echter vol vertrouwen dat de achterstand van zes punten nog kan worden omgebogen. Te beginnen met winst op de koploper. ,,Ik hoor dat ze wat spelers missen. Dat verklaart wel waarom ze verliezen. Dat is onze kracht. Zij hebben misschien 14 goede spelers. Wij wel 18. Dat kan nu het verschil gaan maken.”

,,We hebben nog een vergelijkbaar programma met lastige potjes. Geen van beiden zal het makkelijk krijgen.”

In Den Haag werd Valken nog kansloos gelaten met 2-0. ,,We werden daar echt weggespeeld. We hadden mazzel dat de score niet hoger uitviel, want dat had echt wel gekund. Ons middenveld werd overlopen. Zoals we de laatste tijd spelen zal dat nu niet gebeuren en zij zitten helemaal in een mindere fase.”

Titelstrijd
Als het verschil wordt gereduceerd tot drie, is de strijd helemaal open. ,,We hebben nog een vergelijkbaar programma met lastige potjes. Geen van beiden zal het makkelijk krijgen. Ons uitgangspunt is vijf keer winnen, dan zijn wel heel dichtbij. En het kan ook heel goed dat we aan minder punten genoeg hebben. Maar dan moeten ze zaterdag wel winnen zodat we hun vol onder druk zetten.”

Foto’s: Saam de Mooij


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)