De late 0-1 van Arno Dijkstra zo’n tien minuten voor het einde bezorgde FC Rijnvogels-trainer Hein van Heek bepaald nog geen gerust gevoel. Met vier aanvallers in zijn ploeg zou het nog lastig genoeg kunnen worden in de nog resterende speeltijd. Z’n vrees werd bewaarheid. De thuisploeg kwam in de negentigste minuut langszij via Erwin de Groot.

Dezelfde speler had in de toegevoegde tijd zelfs de winnende op zijn schoen. Zover kwam het echter niet in een wedstrijd waarin het een wonder mocht heten dat er pas in de slotfase gescoord werd. Beide ploegen weigerden, met name na de pauze, om de trekker over te halen. Voor hetzelfde geld was de 2-2 of 3-3 op het moment dat de 0-1 het levenslicht zag al op het Vlaardingse scorebord verschenen.

Voor de thee was het in een vlakke wedstrijd vooral FC Rijnvogels dat de score had moeten openen. In riante positie kon Joost Leonard niet voldoende afdrukken, waar Arno Dijkstra op dat moment er nog beter voorstond.

Verbazing
Laatstgenoemde raakte ook nog eens het aluminium, terwijl niet alleen Joey Lauhouh, maar heel Rijnvogels een penalty claimde toen de aanvaller in de Zwaluwen-zestien werd neergehaald. Arbiter Van de Ketterij oordeelde echter anders door het voorval onbestraft te laten.

Vanwege het aantal gecreëerde kansen was de eerste conclusie van trainer Van Heek na afloop niet eens heel erg ontevreden. ,,Qua veldspel vond ik ons vandaag net iets beter, maar in de eindfase ontbrak vooral aan scherpte”, oordeelde de hoofdtrainer na afloop.

,,Dan zou je denken: kat in het bakkie.”

,,Uiteindelijk ging er op de beslissende momenten teveel mis. Vergeet echter niet dat ook Zwaluwen vandaag voldoende kansen heeft gekregen. Dat heeft me wel verbaasd. Zeker gezien onze goede voorbereidingsperiode. Gelukkig heeft ‘Jef’ [doelman Jeffrey Verkerk red.] ons op die momenten op de been gehouden.”

Joost Leonard wint een kopduel tussen twee verdedigers van Zwaluwen

Daarmee doelde de oefenmeester op een aantal fases na de pauze, toen de thuisploeg enkele keren  gevaarlijk opdook voor de goal van FC Rijnvogels. Zo was Justin van Mulhem direct na de spelhervatting met een kopstoot dichtbij de 1-0, maar de aanvaller vond Verkerk op zijn weg. Dat was beslist niet de laatste keer dat de goalie zijn ploeg deze middag voor een achterstand behoedde.

Aluminium
Toch hadden de bezoekers ook moeten scoren. Het doel werd echter steeds op de verkeerde plek gezocht, terwijl het in de afwerking te vaak aan kracht of het laatste beslissende zetje ontbrak als het er echt op aankwam. Bovendien stond in die fase de lat Katwijks succes in de weg.

Pas na een dubbele, aanvallende wissel, brak de ‘Van Heek-brigade’ in de slotfase de ban. Arno Dijkstra bleef oog in oog met goalie Van Tienen koel en schoof de bevrijdende 0-1  achter Van Tienen. ,,Dan zou je denken: kat in het bakkie”, aldus Van Heek.

,,Als je, zoals wij, in het linkerrijtje wil spelen, moet je de punten hier pakken. Zo simpel is het.”

,,Zwaluwen gaf echter niet op. Na balverlies stonden we op het middenveld niet goed en werd er ook nog eens een voorzet gegeven vanaf de vleugel die nooit verzonden had mogen worden. Vervolgens staat die doelpuntenmaker ook nog eens helemaal vrij. Dan vraag je om moeilijkheden. En die hebben we dan ook gekregen in de vorm van de gelijkmaker.”

Simpel
Het tweede bedrijf, dat al vanaf het begin was ontaard in een open wedstrijd, kreeg een dito slotfase. Beide ploegen gingen opzichtige op zoek naar de winnende. Zwaluwen was daar nog het dichtst bij, maar dit keer miste de kiezelharde inzet van doelpuntenmaker De Groot tot opluchting van heel FC Rijnvogels net de juiste richting.

,,Een terechte remise”, oordeelde de Katwijkse trainer. ,,Vooraf had ik hogere verwachtingen van dit duel. Je mag dus best van een valse start spreken. Voor ons was het wel wennen dat we op echt gras speelden. Dat zijn we niet echt gewend. Daarom hebben we daar afgelopen week nog op getraind. Dat mag echter nooit als excuus gelden. Als je, zoals wij, in het linkerrijtje wil spelen, moet je de punten hier pakken. Zo simpel is het.”

Zwaluwen – FC Rijnvogels 1-1 (0-0). 82. Dijkstra 0-1, 90. De Groot 1-1

FC Rijnvogels: Verkerk, Ampong, Wijmer, Staal, Rifai, Slegt, Van der Breggen (61. Lugtigheid), De Vlugt (69. Havenaar), Dijkstra, Leonard, Lauhouh (69. Van Duijn)

Archieffoto: Koolstuinstrijders


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)