Hopen deed hij wel. Stiekem een beetje dromen mocht ook. Tim van Beek stroomde twee jaar geleden door als tiener naar de selectie van Teylingen. Dat hij op zijn negentiende zijn competitiedebuut voor de hoofdmacht van de tweedeklasser mocht maken, dat had hij niet verwacht. Hij deed dat afgelopen zondag met verve. Teylingen won bij de koploper met 2-3.

De keepers zijn dit seizoen een verhaal apart in Sassenheim. Met het inzetten van Van Beek, is in alle competitie- en bekerwedstrijden de vijfde sluitpost van het seizoen gebruikt. De vaste eerste doelman Wessel Zonjee is al sinds de winterstop geblesseerd en wordt ook niet meer terugverwacht dit seizoen. Reservekeeper Pieter Witteman gaf eerder dit seizoen aan te willen helpen waar hij kon, maar had bij voorbaat al aangegeven te switchen naar de tennissport bij het begin van de voorjaarscompetitie in die tak van sport.

En zo schoof iedereen een plekje door, met Van Beek nu als vooruitgeschoven pionnetje in de plannen van Marc van Wonderen. Dus stond hij zondag aan de aftrap tegen de koploper van de Tweede Klasse. ,,En daar was ik best een beetje zenuwachtig voor”, geeft de 19-jarige goalie toe. ,,Maar het was leuk. Als je als talent als veldspeler je minuten mag maken, dan gaat het vaak eerst om een minuut of vijftien, twintig. Ik moest er gelijk een hele wedstrijd staan. Dat leverde wel spanning op. Op het veld ging dat er wel vanaf.”

,,Dirk krijgt die uitspraak nu nog wel eens te horen.”

Van Beek kon zijn doel niet schoon kon houden, maar liep logischerwijs wel tevreden het veld afliep na de 2-3 winst. ,,De trainer wist dat DSOV in een 4-2-4-opstelling zou beginnen en dat ze van plan waren het eerste kwartier gelijk al afstand te nemen. Wij besloten om er zelf ook gewoon vol op te klappen. Dat werkte heel goed. DSOV wist zich geen raad met onze lopende jongens: Lasse van Wijk en Jaap en Dirk Zwetsloot.”

Uitspraak
En dus kan Van Beek inmiddels, halverwege de week, al niet meer wachten tot het zondag is. De Sassenheimers ontvangen komend weekend GDA, de nummer twee van de derde periode. In die perioderace ligt Teylingen momenteel aan kop. En dus is het de Sassenheimers er veel aan gelegen ook komende zondag te winnen. ,,Want zij verloren afgelopen zondag. Dus als wij winnen staan we los. Uit wonnen we ook bij GDA. Ik denk dus dat ze ‘te doen’ zijn.”

Met een eventueel periodekampioenschap zou Teylingen het seizoen en bijzonder mooie glans kunnen geven. Een jaargang die halverwege het seizoen nog uit leek te lopen op een sof. Dirk Zwetsloot hield de ploeg na een matige reeks ook een spiegel voor. De middenvelder betitelde de situatie toen als ‘twee voor twaalf’ voor Teylingen.

Zo’n vier wedstrijden verder ziet de wereld er totaal anders uit. ,,Ja, Dirk krijgt die uitspraak nu nog wel eens te horen”, lacht Van Beek. ,,Maar aan het begin van het seizoen hadden we tegen elkaar gezegd dat we halverwege naar boven of naar beneden moesten gaan kijken. Op dat moment was het even even de blik naar beneden. Maar de vorm is terug. Ik verwacht wel dat we die vast kunnen houden.”

,,De komende wedstrijden ga ik genieten en dat gevoel meenemen naar volgend seizoen. We zien wel weer wie er dan onder de lat staat.”

Van Beek weet dat hij ook zondag onder de lat zal staan. Sterker nog, als er niks geks gebeurt, maakt hij het seizoen af vanwege de blessure van Zonjee. Vlak voordat Pieter Witteman zijn tennisracket weer opzocht, stoomde hij Van Beek klaar voor ‘het grote werk’. ,,Van die laatste paar weken heb ik echt veel opgestoken. Vooral bij het afwerken op goal en de hoge voorzetten en daarbij specifiek op het positiekiezen. Daar heb ik nu meer zekerheid in. Hij was daar zelf heel goed in en gaf aan waar hij dan zelf op lette.”

Reflex
De tiener heeft ook zelf zijn eigen specifieke kwaliteiten. ,,Ik was als jeugdkeeper ook voetballend vrij sterk. Maar dit is toch een niveautje hoger. Op de training komt het er wat minder uit. Ik ben volgens mij een goede lijnkeeper en heb een aardige reflex. Ook ben ik redelijk snel op de eerste meter, dus bij een steekbal kan ik snel uit mijn doel komen. Dat kwam afgelopen zondag nog een paar keer goed van pas.”

Voor Van Beek is hoe dan ook het seizoen geslaagd. Hij kreeg zijn plek onder de lat. ,,Aan het begin hoop je op zoiets, maar dat het zo snel zou gaan had ik niet verwacht. Ik trainde al mee met de selectie, maar dat ik werd doorgeschoven vanuit het tweede naar het eerste dit seizoen, was wel een verrassing. De komende wedstrijden ga ik genieten en dat gevoel meenemen naar volgend seizoen. We zien wel weer wie er dan onder de lat staat.”

Foto’s: Peer Compeer

Lees ook: ‘Teylingen stunt bij koploper: ,,Beginnen een volwassen ploeg te worden”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS1-0SJC
Districtsbeker
Hillegom2-4HBC
ROAC0-0Foreholte
Teylingen0-2VUC
Van Nispen (zon.)3-1REMO