Een mooi sprookje. Zo kan je de transfer van Jannette van Belen naar de Vrouwen van ADO Den Haag wel betitelen. Na zeven seizoenen bij FC Rijnvogels verkast de spits op 21-jarige leeftijd alsnog naar het allerhoogste niveau van het vrouwenvoetbal.

„Ik had dit nooit meer verwacht’’, vertelt Van Belen dolgelukkig. „Normaal worden er alleen nog maar meiden van 18, 19 jaar gescout. Ik was eigenlijk al voorbereid op een seizoen in de Topklasse met FC Rijnvogels, maar het liep anders.’’

Functie werk
Het begon allemaal op de Familiedagen op De Kooltuin. Een jaarlijks terugkerend evenement wat afgesloten wordt met de slotdag op de club. Maar voor Van Belen zal deze happening vanaf nu misschien wel een specialer tintje krijgen. 

„De techniektrainer van de Vrouwen van ADO Den Haag vroeg of ik nog steeds interesse had om de overstap te maken naar Den Haag. Ze hadden namelijk al eerder aangetoond dat ze belangstelling in mij hadden, maar destijds kon dat niet, omdat ik toen koos om mijn werk voorrang te geven.’’

„De eerste twee trainingen verliepen ook niet helemaal lekker, dus ik was er zeker niet gerust op dat ik een contract kon afdwingen.’’

Van Belen werkte op onregelmatige tijden, dus was een transfer op dat moment onmogelijk. Maar het begon toch te kriebelen bij de aanvalster en daarom vroeg ze op haar werk om een andere functie met regelmatige tijden. „Ik voelde dat dit dé kans was, die ik met beide handen aan moest grijpen. Gelukkig was het geen probleem voor mijn werkgever.”

Na groen licht van het werk, was het nog niet zomaar een zekerheid dat de Katwijkse ook daadwerkelijk volgend seizoen in het groen-gele shirt van ADO Den Haag te bewonderen zou zijn. Eerst moest ze nog meetrainen bij de ploeg van de nieuwe trainer, Sjaak Polak.

„Dat was wel behoorlijk spannend. De eerste twee trainingen verliepen ook niet helemaal lekker, dus ik was er zeker niet gerust op dat ik een contract kon afdwingen. Gelukkig ging het daarna beter en waren ze overtuigd van mijn kwaliteiten.’’

Zo kwam er deze zomer voor Van Belen een droom uit. Vorig seizoen schoot ze FC Rijnvogels met vijftien goals in achttien wedstrijden naar het kampioenschap in de Hoofdklasse. Toch was ze in eerdere seizoenen ook al belangrijk voor FC Rijnvogels in de punt van de aanval. Waarom had ADO Den Haag haar niet al een aantal jaren terug gehaald?

„Ik verheug me enorm op het moment als ik straks dat groen-gele shirt aan heb.’’

„Ik heb eigenlijk geen idee. Ik heb wel het stukje van Sjaak (Polak, red.) op de site gezien. Hij schreef dat ik balvast ben en fysiek sterk. ”

Begin avontuur
Vanaf 22 juli gaan de trainingen alweer van start en op 23 augustus staat de eerste competitiewedstrijd op het programma tegen PEC Zwolle. Maar de aanvalster gaat eerst nog op vakantie naar Gran Canaria. 

„Zelf vond ik dat ook wel rot. Daarom heb ik gevraagd of dat een probleem was, maar omdat ik zo laat nog een contract tekende, snapten ze dat ik dit niet meer kon veranderen. Maar ik ben nu al in training bij FC Rijnvogels en ga op mijn vakantie ook doortrainen. Dan sta ik niet straks met 1-0 achter ten opzichte van die meiden als ik daar aankom.’’

Nog een paar weken en een vakantie later begint het avontuur voor de Katwijkse. Ze heeft er vooral heel veel zin in en laat alles op haar afkomen. „Als ik aan het begin mijn minuten maak in het beloftenelftal en af en toe tien minuten mag invallen bij het eerste, ben ik al superblij. Hopelijk kan ik dan steeds vaker meedoen en belangrijk zijn voor de ploeg. Ik verheug me enorm op het moment als ik straks dat groen-gele shirt aan heb.’’

Foto: Kees van der Voort

Lees ook: ‘Van de Velde begint met Oranje Onder 19 fantastisch aan EK in Schotland’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)